Se poate spune despre Țara Hațegului, fără exagerare, că este un loc de basm, cu o istorie fascinantă și povești ale locului absolut fermecătoare. Mai mult, aici, natura a croit peisaje cum rar întâlnești. Și, pentru ca această comoară a naturii să fie cunoscută, o mână de oameni se zbate de câțiva ani să facă cunoscut acest tărâm. Iar eforturile acestora au început să fie răsplătite.
Țara Hațegului a ocupat, de curând, primul loc, în competiția „Destinația anului 2023”, la egalitate cu Bucovina. Și, pentru că Țara Hațegului are nevoie de mai multă promovare și implicare, cei de la Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat pregătesc un produs turistic grandios, care să spună, concentrat, întreaga poveste a acestui minunat tărâm.
Țara Hațegului, la egalitate cu Bucovina, ca destinație a anului 2023
„E onorant să primim un astfel de premiu, la cea mai serioasă competiție de turism din România. A fost prima noastră participare la o competiție și ne bucurăm că am reușit să să ne clasăm pe primul loc la categoria Comori naturale.
Totodată, surpriza cea mare a venit la competiția finală, la care au participat toate locurile întâi de la fiecare din cele nouă categorii. La finalul acesteia am ieșit pe primul loc, alături de Bucovina. Notorietatea acestui ținut a fost cea care ne-a departajat la final”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, managerul Destinației Turistice Țara Hațegului – Retezat.
„Noi suntem o destinație în care se pompează foarte puțini bani, incomparabil cu ce se întâmplă la nivelul Bucovinei. Și, cu toate astea, am reușit să ieșim la lumină și să concurăm cu nume mari din turism. Iar din punctul meu de vedere acesta a fost cel mai mare câștig”, a mai precizat Anca Rusu.
La această competiție au mai participat și Castelul Corvinilor, Dinosaur World Transylvania și Conacul Archia. Fiecare a obținut locul al doilea la categoria din care a făcut parte.
Un produs turistic grandios, pentru Țara Hațegului
Planurile pentru promovarea și dezvoltarea de produse turistice și baza de servicii turistice din Țara Hațegului, precum și extinderea parteneriatul public-privat sunt în plină desfășurare.
În acest moment există aproape 50 de parteneri: instituții publice și dezvoltatori în turism din Țara Hațegului. Totodată, cei de la Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat au parcurs un proces de strategie de branding și poziționare turistică, ceea ce este puțin probabil ca o altă destinație atât de tânără, atât de tânără a mai făcut-o.
„Ne dorim de ceva vreme un produs turistic grandios pentru Țara Hațegului. Așadar, este momentul să ieșim la lumină cu un centru de vizitare care să țină loc și de muzeu al Țării Hațegului și să fie un loc pentru comunitate, în care să se desfășoare și programe educaționale, dar și un centru de socializare. Spre asta ne vom canaliza toate eforturile în perioada următoare”, mai precizează Anca Rusu.
Odată cu această realizare, cei de la Destinația Ecoturistică Țara – Hațegului – Retezat sunt convinși că se va schimba fluxul de turiști care să rămână aici.
„Dacă în 2015 aveam undeva la o noapte de cazare, acum ne apropiem de o medie de trei nopți de cazare. Iar pe viitor ne dorim ca turiștii are ne vizitează să rămână aici cel puțin 4-5 nopți”, a conchis Anca Rusu.