Deva Citadel va fi, la finele acestei săptămâni, duminică, 10 septembrie, gazda unui eveniment de excepție. Membrii Asociației Terra Dacica Aeterna și Cimpoierii din Transilvania vor aduce, în fața publicului prezent, o parte din istoria acestor locuri. Vor fi incursiuni în istorie, dar și de cultură muzicală și coregrafică europeană cu specificul perioadei respective.
Așadar, pregătiți-vă să vă antrenați alături de daci ori să gustați din bucatele lor, dar și de spectacolul impresionant pe care-l oferă cimpoierii.
Șase ore de istorie și muzică, în cetate
Evenimentul va începe la ora 10:00 și se va desfășura pe parcursul a șase ore. În tot acest timp, vor avea loc demonstrații militare din perioada antică, tir cu arcul, ritual antic, ateliere civile: gastronomie antică, jocuri romane, țesut, pielărie, la ateliere de jocuri antice realizate de către talentații reenactori ai Asociației Terra Dacica Aeterna. Totodată, vizitatorii fortăreței au ocazia să afle fascinanta istorie a acestor locuri și să asculte muzica antrenantă a Cimpoierilor din Transilvania.
„Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a municipiului Deva prin valorificarea inteligentă a resurselor sale culturale materiale și imateriale. Ne dorim să continuăm șirul de evenimente și, pentru anul care vine să concepem un nou proiect. Acesta va fi conceput în așa fel încât să acopere toate perioade istorice care au însemnat ceva pentru cetate”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Mircea Goian, organizatorul evenimentului, membru al grupului Cimpoierii din Transilvania.
Daci la Cetatea Deva este un proiect realizat de Asociația Culturală Transilvania Medievală și cofinanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de către Primăria Municipiului Deva. Manifestarea constă în 3 evenimente care se desfășoară, câte o ediție, în perioada iunie – septembrie în Cetatea Deva (la Poarta I, respectiv pe Platforma Artilerie). Iar acesta este ultimul dintre ele.
Programul evenimentului Daci la Cetatea Deva:
10.00 – Deschidere eveniment la Poarta I – informații despre Cetatea Deva
10.15 – Microrecital Cimpoierii din Transilvania – muzică istorică la Poarta I
10.30 – Ateliere de țesut și pielărie
11.00 – Incursiuni în istoria instrumentelor muzicale vechi – Cimpoiul și Hurdy-Gurdy
11.30 – Jocuri romane
12.00 – Tir cu arcul
12.30 – Microrecital Cimpoierii din Transilvania – muzică istorică la Poarta I
13.00 – Gastronomie antică
13.30 – Microrecital Cimpoierii din Transilvania – muzică istorică la Poarta I
13.45 – Ritual antic
14.30 – Microrecital Cimpoierii din Transilvania – muzică istorică la Poarta I
15.00 – Demonstrații militare
16.00 – Încheierea evenimentului
Sursa foto: Mircea Goian