Își doresc cu ardoare să promoveze frumusețile din zona din care provin și o fac, de fiecare dată, cu multă pasiune și dăruire.
Așa s-a întâmplat și acum, când cei de la Asociația de Turism Retezat au încheiat, după șase luni de muncă, un nou proiect important pentru Țara Hațegului: „Îmbunătățirea capacității turistice din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”.
Prin acest proiect s-a urmărit creșterea vizibilității și importanței acestui parc, precum și a Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, atât în rândul comunităților locale, cât și al turiștilor. De asemenea, s-a urmărit conștientizarea tinerei generații cu privire la importanța conservării mediului și crearea de facilități pentru vizitatori.
Au promovat aria protejată „în fel și chip”
Atunci când au luat startul în acest proiect, reprezentanții Asociației de Turism Retezat și-au propus să atingă o serie de obiective. Astfel, au reușit să implice comunitățile locale în valorizarea mediului natural. Asta, pentru că acești oameni ai locului sunt factorii esențiali pentru o conservare durabilă. Iar copiii care au participat la prezentările din școli, dar și la concursul și tabăra Junior Ranger, vor fi cei mai buni ambasadori ai recunoașterii valorilor naturale și ai conservării peisajului cultural al zonei.
„Ca de fiecare dată, proiectele de acest tip sunt binevenite pentru noi, dar și pentru comunitatea noastră. Prin intermediul activităților din proiect, cu adresabilitate în rândul copiilor, cred că am reușit să ajungem cu un pas mai aproape de scopul nostru constant – apropierea de natură a celor mici și familiarizarea cu termenii generali despre educația mediului. Sunt noțiunile de bază fără de care nu putem să îi transformăm în viitori ambasadori ai comunității lor și ai Parcului”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Călin Pop, coordonator al proiectului.
Ziua Ariei Protejate, o tradiție
De asemenea, au organizat, în 20 august, Ziua Ariei Protejate, în Băniței Gorges, un punct de atracție situat pe teritoriul parcului, colaborând cu elevii și comunitățile locale. Aici, cei mai activi elevi din tabăra Junior Ranger, alături de rangerii Parcului, au condus atelierele cu copiii – jocuri despre natură).
„Pe lângă dezvoltarea de infrastructură turistică la Cheile Băniței, un loc tot mai vizitat, am reușit să continuăm ceea ce a devenit deja o tradiție – Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Au fost atelierele pregătite de rangerii juniori și seniori, iar Cheile Băniței au devenit scena unui concert inedit – vioară și pian la patru mâini, în interpretarea soliștilor Andrei Mihail Radu, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu. Ulterior, la Căminul Cultural din Bănița, am adus în atenția publicului participant și a comunității locale de pe teritoriul Parcului, filmul «Oamenii Drumului: Terra Banatica» regizat de Mircea Gherase, proiecție despre Via Transilvanica, traseul de lungă distanță ce traversează acest parc natural”, a mai menționat Călin Pop.
Popas, în Cheile Băniței
Un alt punct bifat în proiect a fost dezvoltarea infrastructurii de primire a turiștilor în aria naturală protejată: Cheile Băniței, un obiectiv turistic tot mai vizitat în ultima vreme. Astfel a fost platoul de la intrare în chei a fost amenajat ca popas pentru odihnă, gustare sau adăpost în cazul vremii nefavorabile. Spațiul a fost dotat cu două foișoare de lemn și două toalete ecologice.
Valoarea proiectului este de 42.485 lei, din care contribuția Fundației pentru Parteneriat și Mol România este de 39.985 lei.
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara și școlile gimnaziale Boșorod, Orăștioara de Sus, Pui, Bănița și Petros, în perioada aprilie – septembrie 2023. Acesta a fost finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.
Locuri de poveste, cu situri UNESCO
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este un loc unde natura se împletește armonios cu tradițiile locale dând naștere unui peisaj unic și vibrant.
Cuprinde între limitele sale șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale și zone de interes turistic ale județului Hunedoara. Acestea sunt: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul și Peștera Bolii și Platoul Vîrtoape. Totodată, aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.