Când vine vorba de un top obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara cu greu poți face o selecție. Și cu atât mai greu este să alegi numai 30 dintre cele mai reprezentative. Cu toate acestea, am reușit să le prezentăm pe cele care sunt de neratat atunci când ajungi pe aceste meleaguri.
De la locuri în care s-a scris istoria acestui popor, castele și cetăți legendare, la munții semeți care-ți dezvăluie peisaje ce-ți taie respirația, muzee și lăcașuri de cult, toate alcătuiesc o prețioasă salbă ce merită admirată.
1. Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, legenda vie a Transilvaniei
Corvin Castle, considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și castelul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, este situat în centrul județului Hunedoara, în orașul cu același nume.
Sute de mii de turiști îi trec, anual, pragul însă puțină lume știe că prima fortificație de piatră de la Hunedoara a fost datată în secolul XIV.
Așadar, dacă ai poftă de puțină istorie și mister, pășește cu încredere în Castelul Corvinilor. Vei descoperi un loc ce te va purta înapoi în timp, în vremea cavalerilor și domnițelor, cu povești și legende fascinante, așa cum este cea a Sălii Dietei, ori a Sălii Cavalerilor. Admiră Turnul Alb, redeschis după 150 de ani, sau vizitează turnul fortăreață Neboisa. Dacă nu esti „slab de înger”, poți coborî și-n Sala de tortură, pentru ca mai apoi să-ți limpezești gândurile pe malul apei, lângă cascada formată sub podul ce face posibil accesul în castel.
Istoria acestei familii, precum și legendele, învăluie acest loc în mister și nu te lasă să pleci până nu îi cercetezi fiecare cotlon.
Pe tot parcursul anului, aici se derulează o mulțime de evenimente, unele deja de tradiție, care atrag vizitatori din toate colțurile lumii.
2. Cetatea Deva – străjer pe Valea Mureșului, cu o panoramă superbă a orașului Deva
Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din județul Hunedoara.
Grație poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele (Dealul Cetății) fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.
Cu o arhitectură în spirală, caracteristică cetăților de munte, Cetatea Devei a fost construită în secolul al XIII-lea și este atestată documentar la 1269.
Însă, urmele de locuire datează din neolitic sau epoca bronzului.
3. Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi la vîrf în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
Stațiunea balneoclimaterică Geoagiu- Băi se află într-o zonă deluroasă, la o altitudine de 350 de metri, în depresiunea omonimă de la poalele Munților Metaliferi. Apa termală și aerul ozonat, mereu împrospătat de brizele montane, recomandă stațiunea pentru tratamentul unor boli reumatice, dar și ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii, nevroze.
In the resort there are also several "healing" springs, whose sulfurous waters are used for various ailments, rheumatism, gostro-duodenal or renal.
4. Mănăstirea Prislop – una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, fiind un important loc de pelerinaj ortodox și rugăciune
Prislop Monastery is one of the most famous monasteries in Romania, being an important place of Orthodox pilgrimage and prayer. This is also due to Father Arsenie Boca, also known as the Saint of Transylvania, due to the miracles he managed to accomplish, both during his life and after his death.
The settlement of Prislop is located in the immediate vicinity of Silvașu de Sus, about 30 kilometers away from Hunedoara and about ten kilometers from Hațeg.
Ne continuăm prezentarea cu top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara
Access to the place of worship is easy as the road to the destination is managed and paved. The church here dates from the 16th century and has been declared a historic monument.
5. Sarmizegetusa Regia – a doua capitală a regatului dac, după cum spun istoricii
Sarmizegetusa Regia, a doua capitală a regatului dac, după cum spun istoricii (inițial acest rol i-ar fi revenit zonei Costești Cetățuie), este cea mai mare așezare cunoscută din Dacia.
Ea face parte din complexul celor șase fortificații dacice: Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna.
Sarmizegetusa Regia started being the capital of the Dacian kingdom starting with the second half of the first century before Christ. For the next 150 years, Sarmizegetusa Regia acted as a political, religious, military and economic centre of Dacia.
6. Complexul Arsenal Park – un concept unic, un complex turistic cu tematică militară din România și din sud-estul Europei.
Arsenal Park reprezintă un concept unic, un complex turistic cu tematică militară din România și din sud-estul Europei.
Aleile complexului sunt străjuite de 150 de exponate militare: tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanță militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26.
Oaspeții au la dispoziție pentru explorare o suprafață de 88 de hectare si 12 kilometri de alei în mijlocul unei păduri de foioase și o mulțime de activități care să îi țină antrenați.
Adrenalina și relaxarea se completează în cel mai fericit mod la Arsenal Park. Activitățile antrenante alternează cu sesiuni odihnitoare pentru trup și minte. www.arsenalpark.ro
7. Biserica din Densuș, una dintre cele mei vechi biserici de piatră din România
O mulțime de povești circulă despre The Densuș Church: se spune despre ea că ar fi cea mai veche biserică din piatră din România, cu slujire neîntreruptă de aproape 2000 de ani.
Dacă ajungi în zonă, unii localnici îți vor spune că au auzit din moși strămoși că biserica ar fi fost ridicată de „urieși”, a căror prezență încă este simțită în mentalul colectiv al Țării Hațegului.
Tot aici ar fi cea mai veche icoană cu Hristos pictat în ie românească, dar și o poveste emoționantă, un fel de Romeo și Julieta de Țara Hațegului.
If you visit the church in Densuș, you will find that the saints painted on the walls have their eyes removed all including the plaster. The stories of the villagers say that the eyes of the saints were imposed by the Muslim (Turkish) invaders who arrived in the area, as revenge on the Christians they wanted to conquer and subjugate.
8. Muzeul aurului Brad – unic prin bogăția exponatelor sale, deține mai bine de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii.
Muzeul aurului Brad, fondat în urmă cu 100 de ani, aparține de MINVEST Deva și deține mai bine de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Poate cele mai importante piese, însă, sunt cele din aur nativ, provenite din Munții Metaliferi.
In the Gold Museum in Brad, renowned for the richness of its exhibits, you will find gold in all possible forms: sheets, filaments, dendrites, granules, fine dispersed gold, free gold, as well as in combination (concretions) with other minerals.
De asemenea, pentru că, probabil, nu ați văzut niciodată, veți putea admira, aici, unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul.
9. Parcul Național Retezat, una dintre cele mai iubite zone pentru turism montan din România
The National Retezat Park este unul dintre cele mai iubite, mai căutate și mai umblate zone montane din România. A câștigat mult în popularitate după ce a participat la competiția New 7 Natural Wonders of the World.
Parcul se suprapune, ca întindere, pe grupa Munţilor Retezat – Godeanu. Masivul Retezat este încadrat de depresiunile Petroşani şi Haţeg și ne oferă, generos, o mare diversitate a formelor, ceea ce conferă peisajului specificul care-l face ușor de recunoscut din orice vedere sau fotografie. https://www.retezat.ro/
Cel mai înalt vârf este Peleaga (2509m), urmat de Păpuşa, care este cu doar un metru mai mic. Relictele glaciaţiunii cuaternare din Carpați, cele mai reprezentative forme de relief generat de modificările climatice, fac din Parcul Național Retezat, tărâmul fermecat cu ochi albaștri. Aceasta, deoarece aici se regăsesc nu mai puțin de 58 de lacuri glaciare permanente, situate între 1.700 și 2.300 de metri altitudine.
10. Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina, conține șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din județul Hunedoara
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată prin lege din anul 2000, întinzându-se pe o suprafață de 38.184 hectare.
Parcul natural cuprinde, între limitele sale, șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara, respectiv Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peștera Bolii.
De asemenea, în cadrul acestui parc se află și siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor. Începând din anul 2004, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina are administrație proprie. În parc sunt sute de peșteri, avene, galerii, câteva chei și canioane, ponoare, cascade și platouri montane.
