Pregătiți-vă pentru un weekend plin de savoare! În minunatul Ținut al Pădurenilor, mai exact în satul Poiana Răchițelii, din comuna Cerbăl, începe „Festivalul plăcintelor pădurenești”. Vor fi două zile pline de distracție, cântec, joc și multe plăcinte delicioase, cum numai pădurencele știu să gătescă.
Va fi oficiată chiar și o cununie! Îmbrăcați în straie pupulare, tinerii care au decis să-și unească destinele, vor spune „da”, în fața primarului și a mulțimii adunate, chiar pe scena pe care vor urca îndrăgiți interperți de folclor.
Va fi și un foc de tabără, se va juca brâul pădurenilor, iar competițiile pregătite ne vor întoarce în trecut, în vremea bunicilor. Torsul lânii, căratul apei pe cap cu oblanicu, le vor pune la grea încercare pe femei, în timp ce bărbații vor avea de făcut un gard și se vor întrece la „trasul în bâtă”.
Sâmbătă, nedeie și foc de tabără
Evenimentul, aflat la a patra ediție, începe sâmbătă, 12 august, de la ora 17:00, când vor fi premiate culpurile de aur din comună. Nu mai puțin de 40 de cupluri, care au ajuns la 50 de ani de căsnicie, vor fi premiate de primar și felicitate de comunitate. Invitații sunt mai apoi invitați să participe la atelierul meșteșugăresc pădurenesc și „să se tragă în chip” la „Photo corner” pădurenesc.
O oră mai târziu se dă startul nedeii. Pe scenă vor urca Dumitru Stoicănescu, Mona-Lisa și Radu Șufan, Roxana Groza și Alina Radi. Jocul va ține până la ora 22:00, când va avea loc o proiecție de lasere, iar aproape de miezul nopții se va aprinde un uriaș foc de tabără.
Duminică, după biserică, cununie, concursuri și multă distracție
Ziua de duminică începe la biserica din sat, unde pădurenii, îmbrăcați în straie populare, vor participa la Sfânta Liturghie. De la biserică, vor ieși cu crucea în țarină. Obiceiul este unul din cele mai străvechi, iar sătenii din Poiana Răchițelii îl practică în fiecare an.
Sărbătoarea continuă cu o serie de competiții, dar și cu un spectacol folcloric susținut de interpreți de renume.
„Copiii își pot petrece timpul în Pădurea Rotundă, unde am amenajat un parc de aventură. Va fi prezent un clovn și nu vor lipsi jocurile cu baloane. De asemenea, vor avea parte de o serie de activități și jocuri. La ediția din acest an, duminică, vom oficia chiar și o căsătorie. Mai apoi, cei care doresc pot să participe la competițiile pe care le-am pregătit. Și pentru că trebuie să schimbăm gardul bisericii, ne-am gândit ca, în acest an, să îmbinăm utilul cu plăcutul și una din competiții să fie cea de făcut gard”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Mircea Costa, primarul comunei Cerbăl.
Tot duminică, de la ora 14:00, va avea loc un spectacol folcloric, iar pe scenă vor urca: Dumitru Stoicănescu, Ovidiu Olari, Ciprian Pop, Mona-Lisa și Radu Șufan, Monica Blaga, Roxana Groza, Ionuț Forfotoi, Marinela Stroia, Maya Muntean, Vlad Toronilă, Alin Ienciu, Bogdan Mogoaia, Ionuț Dragotă, Andrei Iancu, Denis Mircea, Costel Bogdan, Georgiana Toma, Călin Marian, Fabiana Steinbinder și Ana-Maria Cristina Blaj. Alături de aceștia, membri Ansamblului Folcloric „Cerbălana” vor încânta publicul prezent cu suite de dansuri din Ținutul Pădurenilor, Ardeal și Banat.
Gurmanzii sunt invitați să guste din mămăliga cu brânză și vinarsul, oferite de organizatori, Primăria Comunei Cerbăl.
Cazare și traseu
Așadar, dacă nu ați gustat din aceste plăcinte delicioase, ori ați gustat și vreți să le mai încercați, nu mai stați pe gânguri. Dați o fugă până la pădureni acasă! Precis nu veți regreta! Aveți ocazia să vedeți cum se prepară aceste bunătăți, să luați o porție zdravănă de aer curat, să vă bucurați de peisajele fascinante din aceste locuri și să petreceți clipe memorabile alături de oamenii minunați ai locului.
Trebuie să mai știți că locuri de cazare nu mai sunt în sat, dar aveți posibilitatea să campați la Căsuțele din Poiană.
Drumul care duce înspre Poiana Răchițelii, localitate aflată la 1.000 de metri altitudine, una dintre cele mai izolate din județul Hunedoara, este complet asfaltat. Din municipiul Hunedoara sunt 40 de kilometri, iar drumul șerpuiește prin localitățile Boș, Groș, Cerbăl și Socet.
Foto: Facebook/Ținutul Pădurenilor, Cerbăl