Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina s-a transformat, pentru două săptămâni, în loc de studiu pentru sute de elevi.
A fost „Săptămâna verde”, și cum altfel să înveți despre minunile naturii dacă nu pătrunzi direct în inima ei. Iar tărâmul fermecat de la Grădiștea Muncelului – Cioclovina le-a oferit copiilor o sumedenie de surprize.
Pentru reprezentanții parcului a fost „o cursă contra cronometru”, însă pentru elevi a fost o lecție pe care și-o vor aminti toată viața.
Este prima acțiune de o asemenea anvergură pe care o desfășoară Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.
„Programul național «Săptămâna Verde» ne-a adus, în ultimele două săptămâni, în contact cu foarte mulți copii și tineri. Bucuroși să transmitem noilor generații informații despre biodiversitate și importanța ei, unele dintre acțiuni s-au desfășurat dincolo de băncile școlilor.
Colegii noștri au ghidat, pe traseul tematic Biodiversitatea Munţilor Şureanu, mai mulți elevi care au avut ocazia să observe, să cunoască și să recunoască biodiversitatea atât de bogată din jurul nostru”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Călin Pop, reprezentant al Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Copiii, aduși mai aproape de natură și învățați cum să o protejeze
Odată ajunși în natură, copiii au avut parte de experiențe de neuitat alături de reprezentanții parcului. Au învățat de ce este importantă existența liliecilor, dincolo de miturile ce au fost create în jurul lor, dar și albine. Au învățat că fiecare plantă, fiecare animal, are rolul său bine definit în ecosistem. La fel de important este să avem păduri. Iar dacă ceva din acest ecosistem dispare se creează disfuncționalități.
„Am fost cu o parte dintre copiii în zona Platoului Luncanilor, unde aceștia au descoperit peisaj forestier și relief carstic, au văzut urme de animale. Au învățat cum să facă diferența între o urmă de lup și una de câine, ori cum arată urma de căprioară spre deosebire de cea de oaie.
De asemenea, de o surpriză de proporții au avut parte copiii dintr-o clasă a școlii din Pui, cu care am fost în drumeție la Fundătura Ponorului. La un moment dat, le-au ieșit în cale vreo 20 de căprioare. A fost un moment unic. Totodată, cu o altă grupă de elevi am vizitat Peștera Bolii și Cheile Băniței, unde au învățat cum se formează relieful carstic”, a mai menționat Călin Pop.
O lecție importantă au predat în aceste zile reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. De fapt, au sădit cele mai rodnice semințe ale iubirii de natură, în cel mai potrivit loc, inimile copiilor.
Foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina