Peste 20 de muzee din județul Hunedoara așteaptă să primească vizitatori, în această perioadă. O sumedenie de povești și legende vor fi spuse celor care au urechi să audă și timp să le asculte. Aici, atmosfera este întotdeauna de poveste, iar angajații abia așteaptă să vă prezinte ineditele obiecte pe care le au în patrimoniu.
1. Muzeul Castelul Corvinilor
Muzeul Castelul Corvinilor este emblematic pentru județul Hunedoara. Este considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei, locul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru un și mai celebru personaj, Dracula, Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara, în orașul cu același nume.
2.Muzeul Casa Breslelor
Muzeul Casa Breslelor, din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, este, de fapt, o aripă de secol XVII, ridicată ca urmare a dorinţei principelui Gabriel Bethlen de a impulsiona dezvoltarea breslelor de meseriaşi. Expoziţia, cuprinde o serie de ateliere a câtorva bresle istorice: breasla cojocarilor, a cizmarilor, a tăbăcarilor şi a ţesătorilor.
3. Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”
Muzeul trenulețelor „Valentin Banciu” este un muzeu unic în țară, datorită dioramei cu peisaj montan, ce conține o mică parte din colecția impresionantă de miniaturi a fostului pilot hunedorean de raliuri, Valentin Banciu, câștigător al mai multor trofee automobilistice.
4. Muzeul comunismului
Tot în municipiul Hunedoara s-a deschis în urmă cu aproximativ cinci ani Muzeul comunismului sau „Pașii României prin socialism și democrație”. Aici aveți ocazia să vă întoarceți în timp, în „Epoca de Aur”.
Piesele de rezistență ale expoziției sunt uniformele militare, ordinele militare și alte distincții adunate de cel care a alcătuit această impresionantă colecție, de la prieteni și cunoștințe, majoritatea cadre militare în rezervă.
Nelipsite sunt televizoarele vechi pe care tronează peștele de sticlă, aparate de radio, telefoane cu disc, tablourile care se regăseau în multe dintre casele românești dinainte de Revoluție, bibelouri, veselă și multe altele.
Există aici chiar și o mică sală de clasă, cu bănci, planșe, manuale și mici manechine care îi înfățișează pe pionieri îmbrăcați cu celebrele uniforme școlare albastre.
Expoziția permanentă ,,Paşii României prin socialism şi democraţie” este amplasată pe drumul către Muzeul Castelul Corvinilor, pe strada Cloșca, în centrul vechi al municipiului Hunedoara.
5. Casa memorială Drăgan Muntean din Poienița Voinii
Casa memorială „Dragan Muntean” a fost amenajată în satul Poienița Voinii din județul Hunedoara, locul unde a copilărit marele rapsod popular Drăgan Muntean (1955-2002). Colecția muzeală cuprinde costume, podoabe și porturi tradiționale adunate de la oamenii din Ținutul Pădurenilor.
6. Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Din Hunedoara, facem un popas în municipiul de la poalele cetății, unde ne așteaptă, Muzeul Civilizației Dacice și Romane. Acesta este situat în clădirea Magna Curia sau Castelul Bethlen, așa cum mai este cunoscut, ce a fost construit în anul 1882. Puțini știu că această clădire, care adăpostește mii de obiecte unice, este cea mai veche clădire monument istoric din Deva. Tot aici se află și cea mai mare expoziție de statui antice din România – Lapidariul.
7. Muzeul aurului din Brad
Din Deva, pornim înspre minunata Țară a Zarandului pentru a descoperii un muzeu ce deține o colecție unică în lume: Muzeul Aurului din Brad. Colecția cuprinde piese arheologice descoperite în zona Brad-Crișcior, care dovedesc urme de locuire umană de mai bine de 5.000 de ani, dar și acțiuni de extragere a aurului din mine vechi de 2.000 de ani. De asemenea, veți putea afla istoria mineritului aurifer, pentru că aici sunt expuse unelte folosite atât la extragere, cât și la prelucrare, vechi de sute de ani.
8. Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad
Un alt loc minunat este The Museum of Local History and Ethnography in Brad. Acest muzeu se află într-o clădire construită între anii 1964-1965, pe una din străzile vechi ale municipiului Brad, în apropiere de podul peste Crișul Alb. De la Monica Dușan, muzeograf în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane, veți afla că sub acest pod, într-un sfârșit de octombrie al anului 1784, Crișan vorbea cu iobagii din Zarand veniți la târg. Le arăta crucea de aur primită de Horea de la împărat, și-i chema la biserica din satul Mesteacăn,entru mai multe lămuriri.
Tot aici, veți descoperi întreaga gamă de unelte specifice meșteșugurilor zărăndene, unelte agricole, de prelucrare a lânii și a cânepii, mici instalații tehnice sau machete ale acestora, piese din lemn, metal, textile, instrumente muzicale, icoane, documente fotografice, toate însumând un număr de peste 1.200 de obiecte.
9. Muzeul Mineral Toda
De neratat în comuna Crișcior este și Muzeul Mineral Toda. Acesta aparține lui Petru Toda, colecţionar de minerale, care şi-a dedicat viaţa acestor pietre cuprinse într-un uimitor muzeu pe care l-a amenajat singur în localitatea Crișcior. A reuşit să așeze aici o parte din ceea ce a strâns în peste 40 de ani de căutări. PArte din aceste minerale le transformă în mici bijuterii: cercei, medalioane sau chiar ceasuri unicat.
10. Casa-Muzeu Avram Iancu din Baia de Criș
Aproape de Brad, în localitatea Baia de Criș, se află Avram Iancu House Museum in Baia de Cris. Eroul național a fost găsit fără suflare chiar pe prispa acestei căsuțe, tocmai de aceea locuința este una muzeu și nu memorială, care presupune a fi locul unde s-ar fi născut Avram Iancu, adică la Vidra de Sus, în județul Alba.
Aici sunt prezentate imagini ale numeroaselor victime ale expediţiei de represiune, jaf şi furt a trupelor maghiare precum şi documente despre memoria lui Avram Iancu în conştiinţa posterităţii, publicaţii cu însemne despre Avram Iancu şi câteva fragmente din Gorunul lui Horea.
11. Casa memorială Crișan, din comuna Ribița
Crișan Memorial House, from Ribița Parish este casa natală a conducătorului răscoalei țăranilor din Transilvania, Gheorghe Crișan. Aceasta a fost reconstruită în 1979 și are aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea și respectă arhitectura specifică începutului de secol al XVIII-lea. Edificiul are o fundație din piatră, iar cele două camere și cămara sunt din bârne de lemn. Toată locuința este acoperită cu paie, iar împreună cu târnațul cu stâlpi cu arcade oferă o imagine care te transpune în acele vremuri.
12. Muzeul Textilelor din Băița
Un alt muzeu de excepție, cu o poveste aparte, este Băița Textile Museum. Acesta se află în comuna hunedoreană Băița, fiind un obiectiv unic în România (primul de acest tip din țară) și chiar în estul Europei. Acesta a fost inaugurat oficial în anul 2018, în centrul comunei, fiind un muzeu privat ce aparține familiei Zaharia, mai exact doamnei Florica Zaharia o româncă din judeţul Hunedoara care a fost, jumătate din viață, director al departamentului de Textile din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă din New York.
13. Arsenal Park Orăștie
Arsenal Park reprezintă un concept unic, un complex turistic cu tematică militară din România și din sud-estul Europei. Aleile complexului sunt străjuite de 150 de exponate militare: tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanță militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26. Acesta este cel mai mare muzeu militar în aer liber din România.
14. Muzeul memorial Aurel Vlaicu
Complexul memorial Aurel Vlaicu se află în satul care, actualmente, poartă numele marelui inventator, și aparține de orașul Geoagiu. Din complexul memorial fac parte casa natală a lui Aurel Vlaicu și muzeul amenajat în imediata apropiere a locuinței, însă doar muzeul poate fi vizitat.
Obiectele personale ale marelui inventator, originar din județul Hunedoara, se află acum într-o clădire din apropierea casei natale, unde s-a inaugurat în anul 1982 Complexul muzeal „Aurel Vlaicu”. Aici pot fi admirate o parte din schițele lui Aurel Vlaicu, din corespondeța sa, dar și un costum de aviator pe care acesta l-ar purtat atunci când s-a prăbușit cu avionul, în anul 1913.
15. Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie
Orăștie Museum of Ethnography and Folk Art deține o impresionantă colecție de straie populare, îndeosebi din zona Munților Orăștiei, dar și din alte ținuturi ale Hunedoarei. Multe din cele aproape 1.200 de piese fiind evaluate și clasate în categoria Tezaur. Din zestrea muzeului orăștian mai fac parte și câteva zeci de icoane pictate pe sticlă, lemn, ori litografiate. Nelipsite sunt și instrumentarele folosite la prelucrarea pieilor și blănurilor, Orăștia fiind recunoscută pentru practicarea acestui meșteșug încă din Evul Mediu. Aici poate fi admirată, practic, o mare parte din viața celor care au trăit în zona Orăștiei.
16. Muzeul Satului Tradițional Orăștie
Orăștie Traditional Village Museum a fost amenajat, în aer liber, la periferia municipiului Orăștie, în anul 2008, de către artistul Mircea Zdrenghea, președintele Asociației „Patrimonium” Orăștie, organizație înființată în 2004. Așezarea, situată chiar la intrarea în municipiu, dinspre Deva, pe dealul străjuit de monumentul „Semn Dacic” (Sica Dacică). Arată ca un sat adevărat, cu gospodării tradiționale, biserică, inclusiv, o moară, o școală, o vâltoare sau atelierele diverselor meșteșuguri, toate relocate acolo din mai multe colțuri ale județului.
17. Muzeul satului Hațegan
Turiştii care ajung la Peşteana ar trebui să știe că Muzeul satului hațegan cuprinde trei încăperi în care Anton Socaci a adunat obiectele casnice, uneltele, sculele şi bună parte dintre utilajele agricole pe care le avea o gospodărie de rând: vase pentru gătit, ulcioare, război de ţesut, piei de miel, de ied, de lup pentru îmbrăcat și decorat podelele, arme din război, monede, bancnote vechi, țesături, harpoane, burghie, fier pentru marcatul animalelor, colţare pentru opinci, costume populare, clopote pentru vite, aduse din Elveţia, lămpi din zona Austriei, dar şi o lampă rusească, Petromax, alături de arme preistorice, inclusiv pietre cioplite care erau folosite de oamenii preistorici pentru a lovi de la distanţă animale mici.
18. Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa
Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa se află în imediata vecinătate a ruinelor fostei capitale a provinciei romane Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Expoziţia de bază se doreşte a fi o îmbinare între vechi şi nou, între trecut şi prezent. Pe lângă piesele originale descoperite în timpul cercetărilor s-a încercat, prin intermediul arheologiei experimentale, oferirea unei imagini cât mai clare asupra a cum ar fi trebuit să arate acestea în urmă cu aproape 2000 de ani.
19. Muzeul Mineritului din Petroșani
Muzeul Mineritului se află în municipiul Petroșani, iar accesul de poate face din Drumul European (DE) 79, lângă Piaţa centrală din oraș. Sediul muzeului este într-o clădire construită în 1920, care este declarată monument istoric. Muzeul deține câteva mii de piese care atestă istoria mineritului din Valea Jiului. Sunt documente originale, fotocopii, schițe, utilaje miniere, salopete ale minerilor și multe alte obiecte ce conturează foarte bine munca acestor oameni, în măruntaiele pământului. Acestea sunt amplasate atât în incinta clădirii, cât și în curtea imobilului.
20. Muzeul Momârlanului din Petroșani
Momârlan Museum in Petroșani pot fi admirate sute de obiecte specifice zonei, de la îmbrăcăminte veche de zeci de ani, până la unelte tradiționale, unele rudimentare, folosite în ogrăzile familiilor momârlănești. Toate aceste obiecte au fost donate de-a lungul timpului de mai mulți momârlani din Slătinioara, Sălătruc, Dâlja Mare. Gazda muzeului are în jur de 100 de costume, toate strânse de-a lungul anilor, însă, din lipsă de spațiu nu sunt toate expuse aici. În cadrul muzeului pot fi admirate și zeci de păpuși, toate îmbrăcate în costume populare, realizate chiar de doamna Mălinesc.
21. Muzeul Mamei din Petrila, unic în Europa
Muzeul Mamei din Petrila este unic în România, dar și din Europa. S-a deschis în anul 2012 și merită promovat și vizitat. An de an, aici ajung și vizitatori, chiar dacă nu foarte mulți, din toate colțurile luminii, chiar și din Australia. Muzeul Mamei a fost înființat de artistul petrilean Ion Barbu, în memoria mamei sale, fiind amenajat chiar în casa în care a copilărit. Acest muzeu este unul aparte, care te duce cu gândul la copilărie și mamă, încă de la intrare. Colecția cuprinde, în mare parte, obiecte din familie, dar a fost îmbunătățit și cu diferite donații din partea unor oameni de cultură, poeți, scriitori și artiști. Exponatele donate, fac, de asemenea, referire la mamele lor.