Un eveniment deosebit va avea loc, la finele acestei săptămâni, la The Museum of Local History and Ethnography in Brad. Aici, o serie de artiști plastici își vor expune lucrările, iar scriitorii din zonă vor lectura poezie hai-ku. Copiii sunt invitați la un inedit atelier de pictură, care la final se va materializa într-o lucrare colectivă. Astfel, va fi marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
Pe 20 noiembrie sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, stabilită în anul 1954 de către Adunarea Generală a ONU.
Din 1990 încoace, această dată marchează și adoptarea Convenției pentru Drepturile Copiilor, tot de către ONU.
Pentru a marca această zi, Clubul „Dialogul Artelor” Brad, în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, organizează sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 11:00, la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, un eveniment care aduce în prim-plan bucuria și sinestezia artistică. Sub îndemnul „Fă-te, suflete, copil!”, artiști locali brădeni vor expune diverse lucrări de artă plastică, iar scriitori locali vor lectura poezie hai-ku.
„Cum altfel am putea celebra această zi decât în cadrul unui eveniment care aduce laolaltă generații diverse, artiști consacrați și copii care visează să devină artiști, pictori și scriitori care, împreună, vor da glas frumosului, fiecare în felul său, dar animați de același sentiment atât de simplu și frumos exprimat de poetul Tudor Arghezi: Fă-te, suflete, copil / Și strecoară-te tiptil /Prin porumb cu moț și ciucuri, / Ca să poți să te mai bucuri!”, spune prof. Letiția Jula, scriitor, membru al Clubului „Dialogul Artelor” Brad.
Pictură și poezie, cu fructe și plante aromatice
Alături de lucrările de artă și de poezie, organizatorii s-au gândit să aducă alături și minunatele roade ale toamnei: fructe și plante aromatice. Aceasta pentru a fi încântate toate simțurile.
„Dorim ca acest eveniment să fie o sinestezie a simțurilor, de aceea, fiind toamnă, am considerat că ar fi oportun să se bucure și ochii, de lucrările de artă, sufletul, de poezie, precum și papilele gustative, de oferta generoasă cu care vine acest anotimp. Astfel, vor fi expuse și fructe de toate felurile, precum și plante aromatice: cimbru, mărar, lavandă și altele.
Invităm toți copiii și părinții să ni se alăture, pentru a ne putea bucura împreună de lucrări de artă plastică originale, expresive, grăitoare, precum și de versuri care pictează și ele, la rândul lor, scene de o frumusețe și delicatețe unice”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Monica Dușan, muzeograf la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad.
Intrarea la muzeu va fi liberă, iar vizitatorii vor putea admira și expozițiile permanente găzduite aici. Tot aici se află expusă și prima mașină de spălat inventată în România de un țăran hunedorean. Dantelele sunt și ele așezate la loc de cinste.
Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad este instituție subordonată Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.