Țara Hațegului este de opt ani destinație de ecoturism, iar din acest an povestea continuă. Aceasta după ce Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a prelungit pentru o perioadă de încă trei ani statutul acestei zone.
Procesul pentru obținerea certificării este unul extrem de stufos și trebuie îndeplinite o serie de cerințe. Însă, cei de la Destinația de ecoturism Țara Hațegului – Retezat au reușit să ducă acest proiect de suflet mai departe și de această dată.
Mai mult, în aproape zece ani, au reușit să crească durata medie de ședere a unui turist, în zonă, de la puțin peste o noapte, la aproape trei nopți.
„Am aplicat a patra oară pentru această certificare, iar procesul este unul foarte stufos. Sunt 130 de criterii la care trebuie să răspundem cerințelor. Iar avizul vine din partea unei comisii interministeriale, formată din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Agriculturii și Ministerului Mediului.
Și nu este un proces tocmai ușor. Ține de cum ne gestionăm noi parteneriatul public – privat, de toate acțiunile pe care ni le-am asumat, de modul în care se schimbă chiar și peisajul natural în zonă, de modul în care se construiește, păstrarea arhitecturii locale, dar și o serie de alte criterii.
Dar, am reușit și ne bucurăm că ne menținem statutul de destinație ecoturistică pentru încă trei ani”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, managerul Destinației de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat.
Țara Hațegului, un exemplu de bună practică în turism
Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat este, fără doar și poate, un exemplu de bună practică în domeniul turismului. Cei de aici au reușit nu doar să aducă mai mulți turiști în zonă, ci mai ales să îi determine să rămână pentru mai mult timp.
„Am reușit, din 2015 încoace, să creștem durata medie de ședere a unui turist de la puțin peste o noapte la aproape trei nopți. Și, ne propunem ca în următorii 10 ani să ajungem la aproape cinci nopți, durată medie de ședere”, a mai menționat Anca Rusu.
Destinația acoperă zece unități administrativ teritoriale din județul Hunedoara, respectiv: Hațeg, General Berthelot, Sălașu de Sus, Răchitova, Sântămăria-Orlea, Baru, Totești, Densuș, Sarmizegetusa, Râu de Mori.
O călătorie în timp
O vacanță în Țara Hațegului oferă turiștilor toate ingredientele unei călătorii în timp. Aici pot fi descoperiți dinozauri pitici, vulcani și urme ale unei mări dispărute sau, totodată, pot fi admirate peisaje montane unice, lacuri și plante carnivore rămase din era glaciară, vestigii antice și medievale, precum și primele lăcașuri creștine.
Totodată, în această zonă pot fi derulate programe de turism activ pentru întreaga familie (drumeție, cicloturism).
Conceptul de Destinație Ecoturistică a fost dezvoltat începând din anul 2012 de autoritatea publică centrală pentru turism, în parteneriat cu alte instituții și organizații reprezentative la nivel național. Astfel, la momentul respectiv, România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice.
Foto: Țara Hațegului – Retezat Destinație de Ecoturism