Ne continuăm prezentarea cu top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara
11. Fundătura Ponorului sau palma lui Dumnezeu, locul în care timpul a încremenit
Fundatura Ponorului or "Palm of God", as this area is also known, is the place where time seems to have frozen. Fundatura Ponorului is located in Grădiștea Muncelului-Cioclovina National Park.
It is a protected area of national interest, located in the mountainous group of the Șureanu-Parâng-Lotrului Mountains, belonging to the mountain range of the Southern Carpathians, in the southern part of Hunedoara county, on the administrative territories of Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus communes. and Pui, at an altitude of 900 meters.
The locals do not have a very easy life, but as a tourist, this place fascinates you, because time seems to stand still, and the haste and agitation of the 21st century have not yet crossed these valleys.
12. Cetatea Orăștiei, la aniversarea a 800 de ani de istorie
Orăștiei Fortress este un ansamblu de monumente istorice aflat chiar în centrul municipiului cu același nume. Zidul de apărare, ce constituia un sistem de fortificații medievale specifice, se înalță în fața turiștilor, protejând cetatea.
A fost construită în jurul anului 1300, însă a fost atestată documentar în anul 1544 de către Sebastian Munster, iar prin anul 1560 de către Giovanandrea Gromo. Fortăreaţa era foarte bine proiectată şi solidă, iar aici se retrăgeau localnicii oraşului cu ocazia invaziilor tătare şi, mai târziu, ale turcilor.
După zeci de ani în care în incinta sa au fost efectuate o serie de săpături arheologice și cercetări, aceasta a intrat într-un amplu proiect de reconstrucție și restaurare.
Va fi un loc demn de vizitat și admirat, iar turiștii vor putea afla, chiar de la specialiști ai muzeului, fascinanta istorie a acestor locuri.
13. Stațiunea montană Straja, 26 de km de partie de schi te invită la distracție și relaxare
Stațiunea montană Straja se află în partea nordică a Munților Vâlcan, la 1.445 de metri altitudine și opt kilometri distanță de Lupeni și 12 de Petroșani.
Vă așteaptă 12 pârtii de schi de dificultăți diferite, de la pârtii pentru începători, la pârtii de dificultate medie sau mare vă așteaptă, iar fiecare dintre acestea are instalație de teleschi, în timp ce cinci dintre pârtii au și instalație de nocturnă.
Așadar, chiar și în iernile în care nu ninge suficient, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de adrenalină pe pârtii. Dacă ați ajuns la Straja trebuie să vizitați și Schitul Straja. Are o poveste fascinantă.
14. Rezervația de zimbri Hațeg, primul loc din România în care a apărut zimbrul European
Rezervația Hațeg-Slivuț este o subunitate a Direcției Silvice Hunedoara, care se mândrește cu faptul de a fi primul loc din România, unde zimbrul european a reapărut.
This happened on November 12th, 1958, when a pair of bisons were brought from Poland. Then the action of restoring this precious faunistic fund of forests in the Carpathian Mountains was started, mountains that once housed numerous flocks of bisons.
Over the years, over 50 bisons were born here, the names of all starting with RO, from Romania.
15. Via Transilvanica Hunedoara, peste 170 de kilometri prin locuri absolut fermecătoare
Via Transilvanica sau „drumul care unește” este un proiect unic în România. „Cărarea” străbate țara de la Putna lui Ștefan cel Mare, la Dunăre, la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I.
În Hunedoara, Via Transilvanica străbate peste 170 de kilometri prin locuri absolut fermecătoare. Drumul care unește întră în județ pe la Romoșel – Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia –Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești –Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Poarta de Fier a Transilvaniei. Aceste localități aparțin comunelor Romos, Beriu, Orăștioara de Sus, Boșorod, Pui, Sălașu de Sus, Râu de Mori, Sarmizegetusa.
16. Stațiunea Vața Băi a redevenit o adevărată perlă a Apusenilor.
Stațiunea Vața Băi are o istorie de veacuri, iar apele de aici au tămăduit suferințele multor personalități ale istoriei. Însuși regele Carol al II-lea călătorea adesea aici, de la castelul său din Săvârșin, pentru a se bucura de beneficiile acestor ape, dar și de frumusețile naturii.
