Castelul Corvinilor din Hunedoara, precum și centrul orașului au fost, la finele săptămânii trecute, gazdele unei noi ediții de excepție a Festivalului Medieval „Ioan de Hunedoara”.
În curtea exterioară a impresionantului monument medieval s-au purtat lupte aprige, iar publicul a avut ocazia să participe la o sumedenie de ativități pe care le desfășurau predecesorii noștri în vremuri demult apuse.
Menestreii, prezenți atât în castel, cât și în centrul orașului, au fermecat auditoriul cu muzica lor.
Au fost două zile în care, cu mic cu mare, cei prezenți au avut ocazia să se întoarcă în timp
într-o lume fascinantă a poveștilor cu domnițe, cavaleri ori meșteșugari iscusiți, cu tradiții, muzică, dans și bucate alese.
„Festivalul medieval, ce a luat naștere în 2019, încearcă să aducă cât mai mult în mentalul colectiv, memoria familiei Corvin și a lui Ioan de Hunedoara, dar și să pună mai bine în valoare istoria bogată a urbei noastre. Această familie este cea mai importantă din epoca medievală târzie. Au fost două zile cu evenimente impresionante, care ne-au purtat înapoi în timp, un timp al onoarei și frumosului”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.
Prezentări de costume, arme, întreceri cavalerești și muzică medievală
Prima zi a evenimentului a debutat în curtea exterioară a Castelului Corvinilor cu o tabără medievală. În cadrul acesteia, au avut loc prezentări de costume, arme, întreceri cavalereşti, ateliere tematice, dansuri medievale şi concerte.
Un moment deosebit a fost acela în care trupele de cavaleri au dat onorul, iar pe pod s-a făcut ieșirea cu trecerea în revistă. Momentul a fost precedat de manevre ale cavalerilor, pe platoul din faţa castelului. O sumedenie de evenimente au avut loc și în incinta castelului, una din cele mai inedite fiind cursul de scriere gotică.
După-masa, acțiunea s-a mutat pe Pietonala Corvin, unde s-a desfășurat o impresionantă paradă medievală la care au participat toate ordinele cavalerești venite din întreaga țară.
Mai apoi, cavalerii au salutat mulțimea strânsă să-i admire și au început întrecerile.
Jongleriile cu flăcări i-au fascinat pe toți cei care au participat la eveniment, iar concertul trupei Hara a întregit perfect tabloul de poveste.
Și, cu altfel se putea încheia o seară atât de reușită, decât cu un impresionant foc de artificii.
Zi plină de evenimente interesante: concerte, gastronomie medievală și dansuri
Și duminică a fost o zi plină pentru cei care au ales să ia parte la acest impresionant eveniment.
În curtea exterioară a Castelului Corvinilor au continuat activitățile în tabăra medievală.
Concertele au continuat pe parcursul întregi zile, iar atelieriul magului a atras privirile curioșilor precum un magnet.
Bucate au fost pe săturate, iar sabiile au fost ascuțite pentru o întrecere pe cinste. Cine nu a aflat până acum legenda corbului, a avut ocazia să o afle.
Seara de duminică s-a încheiat pe Pietonala Corvin, unde s-au desfășurat spectacole de animaţie stradală – lupte medievale, interacţiune cu publicul -„Eyalet-ul de Timişoara”, Ordinul Cavalerilor din Hunedoara, Zânele Silvane, Garda Cetăţii Deva, Străjerii Cetăţii Neamţu.
Foto Primaria Hunedoara