Pregătiți-vă să fiți parte din frumoasa poveste a „Under History”, care anul acesta spune istoria tatuajului. Doi artiști tatuatori vor încânta publicul cu operele lor, iar spectacolul muzical, asigurat de trupele ROUA și Șuie Paparude, jocurile de lumini, precum și reconstrucțiile și animațiile 3D, vor întregi tabloul unor seri perfecte la The Museum of the Dacian and Roman Civilization Deva, de la poalele cetății.
Este un eveniment cu un concept care mixează prezentarea unor artefacte din colecțiile muzeului și a informațiilor despre acestea cu elemente din tehnica digitală contemporană și cu muzica live.
Iar scopul acestuia este de a promova patrimoniul muzeului într-un mod mai atractiv, în special pentru publicul tânăr.
Întreaga poveste va fi spusă, sâmbătă, 27 mai, și duminică, 28 mai, de la ora 18:00. Intrarea este liberă.
„Se scrie un nou capitol despre credințe, concepte, legi nevăzute și nescrise ce au alcătuit viziunea și percepția socială a omului, de-a lungul evoluției sale. Timp de două zile, va fi spusă povestea tatuajului, cea mai cunoscută modificare corporală din toate timpurile. Își are originea încă de la începuturile umanității și este o manifestare spirituală, artistică și culturală larg răspândită la toate comunitățile, din aproape întreaga lume”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, conservator la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, căreia îi aparține conceptul organizării acestui eveniment.
De la tatuajul arhaic…
Acțiunea evenimentului va începe cu Atelierul de arheologie experimentală, condus de dr. Marius Barbu, arheolog la MCDR Deva, în cadrul căruia cei prezenți vor afla amănunte despre tehnica tatuajului arhaic. Marius Barbu este printre puținii cercetători care se ocupă cu arheologia experimentală în România.
Acesta va realiza replici după instrumente arhaice de tatuat, folosind materiale precum os și piatră, și bazându-se pe tehnici de prelucrare străvechi va pregăti pigmentul pentru tatuaj, conform unor rețete arhaice, în vase prelucrate după metode preistorice și va reda modele de tatuaje specifice perioadelor străvechi.
Publicul este invitat să experimenteze cu aceste tehnici sub coordonarea arheologului și să descopere secretele artei tatuajului arhaic.
… la cel contemporan
Under History III este și despre modul în care trecutul influențează prezentul. În paralel cu atelierul de tatuaj arhaic este organizat și un Atelier demonstrativ de tatuaj contemporan, coordonat de artista Raluca Păsculescu din Deva.
În cadrul acestui atelier, veți putea explora tehnicile contemporane de tatuaj. De la pregătirea uneltelor de tatuat și a suprafeței (aici fiind folosite o serie de suporturi de piele falsă care mimează fidel pielea umană), la demonstrarea tehnicilor de tatuat folosite în zilele noastre.
Totodată, publicul va avea ocazia să testeze tehnica tatuajului și chiar să traseze primele linii și puncte.
„Tatuajul a avut, în evoluția sa, diverse forme (de la linii și puncte, la desene elaborate), diferite semnificații (medicină incipientă, statut individual, vârstă, sex, poziție socială, apartenență etnică și de grup, simbol de protecție, marcaj al marginalilor sociali), fiind perceput diferit de la o perioadă istorică la alta (de la semn de noblețe, prestigiu, la stigmă).
Tatuajul a spus și spune o poveste, mereu alta, fiind, fără îndoială, reflexia trăsăturilor sociale specifice diferitelor momente din istorie create și trăite de om”, a mai menționat Roxana Stăncescu.
Mumiile tatuate din Epoca Bronzului și Fierului
Nelipsite vor fi și reconstrucțiile 3D și animațiile care, de această dată, vor prezenta cele două mumii descoperite pe teritoriul Europei, ambele tatuate: Ötzi, the IceMan (epoca bronzului) și Prințesa de la Ukok (prima epocă a fierului, civilizație scitică.
Vă puteți distra și la Atelierele de body painting și tatuaje temporare unde, cei de la Asociația Suport în Educație Hunedoara și Asociația FIBOO Fapte și Idei Bune Oriunde, Oricând, Deva vă vor imprima pe piele modelul dorit.
Și, pentru ca serile să fie perfecte, muzica live va întregi tablou. Vor încânta publicul prezent ROA, ȘUIE PAPARUDE, precum și Pietonu, Mofo, Voloka SoundSystem.
Vă recomandăm să citiți și :