Via Transilvanica a pornit într-o impresionantă călătorie în jurul lumii, alături de alte locuri fermecătoare de pe glob, cu ajutorul revistei TIME. Publicația americană a realizat lista anuală cu 100 cele mai frumoase locuri din lume („World’s Greatest Places”), iar „drumul care unește” este unul dintre acestea.
Imaginea care apare pe site-ul revistei, reprezentând un crâmpei din acest fabulos drum, este chiar din județul Hunedoara, Fundătura Ponorului sau „Palma lui Dumnezeu”, locul a cărui frumusețe îți taie respirația. Face parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, care se află în grupa Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, din Carpații Meridionali.
Via Transilvanica, ambasador al României frumoase
„World’s Greatest Places” este un program care promovează 100 de destinații extraordinare pe care merită să le vizitezi în 2024. Iar Via Transilvanica nu putea să lipsească, pentru că e un adevărat ambasador al României care-și propune să revitalizeze sate uitate de timp, oferă experiențe unice în comunități cu tradiții, istorie și cultură diverse.
„Via Transilvania a pornit într-o călătorie în jurul lumii, după ce anul trecut a câștigat premiul publicului la gala European Heritage Awards, organizată de Europa Nostra, la Veneția. A fost pentru prima dată în istoria competiției când un proiect a înregistrat 27.000 de voturi.
Anul acesta, apariția într-o revistă prestigioasă așa cum este TIME ne responsabilizează și ne onorează, pentru că prezentăm această parte de lume. Via Transilvanica pornește din Modova lui Ștefan, de la Putna, și străbate țara până la Dunăre, la Drubeta Turnu Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I. Pe de altă parte, știm că Via Transilvanica merita și merită recunoaștere. Este o cale frumoasă pe care o străbat drumeți din toată lumea, iar prestigiul ei prin astfel de premii călătorește în jurul lumii.
Așadar, îi invit pe toți românii să ni se alăture în călătoria noastră și, împreună, să avem grijă de această cărare, să oferim ospitalitate drumeților, să oferim versiunea noastră cea mai bună, indiferent de naționalitate și regiunea din care facem parte.
Ne dorim ca acest proiect să aducă cât mai multe premii, iar dorința noastră a fost, de la bun început, ca acest drum care unește să fie un ambasador al României frumoase, necosmetizate, cu un univers rural excepțional și un patrimoniu natural care merită să stea la masa turismului sustenabil de acum înainte.
Cale bună Via Transilvanica, în jurul lumii, și tuturor celor care o străbat!”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social.
Via Transilvanica este prezentată alături de locuri iconice din toată lumea precum Cortina d’Ampezzo, La Maison Rabelais sau Angama Amboseli, Kimana Sanctuary din Kenya.
Terra Dacica, din Hunedoara, cu locuri de poveste
Via Transilvanica pornește din Modova lui Ștefan, de la Putna, și străbate țara până la Dunăre, la Drobeta Turnu Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol I.
„Drumul care unește” intră în județul Hunedoara pe la est, prin Romoșel și trece prin Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia –Târsa – Poiana Omului (locul în care se spune că regele dac Decebal și-ar fi pus capăt zilelor înainte de a fi capturat de romani) – Fundătura Ponorului (Palma lui Dumnezeu)– Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești –Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște –Sarmizegetusa Ulpia Traiana și până la Porțile de Fier ale Transilvaniei.