,,Clasic la puterea a treia, Violoncellissimo”, susținut de Marin Cazacu și ansamblul cameral Violoncellissimo, revine pentru a cincea oară la Deva, sâmbătă, 21 octombrie, cu un spectacol de excepție. Evenimentul va avea loc în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”, începând cu ora 19:00. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul propune publicului o incursiune sonoră în lumea violoncelului, prin intermediul unui repertoriu divers și spectaculos.
Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii „George Enescu” și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale din România.
„Ne bucură nespus că, și în acest an, Violoncellisimo, alături de maestrul Marin Cazacu, fac popas în orașul nostru pentru a aduce în fața publicului devean un spectacol impresionant. De fiecare dată reușesc să încânte cu repertoriul ales și să smulgă ropote de aplauze. Așadar, vă invităm să luați parte la o seară memorabilă”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Concerte, susținute în lume, la evenimente de excepție
De-a lungul timpului, Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO, octombrie 2021; la Expo 2020 Dubai, decembrie 2021; cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, la Bruxelles; la Gala Premiilor UNITER, la Washington, Luxemburg, Istanbul, la Seara de Gală dedicată aniversării a 30 de ani de apartenență a României la Francofonie etc.
Marin Cazacu, maestrul şi profesorul membrilor Violoncellissimo, a întemeiat această formație, care poate avea un număr variabil de instrumentiști, de la 4 la 100 de violoncelişti, ca pe o extensie a cvartetului Cellissimo, pe care l-a fondat în 1998, și cu care a avut, de asemenea, mari succese în țară și peste hotare.
Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții solistice la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.
Programul muzical cuprinde:
- G. Fr. Haendel – Passacaglia
- Tomaso Albinoni ( arr. Thomas Mifune) – Adagio
- Serghei Prokofiev ( arr. Mladen Spasinovici) – Dance of the Knights din baletul Romeo și Julieta
- Heitor Villa Lobos – Preludiu din Bachianas Brasileiras nr.1
- Astor Piazzolla ( arr. Marin Cazacu) – Oblivion și Libertango
- Wilhelm Kaiser-Lindemann – Mambo for six
- Jacques Offenbach( arr. Wolfgang Birtel) – Can Can din opereta Orfeu în Infern
- Dimitri Sostakovici( arr. Marin Cazacu) – Vals
- Radu Sinaci – Omagiu lui Ciprian Porumbescu
- Ramin Djawadi ( arr. Dan Variu) – Games of Thrones
- Radu Sinaci – Tribute to Mozart
- Freddy Mercury( arr. Ionut Teodorescu si Andrei Tudor) – Bohemian Rhapsody
- Camille Saint Saens / Radu Sinaci – Bacchanale
- The Final Countdown ( arr. Sabin Păutza).