Acum, după mai bine de un deceniu în care a fost o ruină, Complexul Vața Băi a redevenit o adevărată perlă a Apusenilor.
Spații de cazare, bazine cu apă termală, ștrand cu mai multe tipuri de bazine, terenuri de sport, restaurante cu tot soiul de bunătăți, totul încadrat perfect într-un superb parc dendrologic, cu arbori seculari și un iaz cu pești, care indiferent de anotimp te îmbie la visare.
Ne continuăm prezentarea cu top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara
17. Grădinile I Giardini di Zoe este un loc cu o energie aparte, o grădină aristocrată unică în România
I Giardini di Zoe este un loc cu o energie aparte, o grădină aristocrată unică în România, creată de un om de afaceri italian, la doar câțiva kilometri de municipiul Deva, în satul Banpotoc.
Hundreds of ornamental trees and shrubs, each carefully placed in its own place, fountains, on which the birds land and then delight visitors with their songs, paths that take you to heaven, colours that blend in an exquisite way, all this makes you think you have arrived in a fairy tale.
Here, you can enjoy a leisurely stroll and rest in the shade to let your eyes fully delight your soul. The aristocratic garden inspires elegance and is in perfect taste. In summer, I Giardini di Zoe transforms into an oasis of peace and coolness, and in autumn you'll be intoxicated by its pastels.
18. Muzeul Trenulețelor Valentin Banciu, un muzeu unic ce trebuie neaparat sa-l vizitați
Muzeul trenulețelor „Valentin Banciu” este un muzeu unic, datorită dioramei cu peisaj montan, ce conține o mică parte din colecția impresionantă de miniaturi a fostului pilot hunedorean de raliuri, Valentin Banciu, câștigător al mai multor trofee automobilistice.
Odată intrat, te întâmpină o lume magică, a miniaturilor. Colecția cuprinde doar 10 la sută din cele 18.000 de piese ce aparțin diferitelor epici, colecționate, în decurs de aproape jumătate de veac, de pilotul de raliuri hunedorean.
19. Termele daco-romane de la Geoagiu Băi, un loc superb încărcat de istorie
The Daco-Roman baths from Geoagiu-Băi (Thermae „Germisara”) au și astăzi aproape aceeași formă ca și în antichitate, fiind săpate în „dâmbul romanilor”, un promontoriu circular cu diametrul de aproximativ 100 de metri, situat chiar în inima stațiunii.
Today, from the ancient thermal complex, once you reach Geoagiu, you can see the old thermal baths (the pool with water that does not freeze even in winter), the tunnel (dug in the ’80s) and the side benches, as well as the network of canals that supply water.
Termele daco-romane de la Geoagiu Băi, pot fi vizitate non-stop, accesul fiind deschis publicului în permanență.
20. Complexul recreativ Berryland un concept unic de relaxare si distracție, completat cu experiența culesului de fructe de padure
Berryland Recreation Complex is a place in Hunedoara County where man and nature write a charming story. It's a relaxing story, with the taste of sweet and aromatic berries, bird songs, plenty of greenery, and a fairy tale landscape that you can only find at the foot of Retezat Mountains.
As soon as you step inside the gate, a real oasis of well-being reveals in front of your eyes. Bird songs mix perfectly with relaxing music, meant to install a state of well-being from the very entrance.
Și pentru vizitatorii mai mici, acest loc este plin de surprize şi provocări. Mai mult, aici poți să culegi și să mănânci fructe pe săturate, să te bucuri de liniște și compania celor dragi, iar mai apoi să pleci acasă cu tot soiul de bunătăți delicioase, dar și cu bateriile încărcate.
21. Ulpia Traiana Sarmizegetusa – în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost capitala Daciei romane. Una dintre cele mai spectaculoase construcții este amfiteatrul, care avea o capacitate de 5.000 de locuri.
