Unic în Europa, The Museum of Gold găzduiește o colecție impresionantă de piese din prețiosul metal, unice pe mapamond. Pășind printre vitrine, veți putea înțelege istoria mineritului aurifer, pentru că aici sunt expuse unelte folosite atât la extragere, cât și la prelucrare, vechi de sute de ani. Veți avea ocazia să vedeți unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul. GO Hunedoara vă va prezenta, pe îndelete, fiecare parte a acestui muzeu, care găzduiește piese de o valoare inestimabilă.
Prima consemnare, la final de secol XIX
Documentul care prezintă prima consemnare într-un registru al vizitatorilor, deținut de muzeul din Brad, este 4 iulie 1912. Practic, la acea dată a fost vizitat și de alte persoane din afara Întreprinderii Miniere Barza – Brad, în cadrul căreia a luat ființă. Deci, la finalul secolului XIX.
Piese unice pe mapamond
Toate aceste zăcămintele, care formează inestimabila colecție de la Brad, ce conține piese unice pe mapamond, au fost găsite în minele din Munții Metaliferi, dar sunt provenite și de la mine din țară și străinătate.
Valoarea nu constă în cantitatea aurului, ci în unicitatea pieselor găsite în subteran, care nu sunt prelucrate ci așa au fost găsite, fără să se intervină vreodată asupra lor. Sunt piese care s-au format prin procese naturale, fiind asociate cu diverse forme plante, obiecte, animale, în funcție de imaginația minerilor ori a geologilor care s-au ocupat de organizarea acestui muzeu. Astfel, au primit diverse denumiri, precum harta României, tunul lui Avram Iancu, pana lui Eminescu, cățelușul, rățușca, mireasa și piesele de rezistență sunt faimoasele șopârle de aur.
„Există aici o formă din aur unică în lume, denumită balerina sau discobolul, o asociere unică în lume de dodecaedri pentagonali din aur. Cele mai spectaculoase piese provin de la minele din zona Brad, de la Musariu, Valea Morii, Ruda. Ultimele exponate care s-au adus la colecția de aur sunt câteva lamele de la Mina Ruda – Brad, în martie 2005, cărora minerii le-au dat denumirea de mărțișoare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cosmina Moldovan, ghid al Muzeului Aurului Brad.
Unelte folosite în minerit de-a lungul vremii
În partea de unelte provenite din minele de aur din zona Bradului, doar două dintre exponate nu sunt autentice, fiind copii după cele folosite în trecut la extragerea minereului din subteran. Este vorba despre o linie de transport cu vagoneți, roți și șine de lemn, originalul aflându-se la Berlin, la Ministerul Transporturilor, iar alta se află la la Muzeul Mineritului din Bochum, tot în Germania. Ambele linii au fost descoperite la Mina Ruda 12 Apostoli Brad.
„Această linie de transport a fost o premieră, pentru că la acea vreme, în 1350, secolul XIV, s-a schimbat și pentru prima dată în lume, manual, macazul. Există aici și o cască de miner, care, deși pare a fi din metal, ea este de fapt din fetru, îmbibată cu seu de oaie și praf de metale pentru a-i oferi rezistență. Totodată, avem expuse și ciocane, târnăcoape, geantă de miner, balanță cu care se cântărea aurul, o instalație de șteampuri în miniatură. De asemenea, lampa cu carbid, șaitroace, câteva obiecte din piatră și ceramică, cum sunt ciocanele, opaițele romane sau vase și două ornamente de pe pietre funerare din vremea romanilor. Acestea atestă faptul că în țara noastră aurul s-a exploatat în urmă cu peste 2.000 de ani, când romanii au venit în Dacia atrași de strălucirea aurului”, a mai menționat Cosmina Moldovan.
În lume, mai există astfel de muzee, precum cel din Brad, în Columbia, Taiwan și Peru.
Dacă ajungeți să vizitați tezaurul de la Brad, luați în calcul că muzeul își închide porțile la ora 17:00 și aveți nevoie de circa 40 de minute pentru a admira toate exponatele.
De asemenea, pentru a beneficia de reducerile de preț, persoanele din categoriile care beneficiază de acestea trebuie să prezinte, obligatoriu, și documentul justificativ, precum cupon de pensie, carnet de elev/student.
We also recommend: