Zeci de monede, antice, din perioada romană și chiar exotice, descoperite de-a lungul vremii în timpul săpăturilor arheologice efectuate la Castelul Corvinilor ori pe parcursul unor lucrări de restaurare ale acestuia, alcătuiesc o impresionantă colecție de numismatică. O colecție mai puțin cunoscută, însă de o valoare inestimabilă, ce merită admirată în incinta Muzeului Casa Breslelor, din curtea exterioară a castelului.
Cea mai veche monedă expusă aici este din argint și a fost emisă în Grecia Antică. De asemenea, una dintre cele mai exotice monede, provenită dintr-un colț mai îndepărtat al lumii, a fost descoperită în fântâna de la castel, fiind emisă de Republica Mexicană în 1874.
Din Grecia Antică, prin „vistieria” împăratului Traian
Colecția de numismatică a Muzeului Castelul Corvinilor este una cât se poate de valoroasă și impresionantă. Aceasta este formată din 61 de piese inventariate, descoperite în urma cercetărilor arheologice din castel, precum și din jurul acestuia.
„Cea mai veche monedă din colecția de numismatică a Muzeului Castelul Corvinilor este o monedă elenistică din argint, emisă în Grecia Antică, descoperită în necropola dacică.
Din perioada romană, muzeul hunedorean deține două monede din bronz, una emisă de împăratul Traian, în perioada celui de-al doilea război dacic (105-106 e.n.). Aceste monede sunt provenite, în majoritatea lor, din cercetările arheologice întreprinse la și în jurul Castelului Corvinilor”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Cele mai numeroase monede, din perioada medievală. Nu lipsesc nici crăițarii din vremea Mariei Tereza
Cele mai numeroare monede provin din perioada medievală, începând cu secolul XI. Este vorba despre monede din argint, emise în perioada arpadiană (3 piese), între secolele XI-XII, sau în perioadele de glorie ale castelului (secolul al XV-lea, în perioada lui Vladislav al II-lea și Matia Corvin (4 piese). Dar și în vremea lui Gabriel Bethlen și a principilor transilvani (secolul al XVII-lea, 4 piese).
„Așa-numiții crăițari, monede din cupru, cu denominarea de 1-3 kreutzer, sau groși (1-3 groshl), sunt și ei destul de numeroși. Aceștia alcătuiesc prima mare categorie numismatică din colecția noastră, fiind emiși în vremea împărătesei Maria Tereza sau a împăraților Leopold I, Francisc I și al II-lea (22 de piese)”, a mai menționat Sorin Tincu.
Monedă de argint, emisă în 1874, în Mexic, în fântâna castelului
Cele mai exotice monede care au fost descoperite în zona Castelului Corvinilor provin din Spania, Imperiul Otoman și Republica Mexicană. Este vorba despre 12 aspri otomani, emiși și circulați în Istanbul între 1512 și 1595, o monedă de cupru, emisă în Spania în anul 1870, și o monedă de argint, emisă de Republica Mexicană în 1874 și găsită în fântâna de la castel.
Așadar, dacă vă plac banii și vă atrage câtuși de puțin și istoria, nu ratați această expoziție. Este o modalitate cât se poate de „palpabilă” de a afla fascinanta poveste a acestor locuri și de a cunoaște principalele tipuri de monede care au circulat pe aici de-a lungul vremii.