Aici aveau loc luptele cu gladiatori, dar și spectacole de dramă, mimă sau competiții sportive.
Dacă astăzi arena este înierbată, în perioada romană în acest spațiu era presărat nisip și rumeguș, care absorbeau sângele gladatorilor răniți.
Zona sacră a orașului cuprindea templele dedicate lui Aesculap şi Hygia, zeii protectori ai medicinei, „ascultători”, reprezentaţi prin urechi (lor li se şopteau suferințele bolnavilor).
În caz de nevoie, templul juca și rol de spital, aici fiind îngrijiți bolnavii care aveau nevoie de ajutor specializat.
Ne continuăm prezentarea cu top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara
22. Aqualand Deva destinația ideală indiferent de anotimp, deoarece complexul este în totalitate acoperit
Aqualand Deva este destinația ideală indiferent de anotimp, deoarece complexul este în totalitate acoperit. Unitatea de agrement dispune, pe toată durata programului de funcţionare, de asistente medicale și salvamari calificaţi pentru confortul şi siguranţa maxima a vizitatorilor.
În incinta complexului există șapte bazine, iar temperatura ambientală este de 35 de grade Celsius. Podeaua este încălzită, în timp ce temperatura apei este de la 32, până la 35 de grade Celsius.
Fie că dorești să faci recuperare fizică, ori numai să te relaxezi, la Aqualand Deva ai parte de tot confortul.
23. Vaporașul Șoimuș o experiență minunată, o călătorie pe râul Mureș în apropiere de Cetatea Deva
Turiștii care vizitează județul Hunedoara trebuie neapărat să includă în agenda de călătorie și o plimbare pe râul Mureș cu Vaporașul de la Șoimuș, din apropierea municipiului Deva. Este o experiență minunată. Plecările se vor face din oră în oră, iar cursa se va derula între localitățile Mintia și Hărău, cu plecare de la Șoimuș.
Photography enthusiasts have the opportunity to capture stunning landscapes and perhaps even encounter the beaver family that has settled in this area. The local stories are also a must, turning the journey into a true history lesson.
24. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga zonă, cu vulcanii ei de odinioară, astăzi stinși, și care, împinși de forțele tectonice, au creat formele de relief din zonă.
Acestor forțe uriașe datorăm geo și biodiversitatea zonei: putem vedea, aici, atât depuneri de pe fundul unui vechi ocean, cât și de roci formate pe vechea plajă preistorică. un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului.
El încearcă să protejeze și să pună în valoare atât natura (geologie și biodiversitate), cât și cultura locurilor (oameni, arhitectură, obiceiuri și tradiții).
Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004, iar un an mai târziu a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală a Geoparcurilor.
Ne continuăm prezentarea cu top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara
25. Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva un tezaur de bogăție și istorie națională
Museum in Deva is located at the foot of the Deva Citadel, in the Magna Curia or Bethlen Castle building, as it is also known, and was established in 1882.
Few know that this building, which houses thousands of unique objects, is the oldest historical monument building in Deva, which has won the "battle" with time. In 1998, the building underwent a restoration process that was completed in 2006.
If you arrive in the county seat, a walk in the Cetate Park will lead you to the museum, an imposing building with exceptional architecture. Due to the fact that this building is special and important, a beauty in Baroque style, the building was included on the List of Historical Monuments of category A, meaning historical monuments of national or universal value.
26. Parcul Dendrologic Simeria un loc superb, liniștit și retras care trebuie neaparat sa îl vizitați
Arboretum Park Simeria sau Arboretumul Simeria a început să prindă contur pe malul Mureșului în urmă cu aproximativ 300 de ani. Astăzi acesta este un monument național în arta parcurilor. Parcul este recunoscut drept cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice.
The oldest document states that the park was up and running in 1763. It talks about an alley surrounded by chestnut trees, followed by acacias.
27. Peștera Bolii – în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
Bolii Cave este printre puţinele din ţară care poate fi parcursă, și datorită pârâului care o străbate, de la un capăt la altul. Mai mult, să nu fiți surprinși de scena pe care o veți găsi înăuntru: deși e străbătură de pârîul Jupâneasa, peștera are o acustică extraordinară, așa că aici pot fi susținute concerte: de la corale, până la concerte rock!
According to research, the cave also used to shelter merchants and their trades that would come from the Egee Sea and Syria.
28. Dinosaur World Transylvania, un parc tematic unic în țară și în Europa, situat la poalele Masivului Retezat
Dinosaur World Transylvania, un parc tematic unic în țară și în Europa, a luat ființă la poalele Masivului Retezat, în localitatea Sibișel, comuna Râu de Mori, din apropiere de Hațeg. Este vorba despre un proiect grandios, de milioane de euro, inițiat de doi soți hunedoreni, care locuiesc de 25 de ani în Statele Unite ale Americii.
Anyone who arrives here won't have time to get bored. It is a complex place, where you can "listen" to the silence, you can test your adrenaline or you can have fun with friends or family. Here, you can even go back in time, as a child, and bathe in one of the natural pools arranged directly in the river, and then relax in a hammock and listen to the roar of the water from the nearby waterfall.
29. Cascada Lolaia una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara
Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, fiind situată în partea nordică a munților Retezat. Cascada este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara.
Din fericire, accesul la această minunată atracție naturală se poate face foarte ușor, din Cârnic, fiindcă accesul auto este permis aici pe tot parcursul anului.
It is impossible to miss it, because the murmur of the water will guide you exactly to this waterfall. The height of the waterfall is about 13-15 meters, the sound produced by it in contact with huge stones, is exactly what a tourist eager for the beauty and sound of nature.
30. Cascada Clocota – în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
Clocota Waterfall se află la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi și este una dintre cele mai frumoase din judet. Cascada se află la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Deva, fiind locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale.
Access can be made in two ways, respectively on the path that descends from the road leading to the city of Geoagiu or through the resort, on a narrow alley that detaches from the road in the civic center of the resort. The Clocota waterfall is formed on the Clocota river, although it is not large, it impresses with its fall and location.
Ne continuăm prezentarea cu top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara
31. Muzeul memorial Aurel Vlaicu, o locație modesta dar plină de istorie
Muzeul memorial Aurel Vlaicu se află în satul care, actualmente, poartă numele marelui inventator, și aparține de orașul Geoagiu. Fosta localitate Binținți, care în prezent a primit numele de Aurel Vlaicu, se află la aproximativ 10 kilometri distanță de Geoagiu, iar accesul se face destul de ușor.
The memorial complex includes Aurel Vlaicu's birthplace and the museum arranged in the immediate vicinity of the house, though only the museum can be visited. It is a modest location, but full of history.
Aici pot fi admirate o parte din schițele lui Aurel Vlaicu, din corespondeța sa, dar și un costum de aviator pe care acesta l-ar purtat atunci când s-a prăbușit cu avionul, în anul 1913.
32. Complexul de monumente de la Țebea sau Panteonul Moților
Complexul de monumente de la Țebea, din comuna Baia de Criș, sau Panteonul Moților așa cum mai este cunoscut este locul unde își duce somnul de veci Avram Iancu, Crăișorul Munților.
Complexul arată la fel încă din anul 1924. Aici se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților, împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională.
Biserica din Panteonul Moților, sfințită la 20 septembrie 1896, este cunoscută drept „Biserica cu tricolor”. Aceasta este singura biserică din România care expune simbolul național, pictat în interior, pe tavan. Clopotul de bronz al bisericii din lemn care se afla odinioară aici a fost turnat în 1845, acesta fiind clopotul care a anunțat moartea lui Avram Iancu.
În cimitir se află mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza — revoluționari de la 1848, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, Gorunul lui Horea, precum și alți goruni.
