O expoziție impresionantă, cu imagini din incinta cetății dacice Sarmizegetusa Regia, replici ale celebrelor brățări de aur, descoperite în Munții Orăștiei, și kosoni, a fost amenajată în incinta centrului comercial Shopping City Deva.
Așadar, opriți-vă câteva clipe din goana după cumpărături și descoperiți fascinanta poveste a dacilor. Expoziția va fi deschisă până în 21 mai.
„Tema expoziției «SARMIZEGETUSA REGIA – Trecutul la timpul prezent» are în centru cetatea dacică și are ca scop popularizarea acestui obiectiv unic. În perimetrul dedicat expoziției se pot vedea replici ale brățărilor de aur, reproduceri ale monedei koson”, tablouri sugestive și pot fi aflate informații istorice legate de civilizația dacică”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Radu Barb, directorul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.
Sarmizegetusa Regia este monument de patrimoniu UNESCO, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania, aparținând, din punct de vedere valoric, grupei A de monumente istorice – monumente istorice de valoare națională sau universală.
Situl, cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa, face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic și se întinde pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 kilometri.
Aici a fost, în decurs de aproape un secol și jumătate, principalul centru politic, religios, economic și militar al regatului dac.
Povestea capitalei dacice, prin audio-ghid, în cinci limbi
Dacă poveștile aflate v-au convins să dați o fugă până în Munții Orăștiei, odată ajunși veți putea afla mult mai multe lucruri interesante. Pe lângă ghizii care însoțesc grupurile mari de vizitatori, există aici și dispozitive pentru audio-ghidaj ce pot fi închiriate.
„Audio-ghidul este disponibil în cinci limbi: română, engleză, franceză, germană și maghiară și durează 90 de minute. Acesta descrie 17 puncte din situl istoric despre care turiştii vor putea asculta, în căşti sau la un mic difuzor, explicaţiile ştiinţifice specifice punctului respectiv. Audio-ghidajul include şi un scurt istoric al cercetărilor arheologice efectuate”, a explicat Radu Barb.
Închirierea audio ghidului se face de la casa de bilete și este în valoare de 20 de lei.
Biletul de intrare costă 15 lei, pentru adulți, și 5 lei, pentru copii și pensionari. Este deschis zilnic, între orele 9:00 și 20:00.