Doi urși bruni, cu guler alb, mamă și pui, au fost surprinși, de curând, de una din camerele de supraveghere amplasate în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Deși la prima vedere ar părea că este vorba despre o nouă specie de urs, specialiștii susțin contrariul. Directorul parcului spune că acest colorit al blănii este foarte rar, însă s-a mai întâlnit în România, dar este pentru prima oară când pot fi observați în parc.
„Este pentru prima dată când observăm, în parc, astfel de exemplare. La pui este destul de des întâlnit acel guler, care dispare după ce ajung la maturitate. Însă aici este un fenomen mai aparte, pentru că și ursoaica are coloritul acesta al blănii și se pare că fiul său o moștenește. Nu este vorba nici pe departe de vreo mutație genetică, și nici vreun urs adus din Asia”, declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Alimpesc, directorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Ursul brun (Ursus arctos) este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside. Are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până spre 1,5 metri și o greutate maximă de 600 de kilograme.
Ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură și până la 50 de ani în captivitate. Are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul și puful. Deși culoarea de bază este cea brun-cafenie, variațiile sunt deosebit de mari, de la urși roșcați la cei aproape negri. Unele exemplare prezintă pete albe la baza gâtului, formând uneori un adevărat guler, asemănător cu cel al ursului gulerat de Himalaya.