Ediția din acest an a competiție unice în lume „Red Bull Outrun the Lift”/ „Tu vs. Telescaun”, organizată în Parâng de binecunoscutul sportiv Toma Coconea, a avut parte de o premieră absolută. Opt concurenți au reușit să ajungă înaintea telescaunului la linia de final, mai mulți decât în orice altă ediție. Cei 200 de sportivi care au luat startul concursului au avut de parcurs 2,5 kilometri, cu o diferență de altitudine de 615 de metri, în sub 25 de minute, durata pe care o parcurge telescaunul de la start până la cota 1.685.
„Au fost sportivi din toată țara, amatori, dar mai ales atleți care reprezintă România la cupele mondiale de maraton montan, de la Zărnești, Brașov, Cluj. Au fost atleți de top. Am avut parte și de o premieră. Opt sportivi au reușit să bată în acest an telescaunul. Îmi doresc ca la următoarele competiții spectatorii să poată urmări evoluția participanților în timp real.
Am câteva proiecte și planuri pe care îmi doresc să le pun în aplicare pentru următoarele ediții. Unul dintre acestea ar fi o transmisiune în timp real a competiției, astfel încât spectatorii să poată urmări și de acasă evoluția participanților”, a declarat pentru GO Hunedoara, Toma Coconea, directorul sportiv al evenimentului, dublu vicecampion al celei mai dificile competiții de aventură montană din lume, Red Bull X-Alps.
Cel mai bun timp al ediției: 21 de minute și 22 de secunde
Cel mai bun timp a fost scos de sportivul Viorel Pălici: 21 de minute și 22 de secunde, la diferență de doar 23 de secunde față de următorul concurent care s-a clasat pe locul doi, Gyorgy Szabolcs Istvan, ambii alergători de performanță. Acesta din urmă este și deținătorul recordului competițiilor care deocamdată nu a fost doborât de niciun concurent, respectiv 20 de minute și 26 secunde, obținut la ediția din 2018.
O competiție dedicată atleților de performanță, dar și amatorilor
La această competiție inedită au participat atât sportivi de performanță, cât și amatori. Unul dintre atleții amatori prezent la această competiție este deveanul Marius Dragomir, care spune că cea mai dificilă porțiune de parcurs este chiar cea de la pornire, circa 400 de metri, cu o pantă de circa 30 – 35 de grade.
„Este un traseu destul de dificil. Nu pot spune că am alergat prea mult, poate cel mult 500 de metri, în rest am mers într-un ritm mai susținut. Cel mai mult aleargă sportivii de performanță. Dar, consider că cel mai important lucru pentru un alergător amator este să participe la competiție. Atmosfera este una extraordinară, iar peisajul îți taie respitația, ca și urcarea. De asemenea, satisfacția, când ajungi acolo sus, este maximă”, a declarat Marius Dragomir.
„Nu contează că ești femeie sau bărbat, trebuie doar să fii antrenat”
La startul concursului s-au aliniat și 40 de femei, cel mai bun timp fiind scos de Ingrid Mutter, 25 de minute și 29 de secunte, care a fost la doar câteva secunde distanță de a învinge telescaunul. Una dintre concurente, care și-a descoperit pasiunea pentru acest sport în urmă cu patru ani, este deveanca Bianca Samfiroiu. Aceasta a reușit să se plaseze pe un onorabil loc 13 în clasamentul feminin.
„Este pentru a două când particip la această competiție, iar traseul este unul care te solicită la maximum, îndeosebi primul kilometru. Am reușit în acest an să obțin un timp mai bun decât anul trecut, cu o secundă. Dar e o realizare pentru mine, în condițiile în care anul acesta m-am antrenat mai puțin. Alerg din plăcere, singura neplăcere la o competiție este că mi se strică de fiecare dată coafura”, spune zâmbind, Bianca Samfiroiu.
Valoarea premiilor oferite, în acest an, câștigătorilor a depășit 10.000 de lei, iar fiecare participant a primit la finalul competiției câte o medalie de participare, în timp ce la start le-au fost înmânate și kituri de participare.
Mihaela Tămaș – Răducu
https://www.facebook.com/TomaCoconea/