Evenimente de marcă vor avea loc, începând de astăzi și până duminică, în orașul Paliei. Figurile marcante ale municipiului Orăștie vor fi aduse în fața publicului, va fi lansată monografia orașului, iar la finele săptămânii, sâmbătă și duminică, va avea loc festivalul medieval „Cetatea Vie”. Acest sir de evenimente marchează aniversare a 800 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Orăștie.
Gala Excelenței și Gala Laureaților
Miercuri, la Sala Astra, de la ora 18:00, are loc „Gala Excelenței în Artă și Cultură”, în cadrul căreia vor fi cinci secțiuni: pictură, literatură, sculptură – arhitectură, arheologie – istorie și muzică. La fiecare categorie sunt câte opt persoane nominalizate. Câștigătorul fiecărei secțiuni va primi, pe lângă diploma aniversară, și un trofeu. Totodată, publicul va avea parte de un moment muzical, susținut de orăștianca Larisa Tomescu, studentă la Conservatorul din Cluj – Napoca, și Dimma’s Group.
Joi, un alt eveniment menit să răsplătească cei mai merituoși locuitori ai urbei, va avea loc în aceeași locație și la aceeași oră. Este vorba despre „Gala Laureaților”. În cadrul evenimentului, vor fi acordate 13 titluri onorifice de „Cetățean de onoare”, unor medici, profesori, foști directori ai unor instituții, un elev eminent al Orăștiei, dar și trei titluri post mortem.
Și în această zi, muzica de operă va răsuna pe scena Sălii Astra. Va avea loc un moment special susținut de câțiva membri ai Operei Naționale Române: Laura Mărginean, Mircea Șonea și Angela Balici.
Câteva mii de file de istorie, din Evul Mediu până astăzi
Ziua de vineri aduce oaspeți de seamă în Cetatea Orăștiei, unde va avea loc, într-un cadru restrâns, lansarea monografiei municipiului Orăștie: „Orăștie 800”.
„Timp de doi ani, un colectiv format din 10 persoane, a adus la lumină, în cele peste 2.000 de file, informații prețioase și mai puțin cunoscute, despre istoria acestor meleaguri, din toate domeniile.
A fost o muncă deosebit de laborioasă ce a presupus accesarea unor documente din arhivele de la Deva, Cluj, Sibiu, Timișoara. Deocamdată, există un număr limitat de volume, urmând ca în viitor să mai tipărim și să le punem în vânzare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan.
Accesul la eveniment se face pe bază de invitație. De asemenea, între invitați se vor număra și reprezentanți ai orașelor înfrățite cu municipiul Orăștie. Vor avea loc alocuțiuni, va fi, de asemenea, și o expoziție intitulată „Orașe înfrățite”, dans medieval și un concert al trupei Ad Libitum Voices. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Orăștie.