Un eveniment cultural de excepție va fi organizat la Deva, vineri, 4 aprilie, pentru a marca 150 de ani de la nașterea Reginei Maria. O serie de manifestări vor fi desfășurate pe parcursul întregii zile, iar spre seară, de la ora 19:00, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva va fi gazda unui eveniment special, dedicat reginei tuturor românilor. Este vorba despre vernisajul expoziției itinerante „Chipurile Reginei. O expoziție subiectivă”, o colecție inedită de fotografii, documente și obiecte aparținând colecționarului Dr. Wargha Enayati.



Evenimentul debutează la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, de la ora 12:00, unde are loc o conferință-dialog „Maria cea Mare, Regina României”, cu participarea elevilor din liceele din Deva. Evenimentul va fi un prilej unic de a explora impactul Reginei Maria asupra României moderne.
Ulterior, de la ora 14:00, acțiunea se mută la colegiul care îi poartă numele, „Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”. Aici, elevii sunt invitați să își exprime creativitatea în cadrul proiectului „Call Chipul Reginei Maria”, prin lucrări artistice inspirate de personalitatea reginei. Cele mai impresionante creații vor însoți expoziția itinerantă și vor ajunge în final la București.
Chipurile Mariei, la Palatul Magna Curia
Impresionanta colecție ce aparține doctorului Wargha Enayati poate fi admirată, începând cu ora 19:00, în incinta Palatului Magna Curia. Vor fi expuse câteva dintre chipurile plurale ale Reginei Maria: mamă, soldat neînfricat, infirmieră curajoasă pe front, diplomat, artistă sensibilă, scriitoare prolifică și lucidă, și totodată o mare iubitoare a nevoiașilor, mama copiilor rămași orfani o caleidoscopică personalitate care ne-a lăsat o moștenire foarte actuală.
Curatoarea expoziției este Oana Ursache, doctor în filosofie, cadru didactic la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, specialistă în literatura comparată, studii culturale și predarea limbii române ca limbă străină.



„Suntem onorați să fim gazda unui asemenea eveniment care face primul popas la Deva. Actualmente, conservatori, muzeografi, istorici, din cadrul muzeului, pregătesc cu mare atenție vernisajul ce va avea loc vineri, pentru ca fiecare detaliu să fie acolo unde-i este locul. Așadar, vă așteptăm să descoperiți o colecție impresionantă care dezvăluie chipurile Reginei Maria”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Corina Muntean, reprezentanta Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Proiecție de film în aer liber
După vernisaj, de la ora 20:30, sunteți așteptați la film: „Maria – Inima României”. Proiecția, la care va fi prezent și producătorul, Dan Drăghicescu, va avea loc în aer liber.
Evenimentul este organizat de Enayati Medical City, Fundația Inovații Sociale Regina Maria și Muzeul Civilizației Dacice și Romane, cu sprijinul autorităților locale și județene, precum și al unor instituții de învățământ și cultură din Deva.




La Deva se află de câțiva ani, amplasată în Centrul Istoric, o impresionantă statuie ce o înfățișează pe Regina Maria. Aceasta este realizată din bronz și are o înălțime de 5 metri, cu tot cu soclu, iar postamentul este placat cu piatră naturală de tip Vratza. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul plastic Ștefan Bințințan a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu scene reprezentative din viața Reginei.