Fosile de dinozauri din familia Rhabdodontide, unice în lume, cu o vârstă de aproximativ 70 de milioane de ani, au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, în apropierea localității Vălioara. Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât permite o reconstituire fidelă a morfologiei animalului, ceea ce nu s-a mai putut realiza până acum.
Primele indicii ale existenței siturilor fosilifere din zonă au fost identificate încă din 2019, iar cercetările ulterioare au scos la lumină resturile unor asociații bogate de vertebrate care au trăit aici către sfârșitul Cretacicului.
Echipa care a făcut descoperirea este formată din cercetători de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și de la Departamentul de Paleontologie al Universității „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta.
S-au descoperit părți ale scheletului ce nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide
Cele mai numeroase fosile de dinozauri identificate aparțin unei specii ierbivore, bipedă și de talie mică, 2 – 6 m lungime, membră a grupului Rhabdodontidae. Oasele descoperite sunt într-o stare de conservare foarte bună, fără să fi fost sparte sau deteriorate în mod excesiv în pofida vechimii lor și includ și părți ale scheletului care nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide.
„Acest grup de dinozauri ierbivori relativ mici ca talie, în prezent, 9 specii diferite, dintre care 3 cunoscute doar din zona Transilvaniei, în România. În plus, multe dintre aceste specii au fost identificate doar recent, în ultimele două decenii, în principal datorită extinderii cercetărilor sistematice, în Bazinul Hațeg și în alte părți ale Europei.
Scheletele parțiale descoperite și studiate de noi indică, însă, că acest grup de dinozauri era probabil încă și mai diversificat decât se consideră în prezent, cu noi specii ce ar putea fi descrise în viitor”, a declarat autorul principal al studiului și doctorand la Universitatea ELTE – „Eötvös Loránd” Tudományegyetem din Budapesta, drd. János Magyar.
Se poate face o reconstrucție a morfologiei animalului
Potrivit unuia dintre coordonatorii grupului de cercetători, dr. Zoltán Csiki-Sava, conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, această descoperire este cu atât mai importantă cu cât permite o reconstituire fidelă a morfologiei animalului. Practic, au fost descoperite atât oasele diagnostice ale craniului, cât și vertebre și oase ale membrelor.
„Astfel de asocieri de resturi scheletice reprezentând diferite părți ale corpului – și care, deci, permit o reconstituire fidelă a morfologiei animalului – sunt extrem de rare în cazul Rhabdodontidelor, iar cea studiată de noi este prima documentată temeinic din împrejurimile Vălioarei”, a precizat dr. Zoltán Csiki-Sava, conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.
Primele descoperiri, făcute, la Hațeg, în urmă cu 120 de ani, de baronul Franz Nopcsa
Bazinul Hațeg este renumit, de mai bine de un secol, pentru descoperirile de fosile de dinozauri pitici din roci Cretacic superioare. Primele resturi de dinozauri provenite din Hațeg au fost studiate de către excentricul paleontolog baron Franz Nopcsa care, acum 120 de ani, a descris de aici și primele resturi de Rhabdodontide.
„Noua descoperire ajută deopotrivă oamenii de știință și publicul larg să înțeleagă cât de diversă a fost lumea dinozaurilor și viața pe pământ, de-a lungul timpului.
Pe noi, la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, informațiile despre fiecare descoperire ne ajută foarte mult. Pe baza lor, putem să le oferim vizitatorilor noștri o experiență cât mai interesantă în timpul ghidajelor pe care le oferim.
În plus, la un moment dat, vor putea fi sursă de inspirație pentru noi proiecte în Geoparc. Așa că, așteptăm cu nerăbdare următoarele informații despre viața din Cretacic păstrate în rocile din Țara Hațegului”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Adina Popa, specialist Comunicare – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Studiul vertebratelor fosile recent descoperite în zona Vălioara va permite conturarea unei imagini fidele a compoziției și ecologiei acestei faune de dinozauri pitici ce a trăit cu puțin timp înainte de momentul dispariției totale a dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani.