A studiat Bio-Chimie la un liceu din Hunedoara, cu nume parcă predestinat, Iancu de Hunedoara, dar pașii l-au purtat pe un alt tărâm, poate la fel de fermecător. Cel al poveștilor pline de eroism, intrigă, suspans și chiar dramă, ce se leagă în file de istorie. Sunt poveștile strămoșilor noștri, cei care ne-au lăsat moștenire o țară, numită România și, mai ales, un târâm de poveste, numit Hunedoara.
Așadar, cu dragostea pentru istorie adânc înfiptă în inimă, tânărul hunedorean Harald Susanyi a îmbrăcat costumul de cavaler templier și a pornit la drum, la numai 17 ani. Acum, este student la istorie și ghid de turism la Corvin Castle, Deva Citadel și Cetatea Alba Carolina.
O experiență inedită i-a schimbat traiectoria în viață
Harald Susanyi are 22 de ani și o tolbă plină cu povești și legende cu care îi fascinează pe turiștii care îl aleg să îi ghideze prin Castelul Corvinilor, Cetatea Deva sau Cetatea Alba Carolina. Iubește istoria atât de mult că a transformat-o în meserie de la 17 ani, când, în urma unei experiențe inedite a ales să devină ghid de turism.
„Aș putea spune că această profesie m-a ales pe mine. Și totul a început în 2019 când, elev fiind, în clasa a X-a, la Colegiul Național «Iancu de Hunedoara», la specializarea Bio – Chimie, liceul nostru a derulat un proiect, împreună cu Muzeul Castelul Corvinilor, intitulat «Ghid pentru o zi».
Fiind în desfășurare săptămâna «Școala Altfel», aceeași perioadă la nivel național, zeci de grupuri vizitau castelul zilnic, iar majoritatea nu puteau beneficia de ghidaj. Astfel, peste 50 de elevi de la liceul meu au avut ocazia să ghideze, voluntar, grupurile de turiști venite la castel.
Eu aveam acasă o tunică de cavaler medieval și, la sfatul tatălui meu, am decis să ghidez la castel îmbrăcat în acea tunică. Aveam mari emoții să vorbesc în fața clasei, dar se pare că în fața unui grup de turiști, emoțiile se diminuau considerabil.
Am ghidat în cadrul acelui program peste 700 de persoane. Cu fiecare zi care trecea, învățam și citeam mai mult despre castel. Se pare că această experiență a fost începutul carierei mele”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Harald Susanyi.
Timp de patru ani a fost ghid voluntar, însă acum practică această meserie „cu acte în regulă”.
A dat tunica pe costumul de templier, pentru a cinsti memoria marelui erou al creștinătății
Tunica simplă, pe care o îmbrăcase la prima întâlnire cu turiștii, s-a transformat într-un frumos costum de cavaler templier pe care tânărul a ales să îl poarte pentru a cinsti memoria marelui erou al creștinătăți Iancu de Hunedoara.
„Ghidez îmbrăcat într-un costum de cavaler templier în cinstea marelui erou al creștinătății, Iancu de Hunedoara, cel pentru care bat clopotele, zilnic, la ora 12:00, în bisericile catolice. Astfel, astăzi, după cinci ani de activitate, pot oferi grupurilor mele mai mult decât o simplă imagine.
Le pot oferi o profundă emoție, de care își vor aminti mult timp după încheierea ghidajului meu. Am multe momente speciale pregătite care mă diferențiază de un ghid îmbrăcat civil.
Reușesc cu succes să îi integrez pe turiști în povestea inedită a Transilvaniei și a locurilor vizitate. Dar, aș prefera să nu ofer mai multe detalii, ci vă invit la un ghidaj inedit și plin de surprize alături de un cavaler templier!”, spune tânărul ghid de turism.
Fiecare întâlnire cu cavalerul Harald este memorabilă, iar turiștii sunt fermecați de naturalețea cu care reușește să îi transpună în vremuri demult apuse. Cu cavaleri și domnițe, lupte și fapte de eroism, iubiri arzătoare, intrigi și controverse.
Cu familia Corvinilor în suflet, a ales să-și continue studiile în citadela unirii
Acum, tânărul Harald este student, în anul III, la specializarea Istorie a Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Iar dorința lui este să își însușească cât mai multe cunoștințe în domeniu și să reușească să adauge noi obiective pe lista tururilor sale ghidate.
„Copilărind la Hunedoara, am crescut cu legendele Castelului Corvinilor, și mai ales cu istoria familiei Corvin, o familie de renume european. Astfel, este cumva firesc să promovez aceste locuri și istoria ultimului mare erou al creștinătății, Iancu de Hunedoara.
În ce privește alegerea facultății, fiind pasionat de istorie, nu mi-a fost greu să aleg Alba Iulia ca oraș al studenției mele. Este singurul oraș din România unde se intersectează toate momentele importante din istoria țării noastre. Mai mult, este în strânsă legătură și cu familia Corvin.
În Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, cea mai veche din România, se află trei sarcofage aparținând Corvinilor: Iancu Milles, Ladislau de Hunedoara și al mărețului voievod Iancu de Hunedoara”, mai menționează Susanyi.
Istorie până în cel mai mic detaliu
Harald Susanyi ne-a mărturisit că istoria l-a fascinat dintotdeauna. Iar această dragoste i-a fost, oarecum, insuflată de către părinții săi, care îi povesteau mereu despre marile personalități ale trecutului și faptele acestora. Acesta este și motivul pentru care, copil fiind, atunci când era întrebat ce cadou și-ar dori, la diferite ocazii, răspunsul venea firesc: o carte de istorie sau o enciclopedie, nicidecum vreun joc pe care un alt copil nu ar fi conceput să nu îl primească.
„A fost o perioadă frumoasă, iar cuvintele sunt prea puține pentru a le putea mulțumi părinților mei pentru toată grija purtată și pentru că au sădit în mine această pasiune pentru istorie”, mai spune tânărul hunedorean.
Și, cum pentru Harald totul înseamnă istorie, la o simplă căutare pe pagina sa de socializare, constatăm că cifra de la finalul numelui „Ghidtransilvania1307” nu este aleasă întâmpător. Este strâns legată de cavalerii templieri. Reprezintă un an. Cel în care regele Filip a arestat majoritatea membrilor Ordinului Templierilor, inclusiv pe Marele Maestru Jacques de Molay, și, după ce le-a obținut mărturisirile prin tortură, i-a ars pe rug. Ziua aceea, de vineri 13 octombrie 1307, a rămas în credința populară drept una aducătoare de ghinion.
Hunedoara, un loc în care istoria și natura se împletesc armonios
Pentru Harald, Hunedoara înseamnă acasă, istorie și natură. Un loc în care toate se împletesc armonios.
„Avem unul dintre cele mai frumoase județe din România. Cu zeci de obiective turistice, atât istorice, cât și naturale. Toate sunt importante și reprezintă câte o bucățică din acest frumos «puzzle» numit Hunedoara. Majoritatea obiectivelor istorice sunt reprezentative pentru perioada antică și medievală, remarcându-se castelele, cetățile și siturile arheologice. Toate sunt spectaculoase și consider că vor avea o creștere continuă a numărului de turiști, atât timp cât sunt puse în valoare așa cum merită”, a conchis Harald Susanyi.
Activitatea tânărului cavaler templier, modern, o puteți urmări pe pagina de Facebook: Ghidtransilvania1307 și pe site-ul web www.ghidtransilvania.ro .
Sursa foto: Facebook: Harald Alexandru / Ghidtransilvania1307