Cea mai importantă întâlnire a membrilor geoparcurilor UNESCO din lume va fi organizată, pentru prima dată în România, în Țara Hațegului. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București este gazda acestui eveniment ce se va desfășura în perioada 27-31 martie.
Evenimentul constituie un bun prilej pentru Geoparcul din Țara Hațegului de a prezenta colegilor din 28 de țări rezultatele activităților, proiectele, partenerii, oamenii și produsele zonei. Și, nu în ultimul rând, o bună oportunitate de a promova valorile naturale și culturale din Țara Hațegului, din județul Hunedoara și din România.
„Aceste întâlniri se organizează periodic, de fiecare dată în alt geoparc. Participă specialiști de nivel internațional în evaluarea patrimoniului geologic, natural cultural, geoconservare, turism, educație, planificare teritorială și proiecte de cooperare internațională. Totodată, se facilitează schimburi de experiență și bune practici, precum și identificarea unor noi proiecte și posibilități de cooperare și promovare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Adina Popa, specialist comunicare la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Ateliere de lucru și excursii în teren
Tema principală a întâlnirii este dedicată obiectivelor de dezvoltare durabilă. Dar și a modului în care geoparcurile, prin colaborarea cu universitățile, pot folosi rezultatele proiectelor de cercetare pentru susținerea dezvoltării socio-economice a teritoriilor lor, recunoscute internațional ca desemnări UNESCO.
„Pentru prima dată în istoria întâlnirilor Rețelei Europene a Geoparcurilor va fi organizată și o sesiune deschisă, în care oaspeții din geoparcurile europene vor discuta direct cu partenerii locali ai Geoparcului.
O temă specială va fi dedicată oportunităților de colaborare dintre geoparcuri și consorțiul universitar european CIVIS, din care face parte și Universitatea din București. Excursiile de teren la principalele obiective de vizitare ale geoparcului vor completa experiența experților străini”, a mai menționat Adina Popa.
Profesorul care a reluat cercetările baronului hațegan Nopcsa, prezent la eveniment
Prezent la eveniment va fi și profesorul Dan Grigorescu, cel care a reluat, în 1977, după zeci de ani, cercetările în teren ale savantului Franz Nopcsa, asupra depozitelor continentale cu fragmente scheletice de dinozauri din Țara Hațegului.
Primele fosile de dinozauri au fost descoperite aici la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către Franz Nopcsa, savantul care a revoluţionat paleontologia.
Până atunci, se cunoșteau din această zonă doar șase specii de dinozauri, toți ierbivori.
Acum, lista cuprinde 67 de specii: primii dinozauri carnivori în fauna bazinului Hațeg.
Cel mai vechi mamifer din România, cel mai mare animal zburător din toate timpurile, cu o anvergură a aripilor de circa 12 metri, primele ouă de dinozaur și pui de dinozauri eclozați pe teritoriul României, noi specii de pești, amfibieni și reptile din Cretacic.
Noi teritorii din țară ar putea deveni geoparcuri UNESCO
Pe lângă Geoparcul Țara Hațegului, România are, din 2022, un al doilea teritoriu geoparc cu recunoaștere UNESCO, Geoparcul Ținutul Buzăului.
Alte trei teritorii sunt în diverse faze de pregătire în vederea evaluării. Este vorba despre Oltenia de sub Munte (județul Vâlcea), Carpaterra (județul Brașov) și Dobrogea Chimerică (județul Tulcea).
Decizia aparține, însă, reprezentanților Universității din București și a Forumului Geoparcurilor.