La câțiva pași de Parcul Bejan, din municipiul Deva, se află un loc magnific, unic în Europa, Rezervația Pădurea Bejan. Aici a fost amenajate câteva trasee turistice între care se numără și Traseul lui Ghinduță, special creat pentru micii drumeți curioși.
O banală plimbare prin pădure se transformă, pe nerăsuflate, într-o experiență inedită, iar copiii, căci lor le este adresat, află o sumedenie de informații prețioase despre plămânul verde de la marginea orașului. Astfel, se pot îmbina perfect mișcarea cu aventura, distracția și nu în ultimul rând învățătura.
Așadar, dacă sunteți în căutare de locuri răcoroase, dar și incitante pentru copii, Traseul lui Ghinduță este locul perfect.
Informații despre Traseul lui Ghinduță
Acest traseu a fost realizat de Asociația Rangerilor din Romania în colaborare cu Direcția Silvică Hunedoara.
Punctul de pornire se află lângă Izvorul Bejan, str. Eminescu, înainte de Royal Oak, și se sfârșește la bariera din parcarea Bejan. Traseul străbate drumuri forestiere și cărări existente. Are o lungime de aproximativ 3,8 kilometri și poate fi abordat de orice drumeț, indiferent de vârstă. Poate fi parcurs într-o oră și jumătate până la trei ore, în funcție de cât alege fiecare să zăbovească pe drum.
Când purcedeți la drum uitați-vă după un cerc/punct galben-verzui strălucitor și după săgețile indicatoare desenate pe copaci la schimbarea de direcție. Veți găsi și săgeți cu numele aleilor și cărărilor. Nu le ratați!
„Am realizat acest traseu fiindcă devenii merită să știe ce comoară au lângă ei. Cunoscând mai multe despre această pădure, vom fi mândri de ea, o vom îndrăgi și ocroti. Împreună putem face asta! Dacă o protejăm și o păstrăm întreagă și curată, vom avea și altceva de arătat celor care vin la noi în vizită, pe lângă Cetatea Devei și Muzeul de istorie”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Florina Crișan, reprezentanta Asociației Rangerilor din România.
Cine este Ghinduță?
Potrivit creatorilor săi, Ghinduță este un ghid micuț, haios și curios, care îi invită pe traseu pe cei cu suflet de copil (3 – 90 de ani), să le arate că există lucruri interesante și în lumea lui, nu numai pe telefon și tabletă.
„Ghinduță e genul de copil care îi bombardează cu întrebări pe cei din jur. Vrea neapărat să știe ce, cum, de ce… Noi, ca invitați ai lui, îl putem ajuta să afle răspunsul la întrebări. Îl ajută și profesorul Bufni – o bufniță sobră și înțeleaptă – care-i răspunde, că n-are încotro. Nu scapă de gura micuțului”, spune Florina Crișan, protectoarea acestui traseu, sufletul proiectului.
Reguli de respectat
De reținut faptul că trebuie să purtați încălțăminte comodă, închisă, cu talpă antiderapantă, nu șlapi ori sandale. De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să fie sport, iar în rucsac să aveți, obligatoriu, pe lângă sticla cu apă și pachețelul cu mâncare, și o punguță pentru gunoi.
„Este important să ducem la container ambalajele și resturile de alimente, să nu aprindem focul în pădure, să respectăm habitatul animalelor sălbatice deplasându-ne pe jos, nu cu vehicule zgomotoase care distrug solul și vegetația.
Totodată, este de preferat să lăsăm florile sălbatice în mediul lor și să ne bucurăm de vederea lor în fotografiile pe care le realizăm. Un alt aspect extrem de important este cel cu privire la marcaje și panourile cu informații. Acestea au rolul de a ajuta vizitatorii, de aceea trebuie păstrate intacte”, conchide Florina Crișan.
Chiar dacă traseul se poate parcurge ușor și fără ghid, membrii Asociației Rangerilor din România spun că își doresc să atragă tot mai mulți tineri care să poată însoți, ca mentori, grupurile de copii, pentru a oferi o experiență mai complexă.
Rezervația Pădurea Bejan – cea mai complexă rezervație de stejari din Europa
Pădurea Bejan este o rezervaţie naturală de tip forestier constituită datorită prezenţei, pe o suprafaţă restrânsă, a celui mai important centru de hibridare a stejarilor de pe teritoriul României, unic în Europa. „Fenomenul de la Bejan” a apărut datorită coexistenţei a opt dintre cele 9 specii de stejari din România într-un cadru natural deosebit.