Via Transilvania obține o nouă recunoaștere la nivel mondial! Drumul care unește a fost inclus de revista National Geographic într-un top al celor mai frumoase destinații din lume, demne de vizitat în anul 2025, alături de Brașov. În text se vorbește despre două dintre secțiunile Via Transilvanica: Terra Saxonum, care include Sighişoara, şi Terra Dacica, ce include județele Alba și Hunedoara.
Via Transilvanica și Brașov, alături de locuri impresionante din Guatemala, Mexic sau Thailanda
De curând, publicaţia National Geographic a realizat un clasament cu 25 de destinaţii din lume de neratat în anul 2025. Printre locaţii care-ți taie respirația din Guatemala, Italia, Mexic, Japonia sau Thailanda, se află şi un oraşul Braşov, din România. Acesta împarte locul cu Via Transilvanica.
„Anul acesta Via Transilvanica a plecat ca focul în vânt peste tot Pământul și a ajuns în reviste atât de prestigioase, în care nu mi-aș fi putut imagina vreodată că vom ajunge cu proiectul nostru.
National Geographic a pus, de fapt, România în cele 25 de locuri cele mai frumoase de văzut în 2025. Că împărțim cu Brașovul, un oraș cu istorie, un proiect lansat de doar doi ani, este pentru noi mai mult decât onorant.
Un mesaj special doresc să le adresez fraților noștri de cărare din Hunedoara. Via Transilvanica reprezintă România, dar și fiecare regiune prin care trece. Astfel, îmi doresc ca fiecare părinte de drum să se implice pentru ca această cărare să rămână permanent demnă de vizitat, cu marcaje lizibile, curată, în armonie perfectă cu locurile minunate pe care le străbate”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, omul care a creat Via Transilvanica.
Terra Saxonum și Terra Dacica, în prim plan
Publicația recomandă explorarea Via Transilvanica și face referire la secțiunea Terra Saxonum, care trece prin cătune săsești și orașul Sighișoara din secolul al XII-lea, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, în timp ce secțiunea Terra Dacica șerpuiește printre podgorii și cetăți dacice.
„Realizarea le aparține celor de la Tășuleasa, care au reușit să transforme acest proiect într-unul de țară și unul din cei mai buni ambasadori pe care România îi are la nivel internațional. Mă bucur că, după premiile Europa Nostra, de anul trecut, a venit listarea în Time, dar și momentul în care Via Transilvanica se numără între 25 de destinații de top din lume, demne de vizitat în anul 2025, la recomandarea National Geographic.
Sunt fericită că am făcut parte din acest proiect și am pus umărul, atât cât am putut, pentru județul Hunedoara. Dacă revista National Geographic a menționat cele două tronsoane: Terra Saxonum și Terra Dacica, înseamnă că merită să fie acolo și avem motive de mândrie. Totodată, ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili cu ce avem în jurul nostru și să punem cu toții umărul la dezvoltare și promovare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, manager la Destinația Eco-Turistică Țara Hațegului – Retezat, implicată activ în implementarea proiectului Via Transilvanica în județul Hunedoara.
Pe unde trece Via Transilvanica în Hunedoara
În județul Hunedoara, drumul care unește trece prin: Romoșel – Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia –Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești –Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Poarta de Fier a Transilvaniei. Aceste localități aparțin comunelor Romos, Beriu, Orăștioara de Sus, Boșorod, Pui, Sălașu de Sus, Râu de Mori, Sarmizegetusa.
Via Transilvanica – „Drumul care uneşte” – este un proiect iniţiat, în anul 2018, de Asociaţia Tăşuleasa Social din judeţul Bistriţa-Năsăud şi reprezintă un traseu turistic de lungă distanţă, de 1.400 kilometri, ce traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin.