Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva deține un brevet de invenție pentru soluții ce încetinesc biodegradarea obiectelor de patrimoniu. Mai mult, au fost preluate imagini din satelit ale unor monumente istorice din județ, ce îi vor ajuta pe cercetători să sesizeze unele fisuri în ziduri care, în timp, pot duce la degradarea sau chiar prăbușirea acestora.
Toate aceste realizări reprezintă munca unei întregi echipe din care au făcut parte, alături de cercetători ai muzeul devean, și specialiști de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM), Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Muzeul devean a făcut parte din proiectul numit RO-CHER, proiect care a avut patru componente. Prin acestea, s-a dorit realizarea unor metode inovative pentru salvarea și conservarea patrimoniului cultural. Astfel, una dintre echipele de cercetători a reușit să creeze noi soluții cu ajutorul cărora să fie încetinită biodegradarea obiectelor de patrimoniu.
„Acest proiect a avut ca principal obiectiv oferirea unor soluții practice, bazate pe noi rețete antifungice, pentru reducerea impactului biodegradării patrimoniului. Aceste rețete sunt bazate pe utilizarea de nanomateriale soft, aplicabile sub formă de xerogeluri sau prin pulverizare. Astfel, la final, s-a obținut un material de lipire pe bază de alcool polivinilic și hidroxiapatită cu proprietăți antimicrobiene al cărui drept exclusiv de exploatare s-a realizat prin obținerea unui brevet de invenție”, a declarat, pentru GO Hunedoara, cercetător științific Daniel I. Iancu, purtător de cuvânt al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Din echipa de specialiști care a obținut acest brevet, din partea Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, au făcut parte experții restauratori Ioana Popițiu și Mihaela Beceanu.
Imagini din satelit pentru salvarea, la timp, a monumentelor istorice
Totodată, în cadrul altui proiect, au fost preluate imagini din satelit ale unor monumente istorice din județ, ce îi vor ajuta pe cercetători să sesizeze unele fisuri în ziduri care, în timp, pot duce la prăbușirea acestora.
„Au fost realizate fotografii din satelit asupra unor monumente istorice, precum Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Deva Citadel, Corvin Castle sau Magna Curia. Cu ajutorul acestor imagini, specialiștii pot observa dacă există deplasări ale terenului în acea zonă, care în timp, pot provoca fisuri ale zidurilor. Astfel se poate interveni în timp util, înainte ca monumentul să fie grav avariat”, a mai menționat Daniel I. Iancu, care a făcut parte din echipa de cercetători implicați în acest proiect.
Proiectul, realizat în PNCDI III – Programul 1, Subprogramul 1.2, Performanță instituțională – Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte complexe realizate în consorții CDI (PCCDI) a presupus încheierea unui contract între Unitatea Executivă pentru finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFIDISCI) și Agenția Spațială Română, care avut o valoare totală de finanțare de la bugetul de stat de 5.287.500,00 lei.