Natura ne oferă în această perioadă un spectacol feeric de lumină și culoare. Chiar dacă vine an de an, de fiecare dată, toamna reușește să ne surprindă cu multitudinea de culori ce parcă au fost atent așezate, cu penelul, de mâna dibace a unui pictor.
Cu aura ei aparte, toamna s-a așternut și în Parcul Dendrologic din Simeria, recunoscut drept cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice, pe care l-a înzestrat cu un magnetism unic.
Încă de la intrare ți se așterne în față un covor magic de frunze al căror foșnet străbate prin liniștea minunatei grădini în care, vreme de peste trei de veacuri, au viețuit patru familii de nobili maghiari. Imediat ce intri pe aleile care vara sunt inundate de umbra arborilor, peisaje încântătoare te îmbie să le imortalizezi.
Fiecare frunză își dezvăluie frumusețea prin formă și culoare, iar în orice direcție ai privi ți se prezintă parcă o operă de artă. În mijlocul unui lac, printre frunzele căzute din copaci, un nufăr roșu s-a încăpățânat să înflorească, deși, pe timpul nopților, temperaturile nu mai sunt tocmai prietenoase. Ici – colo, pe alei, băncile solitare încă mai așteaptă oaspeți care să poposească pentru câteva secunde pentru a admira, în tihnă, frumusețea inegalabilă a acestui loc.
E toamnă iar, și natura se pregătește să adoarmă puțin. Oferă o ultimă reprezentație, iar mai apoi trage cortina. Un alt anotimp va veni ca să purifice totul, pentru ca mai apoi, spectacolul vieții să fie reluat.
Un colț de rai, în orice anotimp
Arboretumul se întinde astăzi pe o suprafață de aproape 70 de hectare, iar cele 50 de parcele ale parcului, străbătut de râul Strei, în drumul lui către Mureș, adună laolaltă poieni, dumbrăvi, alei, dar și lacuri și izvoare, într-o complexitate peisagistică rar întâlnită.
Stejari, salcâmi, plopi, platani, dar și bambus și nuferi albi și roșii, iederă, viță urcătoare, variate specii de magnolii. Acesta sunt doar câteva din speciile care fac din Arboretumul de la Simeria un loc aparte, unic, extrem de valoros și cu o varietate cromatică nemaiîntâlnită.
Prima amenajare făcută în Parcul Dendrologic de la Simeria a fost în stil englezesc, romantic. Cel mai vechi document care atestă existența parcului datează din 1763
Parcul Dendrologic din Simeria poate fi vizitat în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 8:00 și 20:00. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii.
Mai multe detalii despre Parcul Dendrologic Simeria aici: Parcul Dendrologic de la Simeria | GO Hunedoara