Hunedoara este unul dintre puținele județe din țară care se poate mândri cu o atât de prețioasă salbă de obiective turistice, monumente istorice, dar și monumente ale naturii. Aici, natura a creat adevărate opere de artă, locuri unice, în care mintea și sufletul își dau mâna pentru călătorii tămăduitoare, care îți oferă o supradoză de energie.
Aerul curat, liniștea satelor de munte și apele tămăduitoare te poartă parcă înapoi în timp. Printre daci și romani, sau alături de cavaleri și domnițe, familii nobiliare care au intrat în istorie, și chiar în vremea dinozaurilor pitici din Țara Hațegului.
Este greu să spui care dintre aceste obiective turistice ale județului Hunedoara, este cel mai frumos. Fiecare este unic și are farmecul său aparte. Și, odată ce ai pornit în călătorie, lasă-te purtat de poveștile locului și bucură-te de tot ce natura îți pune înaintea ochilor.
1. Castelul Corvinilor
Deși am ales să prezentăm locuri de vizitat în aer liber, se impune să aducem în discuție și una dintre cele mai prețioase bijuterii ale județului, Corvin Castle, din municipiul Hunedoara. Pe cât de impunător și misterios este castelul, pe atât de interesantă este viața celor care au viețuit aici, Corvinii. În ultimii ani, monumentul istoric a trecut prin transformări majore, care i-au adus plus valoare.
Castelul este considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și locul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, inspirație pentru un și mai celebru personaj, Dracula.
There are thousands of tourists that enter the castle however few of them know that the castle dates back to the 14th century. It’s about the royal castle, its walls being 2 metres thick and built out of dolomitic limestone and river stones right on the cliff.
Obiective turistice din județul Hunedoara: bijuteriile de pe Valea Mureșului
2. Cetatea Deva
Deva Citadel, o altă bijuterie a județului, este una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania. Grație poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele (Dealul Cetății) fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.
3. Vaporașul de la Șoimuș
La o aruncătură de băț de Deva, pe cealaltă parte a Mureșului, se află localitatea Șoimuș, unde vaporașul Stelar vă așteaptă pentru o plimbare relaxantă. Turiștii care vor poposi aici vor putea să achiziționeze și produse direct de la producătorii din această zonă.
4. Parcul Dendrologic Simeria
Din Deva, mergem înspre Simeria, oraș aflat la 10-15 minute de mers cu autoturismul. Aici se află cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice din România, care alcătuiește Parcul Dendrologic sau Arboretumul. Acesta a început să prindă contur pe malul Mureșului în urmă cu aproximativ 300 de ani. Prima amenajare făcută aici a fost în stil englezesc, romantic. Cel mai vechi document care atestă existența parcului este din 1763.
5. I Giardini di Zoe
Un alt loc cu o energie aparte este I Giardini di Zoe, din satul Banpotoc, la doar câțiva kilometri de Simeria. Aici, un om de afaceri italian a reușit să creeze o grădină aristocrată unică în România. Sute de arbori și arbuști ornamentali, așezați cu mare grijă fiecare la locul lui, fântâni arteziene, pe care poposesc păsările cerului, iar mai apoi îi încântă pe vizitatori cu trilurile lor, alei care te poartă spre Rai, culori care se îmbină într-un mod rafinat, toate acestea te determină să crezi că ai ajuns într-un basm.
Obiective turistice din județul Hunedoara: de pe Valea Mureșului, la poalele Metaliferilor
6. Termele daco-romane de la Geoagiu Băi
Călătoria noastră continuă pe Valea Mureșului, în amonte, înspre Orăștie. De aici, ne îndreptăm spre stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi, unul dintre locurile în care cu mult timp în urmă erupeau vulcani în plină activitate. Peisajul de poveste, cu aerul curat, puternic ozonat, este completat proprietățile miraculoase ale apelor termo-minerale alcaline, ușor sulfuroase, bicarbonatate, magneziene. Lângă stațiunea modernă de astăzi, chiar în centru, se află vechiul punct balnear destinat recuperării romanilor – Termele daco-romane, aparent, o movilă calcaroasă, care adăpostește vechea bijuterie balneară a antichității.
7. Cascada Clocota
Tot aici se află fermecătoarea cascadă Clocota, locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale. Aceasta, deși nu are dimensiuni mari, impresionează prin cădere și amplasament. Interesant este faptul că apa Clocotei nu îngheață niciodată, și asta pentru că ea colectează toate cele 16 izvoare termominerale din zonă, dar și un râuleț. Potrivit specialiștilor, apa cascadei este una pură, plată.
8. Biserica Rotonda din Geoagiu
The Rotonda Church in Geoagiu was built in the XI-XII centuries, and historians say that it is the oldest medieval church in Romania. The Romanesque chapel in Geoagiu is a historical monument located within the territory of Geoagiu.
The church follows the shape of Geto-Dacian altars, such as the "Rotunda of Galerius" in Thessaloniki and was built around the year 1100, probably immediately after the Christian schism. It uses an unusual, circular style of construction, like a tower somewhat reminiscent of the tower of the Church of the Holy Sepulcher in Jerusalem, or the towers of Orthodox churches.
Obiective turistice din județul Hunedoara: la pas, înspre capitala regatului dac, prin satele risipite din Munții Orăștiei
9. Arsenal Park Orăștie
Ne întoarcem în Orăștie, unde poposim în cel mai mare muzeu militar în aer liber din România: Arsenal Park. Acesta reprezintă un concept unic în România și sud-estul Europei. Aleile complexului sunt străjuite de 150 de exponate militare: tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanță militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26.
10. Sarmizegetusa Regia
De aici, pornim înspre Munții Orăștiei, cu destinația capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia, cea mai mare așezare cunoscută din Dacia. Sarmizegetusa Regia găzduiește capitala regatului dac, cel mai probabil, începând din a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos. Și, vreme de mai bine de 150 de ani este centrul politic, religios, militar, dar și economic al Daciei.
11. Poiana Omului Târsa
De aici, poți să traversezi muntele și să te îndrepți către fermecătoarea Țară a Hațegului, prin satul Târsa. Aproape de sat se află Poiana Omului, locul în care se presupune că și-ar fi pus capăt zilelor Decebal, înainte de a fi prins de către romani. Peisajele care ți se dezvăluie la tot pasul sunt de vis.
Obiective turistice din județul Hunedoara: Țara Hațegului, un loc în care basmele se împletesc cu realitatea
12. Rezervația de zimbri Hațeg – Slivuț
Odată ce treci muntele și ajungi în comuna Boșorod, de aici înspre Călan și continui pe DN 66 până pe Dealul Hațegului, iar în Pădurea Slivuț te oprești pentru o plimbare spre Rezervația de zimbri. Rezervația Hațeg-Slivuț a fost primul loc din România, unde zimbrul european a reapărut. Acest lucru s-a întâmplat în 12 noiembrie 1958, atunci când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia.
13. Mănăstirea Prislop
Din Hațeg se poate ajunge și la Prislop Monastery, dintre cele mai cunoscute din România, fiind un important loc de pelerinaj ortodox și rugăciune. Acest lucru se datorează și părintelui Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului, datorită minunilor pe care a reușit să le realizeze, atât în timpul vieții, cât și după moartea sa.
14. Biserica de piatră de la Densuș
Lăsăm Hațegul în urmă și ne îndreptăm către Densuș, unde se află cea mai veche biserică de piatră din România, cu slujire neîntreruptă de aproape 2000 de ani. Dacă ajungi în zonă, unii localnici îți vor spune că au auzit din moși strămoși că biserica ar fi fost ridicată de “urieși”, a căror prezență încă este simțită în mentalul colectiv al Țării Hațegului. De altfel, Masivul Retezat, însuși, poartă un nume coborât din povești cu giganții de altădată.
15. Dinosaur World Transylvania
De aici, pornim spre poalele Masivului Retezat, satul Sibișel, unde se află un parc tematic unic în țară și în Europa, Dinosaur World Transylvania. Oricine va ajunge aici nu va avea timp să se plictisească. Este un loc complex, unde poți „asculta” liniștea, îți poți testa adrenalina sau te poți distra alături de prieteni ori familie. Iar când foamea „te va lovi”, nimic nu te va mai putea opri să dai iama în bunătățile tradiționale, pregătite numai cu produse de la fermă sau de la micii producători locali.
16. Complexul recreativ Berryland
Complexul recreativ Berryland este un loc în care omul și natura scriu o poveste încântătoare. E o poveste relaxantă, cu gust de fructe de pădure aromate și dulci, tril de păsărele, multă verdeață și un peisaj de basm, cum numai la poalele Retezatului găsești. De cum păşeşti pe poartă, în fața ochilor ți se dezvăluie o adevărată oază binefăcătoare. Aici poți să culegi și să mănânci fructe pe săturate, să te bucuri de liniște și compania celor dragi, iar mai apoi să pleci acasă cu tot soiul de bunătăți delicioase, dar și cu bateriile încărcate. Şi pentru vizitatorii mai mici, acest loc este plin de surprize şi provocări. Locuri de joacă şi de aventură îi aşteaptă, iar ferma de păsări îi va fascina.
Obiective turistice din judetul Hunedoara: fascinantul Masiv Retezat și capitala Daciei romane
17. Barajul Gura Apelor
Un alt loc minunat, cu peisaje fermecătoare, este Valea Râului Mare, ce te poartă până la Barajul Gura Apelor, dar și către inima Parcului Național Retezat. Barajul artificial, construit între anii 1975 și 1986 pe valea Râului Mare, era, la acea vreme, cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din Europa.
18. Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Tot la poalele Retezatului se află și capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Un oraș de dimensiune medie, în comparație cu celelalte orașe ale imperiului, era locuit de aproximativ 30.000 de persoane. Metropola şi oamenii săi de afaceri deţineau şi controlau, spun istoricii, comerţul de la Dunăre, agricultura din Valea Mureşului, dar și veniturile consistente ale minelor de aur Apuseni. Multe dintre ruine se regăsesc, astăzi, în curțile hațeganilor, în grădinile sau pe câmpurile lor, actualul sat Sarmizegetusa suprapunându-se peste vechea așezare romană.
19. Cetatea Mălăiești
The Mălăiești Fortress este un ansamblu de monumente istorice aflate în satul cu același nume, Mălăiești, în comuna Sălașu de Sus. Specialiștii o descriu ca pe o cetate cu donjon și incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate, ulterior, 4 turnuri poligonale. Ea ar fi fost ridicată de familia Sărăcin, ca punct de observație, dar și apărare. Este unul din punctele de atracție pentru turiștii care se îndreaptă spre Nucșoara, una dintre porțile de intrare în Retezat. Accesul de la DN66 se face prin Ohaba de Sub Piatră și Sălașu de Sus.
20. Cascada Lolaia
De la Mălăiești pornim spre Retezat, pentru a admira Cascada Lolaia, una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, situată în partea nordică a Munților Retezat. Aceasta este situată la o altitudine de 1.050 de metri, iar accesul se poate face foarte ușor, din Cârnic, cu autoturismul, pe tot parcursul anului.
21. Fundătura Ponorului sau „Palma lui Dumnezeu”
Fundatura Ponorului or "Palm of God", as this area is also known, is the place where time seems to have frozen. Fundatura Ponorului is located in Grădiștea Muncelului-Cioclovina National Park.
Este o arie protejată de interes național, care se află în grupa muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului muntos al Carpaților Meridionali, în partea sudică a județului Hunedoara, la o altitudine de 900 de metri.
Oamenii de aici nu au o viață prea ușoară, însă ca turist, locul acesta te fascinează, deoarece timpul pare că stă în loc, iar grabă și agitația secolului al XXI-lea nu au străbătut încă aceste văi.
Obiective turistice din judetul Hunedoara: din Țara Hațegului, în Ținutul Momârlanilor
Întreaga zonă a Văii Jiului este fermecătoare, cu peisaje și locuri care te lasă fără grai.
22. Stațiunea montană Parâng
Pentru o cură de aer curat și o priveliște spectaculoasă, mergeți acasă la Toma Coconea, în Parâng. Parângul Mare nu numai că este cel mai înalt munte din județul Hunedoara, însă este și al patrulea cel mai înalt din țară. Vârfurile sale cele mai spectaculoase sunt Cârja (2.405 metri), Parângul Mic (2.074 metri), dar și Mija, Stoienița și Mohorul. Asemenea Retezatului, și Munții Parâng sunt gazdă pentru câteva zeci de lacuri glaciare, 22 la număr.
23. Stațiunea montană Straja
Nu departe se află și stațiunea montană Straja, locul în care se poate iarna schia pe un întreg munte. Vara părinții interesați să le ofere copiilor o vacanță la munte trebuie să știe că au la dispoziție variante de tabere cu pensiune completă, ghid turistic și animatori, drumeții, activități de descoperire a naturii, speologie, cățărare, cascadă, tiroliană, drumeții, orientare cu busola, echitație, activități sportive, jocuri, dar și animație. Și adulții care vin aici vara se pot bucura de o mulțime de activități de vacanță inedite: rafting pe Jiu, paint-ball, excursii off-road, vizitări de peșteri, drumeții în Retezatul Mic, dar și excursii.
24. Schitul Straja
Dacă ați ajuns la Straja este aproape imposibil să nu vizitați și Schitul Straja. Povestea spune, că în 1996, la Cabana Montana, în ziua de de Sfinții Constantin și Elena, principalul investitor din Valea Jiului și implicit din Straja, Emil Părău, a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama a imprimat pe interiorul sticlei becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după două săptămâni fenomenul s-a repetat. Un călugăr a spus, atunci, că întâmplarea e legată de cei opt sute de ostași care au pierit în zonă în Primul Război Mondial. În amintirea militarilor români care și-au pierdut viața în prima conflagrație mondială a fost construită Crucea Eroilor. Apoi, aici a fost ridicat schitul din lemn și, ulterior, a fost amenajat și tunelul celor 365 de sfinți, cu un inedit calendar pictat pe o lungime de 57 de metri!