Peste 800 de sportivi, din țară și străinătate, au luat startul, la finele săptămânii trecute, într-o cursă de alergare montană pe care organizatorii au numit-o Retezat Sky Race Intersport. Această competiție, aflată în acest an la ce-a de-a noua ediție, este deschisă pentru toți cei care iubesc să alerge în natură, sportivi de performanță, dar și începători.
Trei trasee, pentru toate categoriile de alergători montani
Cel mai dificil traseu, de 28 de kilometri, este „Custura”, pe care acced numai sportivii bine pregătiți. Un traseu catalogat drept dificil este „Buta”, ce se întinde pe 23 de kilometri, iar cel mai permisiv, de șapte kilometri, dedicat începătorilor, este traseul Valea Mării. Toate cele trei traseele se află în zona Cheile Buții, din apropierea orașului Uricani, Cheile Buții.
„Competiția s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor impuse la nivel național pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19. A fost o cursă bună. Din fericire nu am avut accidentări majore, doar câteva entorse și concurenți puțin epuizați din cauza efortului depus. Ne bucurăm că am reușit să desfășurăm competiția, care a rămas ca o restanță de acum doi ani, când din pricina unei furtuni puternice, care s-a abătut asupra zonei montane, am fost nevoiți să închidem cursa la jumătate. Mai mult de atât, anul trecut nu am reușit să organizăm evenimentul sportiv din cauza pandemiei”, a declarat pentru GO Hunedoara, Laurențiu Pădureanu, coorganizator al Retezat Sky Race Intersport, reprezentant al Clubului Alpin Valea Jiului.
Diferență de nivel de aproape 1.700 de metri
Cursa de alergare printre nori, cea destinată sportivilor de performanță, are o diferență de nivel de aproape 1.700 de metri. Practic, sportivii pleacă în alergare de la Cheile Buții, de la 800 de metri altitudine, și ajung până pe vârful Custura, aflat la 2.457 de metri altitudine, în Masivul Retezat.
Recordul de timp, încă nedoborât
În urmă cu trei ani, un sportiv străin a reușit să stabilească un record al cursei de alergare montană. Acesta a urcat până pe vârful Custura în două ore și 57 de minute, potrivit organizatorilor competiției, în timp ce la toate celelalte edițiile, timpul cel mai bun pe care sportivii au reușit să îl scoată a fost de minimum trei ore.
Evenimentul sportiv este organizat de Asociația Sport la orice vârstă și Clubul Alpin Valea Jiului.
Clasament Retezat SkyRace Intersport:
Cursa Custura
- Leonard Mitrică – 3:10:32
- Bogdan Damian – 3:11:23
- Viorel Andrei Palici – 3:18:12
Cursa Buta
- Zinca Ionuț – 2:10:32
- Moritz Auf der Heide – 2:10:32
- Rareș Miklos – 2:17:25
Cursa Valea Mării
- Raul Popa – 00:32:00
- Cristian Lutic – 00:33:20
- Iulian Pop – 00:33:53