Cei mai vestiți taragotiști s-a luat la întrecere, la Vața de Jos, iar interpreții de folclor au încântat cu cântecele lor sutele de spectatori care au luat parte la eveniment. Ediția din acest an a „Sărbătorii Taragotului” a fost una demnă de ținut minte și nu ar fi fost completă fără maestrul Pera Bulz, care a captivat, ca de fiecare dată, publicul, cu talentul și măiestria cu care dă viață cântecului popular prin intermediul acestui instrument complex numit taragot.
O nouă ediție de colecție
Fiecare moment al spectacolului a fost gândit până în cel mai mic detaliu, iar munca și dăruirea artiștilor și a organizatorilor a fost pe deplin răsplătită de public.
„Acest eveniment s-a dorit a fi o sărbătoare, la care participă nume mari ale folclorului românesc, fie că vorbim despre maeștrii ai taragotului ori interpreți. Aici, la Vața de Jos, taragotul a însoțit și însoțește oamenii la trecerea lor prin timp. Este un eveniment frumos, un eveniment așteptat, ca dovadă că de la an la an publicul este tot mai numeros, și este așteptat și de cei care urcă pe scenă. Din câte știu este un festival unic în acest țară. Mulțumirile noastre se îndreaptă către toți cei implicați în acest proiect, dar mai ales către Consiliul Județean Hunedoara fără sprijinul căruia aceste evenimente nu ar putea avea loc”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
„Este un festival deosebit, la care tot mai mulți maeștri ai taragotului își doresc să ia parte. Am fost criticați în repetate rânduri pentru faptul că cheltuim banul public pe spectacole. Cu toate acestea, noi vom continua să investim în astfel de evenimente cultural – artistice pentru că oamenii au nevoie și de relaxare, dar mai ales să cunoască și să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile străbune”, a declarat, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, prezent la evenimentul de la Vața.
Ca de fiecare dată, maestrul Pera Bulz a mânuit taragotul cum nimeni altul. Ropotele de aplauze l-au însoțit pe tot parcursul interpretării, iar spectatorii au fost fascinați de modul în care acest „Tezaur Uman Viu” a săvârșit actul artistic.
Reuniți în cântec
Momentul în care cei 15 taragotiști au urcat pe scenă și au început să cânte a încântat publicul prezent. Este vorba despre maestrul Pera Bulz, un mare iubitor şi păstrător al tradiţiilor populare româneşti, Ionel Coza, Dan Gâdea, Mihai Mariș, Gigi Tăbăcar, Cristian Toptati, Petrică Popa, Ionel Sabo, Remus Novac, Adrian Scorobete, Nicolae Jurj, Adrian Lucaci, Alexandru Cobori și Gabriel Demian.
Invitați în recital au fost Olguța Berbec, Ciprian Roman, Ghiță Călțun Brancu și Vlad Lință. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra condusă de profesor Ionel Coza.
În România, taragotul este foarte popular, în special în zona Banatului și a Transilvaniei. Acesta a fost adus din Ungaria în anii 1920.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, în colaborare cu Primăria Comunei Vața de Jos.