Ediția din acest an a Festivalului concurs național de interpretare vocală „Drăgan Muntean” s-a dovedit a fi una realmente de excepție.
Concurenți extrem de talentați, un juriu format din profesioniști și orchestra Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean”, condusă de profesorul George Cîlțea, care a parcurs, prin cântec, întreaga țară. Au fost două zile pline de emoții, dar și bucurie.
La final, marele premiu al concursul, Trofeul „Drăgan Muntean”, a fost înmânat unei tinere interprete din Olt, în timp ce locul întâi a fost obținut de tânărul hunedorean Vlad Lință.
Sala Teatrului de Artă Deva s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul care a savurat prestația artiștilor. Și de această dată, nume mari ale folclorului au urcat pe scena de la Deva, unde au adus cu ei minunatele cântece populare românești.
Zeci de concurenți din toată țara
Nu mai puțin de 47 de tineri interpreți de folclor din mai multe județe s-au înscris, la cea de-a XI-a ediție a Festivalului concurs național de interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”. Însă, dintre aceștia, juriul a trimis mai departe, în concurs, doar 20. Aceștia s-au întrecut în cântec, la finele acestei săptămâni, pe parcursul a două seri de excepție, la finalul cărora doar nouă au plecat acasă cu premii.
„Ediția din acest an a Festivalului concurs național de interpretare vocală Drăgan Muntean a fost una extrem de frumoasă, cu o încărcătură aparte. Mă bucură nespus că în ambele zile, atât în cea a concursului, cât și la Gala laureaților, publicul a fost alături de concurenți, pe care i-au susținut, apreciat și încurajat. Cea mai mare satisfacție pe care o ai, la organizarea unui astfel de eveniment, este atunci când reușești să ajungi la sufletul publicului. Toți acești tineri, veniți din aproape toate colțurile țării, au fost foarte bine pregătiți, cu dorința de a-și așeza în portofoliu și un premiu din Festivalul concurs „Drăgan Muntean”.
Reușim astfel să așezăm acest festival în rândul celor mai apreciate din țară.
În ce privește orchestra, a reușit să asigure, la un nivel calitativ de înaltă ținută.
Le mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în această reușită, în special Consiliului Județean Hunedoara care a finanțat acest eveniment”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Trofeul „Drăgan Muntean”, la Olt, locul întâi, la Hunedoara
Juriul nu a avut, nici la ediția din acest an, o misiune ușoară, dar până la urmă a ales pe cei mai buni dintre cei buni. Astfel, marele premiu al concursului a fost luat acasă de către o concurentă din județul Olt, în timp ce, locul întâi a rămas la Hunedoara, la cel care, la ediția de anul trecut a festivalului, a ocupat locul secund în concurs, Vlad Lință.
„Acest premiu reprezintă nespus de mult pentru mine. Am avut mari emoții, dar mă bucur că am reușit să iau cu mine acasă marele premiu al festivalului”, a precizat Valentina Vasia Oprea, câștigătoarea Trofeului „Drăgan Muntean”.
„A fost un concurs cu emoții mari, dar și recunoștință pentru juriu și publicul devean care m-a aplaudat și susținut și mă susține de fiecare dată. Doresc să dedic acest premiu tuturor hunedorenilor și celor care, împreună cu mine, trăiesc în Țara Moților, locul care pentru mine înseamnă suflet, cântec și tot ce simt în fiecare zi”, a menționat hunedoreanul Vlad Lință, câștigătorul locului întâi al concursului.
Elise Stan: „cu astfel de tineri, folclorul nostru nu va pieri”
Dacă pentru concurenți au fost două zile „de foc”, nici pentru juriu lucrurile nu au fost mai simple. Au avut îi față tineri extrem de talentați și bine pregătiți, iar misiunea lor nu a fost deloc ușoară.
„Câtă vreme avem o generație atât de numeroasă de tineri care știu să prețuiască așa cum se cuvine cântecul tradițional, pe care și-l însușesc cu respect și dăruire, folclorul nostru nu va pieri. Și la ediția din acest an s-a observat că tinerii vin bine pregătiți pentru un festival de notorietatea acestuia. Ceea ce înseamnă că sunt conștienți de faptul că trebuie să caute în lada de zestre și să vină cu un repertoriu valoros. Ei știu că noi întotdeauna notăm nu doar acuratețea intonațională prin precizia ritmică, prezența scenică, dicție, respirație, frazare și câte și mai câte alte criterii, dar, prețuim în mod cu totul deosebit pe acei concurenți care vin cu piese culese din zonele folclorice din care provin.
Și concurenții care, la ediția din acest an, nu au urcat pe podium, au potențialul artistic necesar ca, pe viitor, dacă vor munci mai mult și vor ține cont de sfaturile noastre, să reușească să ajungă între câștigători”, a declarat președintele juriului Festivalului național concurs de interpretare vocală „Drăgan Muntean”, prof. dr. Elise Stan.
Recitalurile interpreților au atins sufletele spectatorilor
Pe parcursul celor două zile de concurs, pe scena teatrului devean au urcat renumiți interpreți de folclor. Niculina Stoican și Ovidiu Homorodean au fost extrem de apreciați și îndelung aplaudați de public. Hunedoreanca Elena Evsei a încălzit inimile publicului cu vocea sa inconfundabilă, Cornel Borza a oferit un recital de zile mari, iar Liliana Laichici a adus pe scena de la Deva o bucățică de Banat.
Invitată în recital a fost și laureata ediției din 2023 a concursului, Delia Gandore, care a venit la Deva tocmai din Vaslui.
Rezultatele concursului:
Trofeul ,,Drăgan Muntean” – Valentina Vasia Oprea – Olt
Premiul I – Vlad Mihai Lință – Hunedoara
Premiul II – Denis Daniel Cupșe – Maramureș
Premiul III – Petronela Popa – Suceava
Premiul special – Simina Maria Popescu – Gorj
Premiul special – Ștefan Bogdan Țîrdea – Neamț
Premiul special – Andreea Gabriela Bogdan – Cluj
Premiul special din partea „Asociației Pădurenilor” – Ana Anuțoiu – Hunedoara
Premiul special din partea „Asociației Pădurenilor” – Sabrina MariaAiacoboaie – Botoșani