Câțiva fotografi hunedoreni au reușit, și în acest an, să surprindă, în același cadru, imagini spectaculoase cu două dintre obiective turistice reprezentative pentru județul Hunedoara: Deva Citadel și Masivul Retezat. Deși aceste fotografii par a fi ireale, artiștii explică ce criterii trebuie îndeplinite pentru a realiza compoziția perfectă. Astfel, pe lângă un aparat performant, trebuie să găsești locul ideal pentru realizarea pozei și vremea perfectă, cu vizibilitate maximă.




Se preconiza vreme perfectă, dar un nor a stricat planul
În imaginile prezentate de cei patru hunedoreni pasionați de fotografie, Marius Turc, Cristian Resiga, Ioan Benea Jurca și Claudiu Nelega, Cetatea medievală a Devei pare a fi la doar o aruncătură de băț de semețul Masiv Retezat, deși distanța dintre cele două obiective este de aproximativ 60 – 70 de kilometri, în linie dreaptă.
Ei spun că acest lucru este posibil doar într-o anumită perioadă a anului, primăvara, din februarie până în aprilie, după câteva zile de ploi și vânt, când atmosfera este curată, iar cerul senin.


„Cu o zi înainte de a porni la drum, am verificat radare, hărți meteo, pentru a vedea dacă într-adevăr vremea va fi propice și am pornit înspre locul știut, pe un deal de lângă Șoimuș, din localitatea Bălata.
Și, chiar dacă totul părea să fie perfect pentru a surprinde frumusețea cetății și măreția munților, nu a fost deloc așa. Peste toată creasta era așezat un nor care a estompat vizibilitatea. Așa că, am renunțat, iar a doua zi am revenit.
Am avut noroc de vreme bună, însă atmosfera se alterase ușor, nu mai era la fel de curată ca în ziua precedentă. Cu toate acestea, am reușit să surprindem imagini bune.
Trei ore am stat «cuminți» și am așteptat momentul oportun pentru a surprinde cele mai bune cadre”, a declarat, pentru GO Hunedoara, fotograful brădean Marius Turc.


Dacă mergi vara, în aceeași locație, nu se vede Retezatul
Cristian Resiga ne dezvăluie că dacă alegi oricare altă perioadă din an și mergi în același loc pentru a realiza o astfel de fotografie nu vei reuși. Retezatul nu se vede.
„După câteva zile cu ploi, vânt și temperaturi negative pe timp de noapte, vizibilitatea este perfectă. Iar lunile ideale pentru a vedea acest fenomen sunt din februarie până în aprilie. Dimineața și seara sunt perioadele din zi cele mai propice.
Dacă mergi în altă perioadă a anului, în aceeași locație, nu se vede Retezatul. Și mai mult decât orice ai nevoie de un aparat performant, cu un teleobiectiv bun și filtre de polarizare. Am reușit să surprindem aceste imagini cu doar câteva minute înainte de asfințit”, susține fotograful devean Cristian Resiga.

Cetatea Deva, un loc încărcat de istorie, cu o panoramă spectaculoasă
Cetatea Deva este un loc încărcat de istorie, de unde poți vedea întreaga vale a Mureșului, pe unde se făcea transportul de sare, în Evul Mediu, dar și Masivul Retezat, Șureanu, Munții Metaliferi și Poiana Ruscă.
Deva Citadel poate fi vizitată în totalitate, după ce anul trecut a avut loc recepția finală a lucrărilor de reabilitare a Incintei I.









Zona, care până acum nu putea fi vizitată, este total schimbată. Aici se află cel mai spectaculos loc de belvedere de unde poate fi admirat atât orașul, cât și întreaga Vale a Mureșului cu ajutorul dispozitivelor tip „binoclu”.





Temnița poate fi și ea vizitată, iar în curtea mare se organizează evenimente culturale.
În cetate se poate urca atât pe la Poarta 1, cât și cu telecabina.