Traseul Via Transilvanica în județul Hunedoara este decis, dar mai are de străbătut câțiva pași până la final. Mai sunt unele detalii de pus la punct, în perioada următoare, în teren. Astfel, după ce salvamontiștii vor verifica traseul și vor ridica cotele GPS, ruta ce străbate județul Hunedoara va fi luată la pas de factorii de decizie ai acestui grandios proiect, care va reconfigura imaginea turismului rural din România. Și, pentru că în orice proiect, care sprijină dezvoltarea turismului, trebuie să investești, acum, a venit rândul hunedorenilor să se implice pentru ca traseul ce străbate acest județ să prindă contur.
„Imediat ce vom ști cu exactitate numărul de kilometri din Via Transilvanica Hunedoara, vor fi comandate bornele de andezit și se vor organiza tabere de sculptură, pentru ca fiecare să fie personalizată. Am încercat pe cât posibil să nu ducem acest traseu numai prin sălbăticie, ci prin comunități, unde sunt producători locali sau potențial de dezvoltare pentru pensiuni, puncte gastronomice locale, mici producători care pot avea un beneficiu de pe urma proiectului. Până la urmă, Via Transilvanica este și despre dezvoltare comunităților”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, manager la Destinația Eco-Turistică Țara Hațegului – Retezat, care se implică activ în implementarea proiectului în județ.
Cel puțin 167 de kilometri, parcurși prin locuri care îți taie răsuflarea
Potrivit datelor actuale, Via Transilvanica în județul Hunedoara va avea 167 de kilometri lungime și va trece prin locuri care îți taie răsuflarea. Astfel, Hunedoara este al doilea județ, din proiect, în ce privește lungimea traseului, după Caraș-Severin.
„Nu a fost tocmai ușor să stabilim traseul, când avem la îndemână atâtea lucruri și obiective interesante pe care le are acest județ. Parcurgând cei 167 kilometri, vom fi aruncați în trecut, cu milioane de ani în urmă, hoinărind împreună cu dinozaurii pitici sau mii de ani înapoi, la taclale cu dacii și romanii. Istorii de importanță națională și individuală, atât de interesantă de trăit și simțit pe propria piele, mai ales, la pas”, a menționat Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social și inițiator al proiectului.
Care sunt localitățile, din județ, prin care trece „drumul care unește”?
La fiecare kilometru parcurs va fi amplasată câte o bornă de andezit sculptată, personalizată pentru regiunea pe care o tranzitează. Bornele kilometrice care vor fi amplasate pe traseul Via Transilvanica păstrează specificul locului şi sunt achiziţionate exclusiv din donaţii.
„Vrem ca în luna septembrie să putem merge pe Via Transilvanica din județul Hunedoara și pentru asta ne dorim să contribuiți și dumneavoastră la realizarea acestuia!”, a mai menționat Ușeriu.
Costurile pentru un kilometru de drum se ridică la circa 1.000 de euro. Din acest motiv, toți cei care doresc să sprijine financiar, cu orice sumă, acest proiect o pot face aici: https://www.viatransilvanica.com/contribuie
Via Transilvanica are nevoie și de părinți de drum
Părinții de drum sunt cei care adoptă kilometri la care au acces și își iau în responsabilitate să se îngrijească de infrastructura din teren, să semnaleze eventualele probleme, să refacă marcajele și să reprezinte acest proiect în comunitatea lor.
Traseul „drumului care unește”, prin Hunedoara
Via Transilvanica străpunge județul Hunedoara prin Romoșel și trece prin Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte – Costești Deal – Ludeștii de Sus – Costești – Blidaru – Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești – Nucșoara – Sălașu de Sus – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Poarta de Fier a Transilvaniei.
Un traseu ce poate fi parcurs numai pe jos, cu bicicleta ori călare
Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care va porni de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare – străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin, locul pe unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I, traseu care măsoară peste 1.000 kilometri. Acest traseu se poate parcurge pe jos, cu bicicleta sau călare, în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului.
Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.
Via Transilvanica parcurge mai multe zone istorice pe care drumețul le va descoperi pe parcurs: începând cu Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco-Romana și terminând cu Valea Cernei.
Mai multe detalii, aici: Un nou tip de turism ia naștere în județ, din septembrie, prin Via Transilvanica | GO Hunedoara