33. Cetatea Mălăiești, poziționată strategic la drumul ce merge spre Retezat
The Mălăiești Fortress este, de fapt, un ansamblu de monumente istorice aflate in satul cu același nume, Mălăiești, în comuna Sălașu de Sus. Specialiștii o descriu ca pe o cetate cu donjon și incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate, ulterior, 4 turnuri poligonale. Ea ar fi fost ridicată de familia Sărăcin, ca punct de observație, dar și apărare.
Cetatea care, înainte de reabilitare trecea neobservată, apare în drumul celor care doresc să urce în Retezat. Ea este prima cetate medievală din România care a fost reabilitată aproape complet după 1989, în baza unui proiect cu finanțare europeană.
34. Mănăstirea Crișan – în top 30+ obiective turistice de vizitat în Hunedoara
Cu o istorie de câteva veacuri, Mănăstirea Crișan, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vaca, este o mănăstire ortodoxă situată în satul Crișan, din comuna Ribița. Mănăstirea se dezvăluie treptat credincioșilor, imediat ce trec pe sub poarta de lemn de la intrare.
Mănăstirea Crișan datează de pe la anul 1450, fiind singura mănăstire din Țara Zarandului cu atestare documentară și care a rezistat cel mai mult în timp. Aceasta a fost numită de-a lungul timpului, „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești din anul 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.
35. Grădina Zoologică Hunedoara – în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
The Hunedoara Zoo a fost construită în anul 1972 și este situată pe strada Pădurii, la limita ariei protejate „Pădurea Chizid”. Aici pot fi admirate 21 de specii de animale, însumând 129 de exemplare, în total.
More specifically, on either side of the winding paths within the zoo grounds, there are specimens of Carpathian brown bears, lions, tigers, black goats, baboons, pheasants, peacocks, roe deer, including ponies and crows.
Ne continuăm prezentarea cu top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara
36. Cheile Băniței, un culoar de calcar foarte spectaculos ce trebuie vizitat
Băniței Gorges (rezervație naturală) se află în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina și sunt situate în apropierea Peșterii Bolii, fiind săpate de râul Bănița în același masiv calcaros. Sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit. Turiștilor, care ajung în aceste chei, le este recomandat un echipament adecvat, chiar dacă traseul este unul de dificultate mică.
During the summer, the water is not very deep, reaching in most places up to the ankles, only in some parts it reaches the knees, so that this route can be covered without problems.
37. Stațiunea montană Parâng – în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
Stațiunea montană Parâng se află pe partea versantului nordic al munților Parâng, în sud-estul județului Hunedoara. Stațiunea vă așteaptă, desigur, pentru a practica sporturile de iarnă, dar asta nu înseamnă că nu puteți urca în Parâng vara, pentru a admira piscurile de o rară frumusețe.
Aici există un grup de împătimiți ai parapantei, dar și o școală pentru pasionații dozelor de adrenalină aeriană. Parângul vă oferă și oportunitatea de a practica schiului de tură. Se poate urca pe Vârful Parângul Mic, iar apoi pe creasta principală spre Vârful Cârja sau Vârful Parângul Mare.
38. Stațiunea Râușor – în top 30+ obiective turistice de vizitat în județul Hunedoara
The Râușor Resort se află în Masivul Retezat, iar aici sunt funcționale trei pârtii de schi. Practic, domeniul schiabil s-a extins de la 350 de metri de pârtie la 3.500 de metri. Acum, sunt trei variante de coborâre. Varianta ușoară, ce pornește din vârful vechii pârtii, pentru începători, varianta medie și Pârtia Neagră, pentru avansați.
Zona este una potrivită nu doar pentru iubitorii sporturilor de iarnă, ci și pentru împătimiții de drumeții, vara. Verdele brazilor, aerul alpin, tare, dar și bucuria întâlnirii cu albastrul tăurilor de munte și al lacurilor glaciare, fac din Retezat un paradis al drumețiilor într-o atmosferă sălbatică, a recordurilor și frumuseții.
Momentan ne oprim cu prezentarea top 30+ obiective turistice de vizitat în judetul Hunedoara dar mai sunt multe obiective interesante și atractive.