Despre șoimărit și această încântătoare artă a vânătorii cu ajutorul păsărilor de pradă aveți ocazia să aflați o serie de informații interesante chiar de la reputatul și cunoscutul biolog hunedorean Dorin Cărăbeț. Luni, la ora 10:00, va avea loc, în Sala Șemineului, din Palatul Magna Curia, vernisajul expoziției temporare „Șoimăritul, între tradiție multimilenară și patrimoniu spiritual UNESCO”. Expoziția va fi deschisă publicului vizitator în perioada 23 septembrie – 31 decembrie.
„Motivaţia principală a organizării unei expoziţii cu tema şoimăritului o constituie dorinţa realizatorilor de a aduce în atenţia publicului vizitator această artă străveche de vânătoare, de incitare la descoperirea de noi informaţii, precum şi de promovare a şoimăritului atât ca hobby, cât şi ca profesie”, menționează, pentru GO Hunedoara, Corina Muntean, reprezentantă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Șoimăritul a pornit ca o alternativa la celelalte metode de vanatoare in vederea procurarii hranei, ca mai apoi sa devina o pasiune. Biologul Dorin Cărăbeț spune despre șoimărit că „este arta vieții și a morții, a timpului și atemporalității, a mândriei și smereniei, a anduranței și a reveriei, a individualismului și a integrării, a materialității și a purei Spiritualități”.
Şoimăritul a apărut acum aproximativ 7000 de ani, însă dovezile arheologice care fac referiri la acest mod de vânătoare, descriau deja un nivel avansat de cunoștințe în domeniu, tehnici și echipament, care cu siguranță au necesitat timp îndelungat de practică.
Asemeni altor îndeletniciri omeneşti, şi şoimăritul s-a transformat în artă în decursul timpului. Aceasta deoarece pragmatismul iniţial al acestui mod de vânătoare s-a împletit în mod armonios cu farmecul şi frumuseţea păsării de pradă, dar şi a practicii de a vâna.
Important de știut este și faptul că, la Nairobi, în 16 noiembrie 2010, Șoimăritul a fost recunoscut de UNESCO ca moștenire umană vie, fiind inclus în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii.