History Run este singura competiție de alergare din țară și probabil din lume, ce se derulează între un castel și o cetate. Acesta promovează, în același timp, două importante obiective turistice din județ, Castelul Corvinilor și Cetatea Deva, precum și mișcarea.
Totodată, un alt aspect care o face unică este acela că adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani pot participa gratuit, fără să achite taxă de participare.
Dacă până acum, la edițiile precedente, startul se dădea la Castelul Corvinilor și cursa se încheia în Cetatea Deva, în acest an s-a schimbat direcția de alergare.
„Erau prea frumoase și dealurile de pe partea dreaptă, așa că startul va fi din Cetatea Deva și finish-ul la Castelul Corvinilor”, spun organizatorii evenimentului.
În acest an, aflată la cea de-a cincea ediție, cursa se va derula în data de 29 mai. Cei care doresc să facă un tur de forță între cele două monumente reprezentative pentru județul Hunedoara, sunt așteptați să se înscrie până în 15 mai, pe site-ul competiției.
Aproape 30 de kilometri, în alergare, peste culmile dealurilor
Inițiată în urmă cu șapte ani, ca „Maratonul virșlilor”, competiția și-a schimbat numele doi ani mai târziu, în „History Run”. Sute de participanți se aliniază anual la linia de start și pornesc într-o cursă „istorică”, de 25 de kilometri, deloc la îndemâna oricui.
„Este o cursă foarte grea, pentru că e destul de mare diferența de nivel, alergătorii fiind nevoiți să treacă peste dealuri pentru a ajunge de la Deva la Hunedoara. Dar și atipică, nu este nici semimaraton de 21, nici maraton de 42, și presupune să ai antrenament și să fi un alergător experimentat. Ne bucurăm că participanții din anii precedenți se întorc să mai alerge încă un an la noi”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Dorela Murărașu, organizator al „History Run”.
Singurii ce oferă înscriere gratuită tinerilor până în 18 ani
Organizatorii evenimentului menționează că este pentru al doilea an consecutiv în care Episcopia Devei și Hunedoarei sprijină această competiție, motiv pentru care, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, pot participa gratuit, fără să fie necesară achitarea taxei de înscriere.
„Cred că suntem singurii din țară care oferim această șansă tinerilor din acest segment de vârstă, tocmai pentru a-i determina să facă mișcare și să ducă mai departe această competiție”, a mai adăugat Dorela Murărașu.
Nu doar tinerii participa la această cursă, ci și alergători de peste 60 de ani.
Traseul competiției și surprizele pregătite de organizatori
Alergătorii vor lua startul de la Poarta 1 a Cetății Deva, (https://www.gohunedoara.com/list/viziteaza-in-hunedoara/castele-cetati-hunedoara/deva/poarta-1-si-accesul-pe-jos-in-cetatea-deva/) și vor porni către Castelul Corvinilor pe Aurel Vlaicu, Călugăreni, Eroilor, Coziei, vor trece prin Almașul Sec, Popești, Almașul Mic, DJ 687 la Peștișu Mare, Hunedoara – pe Bulevardul Republicii, Libertăți, cu oprire la castel.
La start, care va avea loc la ora 16:00, fiecare participant va primi kitul de concurs ce va cuprinde tricoul personalizat, brățara personalizată, numărul de concurs cu cip de cronometrare, energizant Decathlon iar la finish medalia meritată. Pe traseu sunt asigurate puncte de hidratare, iar pozele evenimentului vor completa amintirile frumoase ale acestui eveniment deosebit.
La finalul competiției, pe participanți îi așteaptă, pe lângă premiile în bani ce depășesc 6.000 de lei, priveliștea fabuloasă a Castelului Corvinilor, dar și un ospăț pe cinste, cu produse „neaoșe”, din Ardeal.
Șase categorii premiate
Vor fi șase categorii de vârstă premiate, la feminin și masculin: 16-18 ani, 19-29 de ani, 30 – 39 ani, 40 – 49 ani, 50-59 ani și peste 60. De asemenea, organizatorii asigură transport gratuit pentru concurenții care participă la ștafetă. Traficul rutier pe traseu nu va fi oprit, ci doar restricționat.
Participanții la cursa de 25 de kilometri trebuie să achite o taxă de 175 de lei, iar pentru ștafetă 399 lei : https://historyrun.ro/inscriere/ . Până acum, 160 de alergători și-au rezervat locul în competiția care va face, și în acest an, istorie.
Vă recomandăm să citiți și :