La peste 170 de ani de la devastatoarea explozie ce a distrus Cetatea Deva, Incinta 1 este reconstruită. Lucrările de reabilitare și amenajare au scopul de a face acest spațiu funcțional și de a protejata deopotrivă monumentul istoric. În cadrul proiectului urmează să fie refăcute mai multe construcții de pe latura de vest, respectiv Turnul de Vest, cisterna și zidurile de fortificație cu drum de strajă din piatră. Lucrările sunt programate să se finalizeze în luna octombrie a anului viitor.
Zona Palatui princiar, cu cele două pivnițe, va deveni un spațiu multifuncțional
Vor fi refăcute laturile de sud (parțial) și est (parțial) ale Palatului princiar, inclusiv pivnițele nr. 3, nr. 4, precum și camera de legătură dintre curtea mică și curtea mare. Pe locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei se va realiza o sală multifuncțională.
„Vor fi realizați pereți cu panouri din sticlă, pe o structură din lemn stratificat, situați la 60 de centimetri de zidăria istorică, pentru a permite vizualizarea structurii originale. Sala va fi protejată cu un acoperiș realizat tot din sticlă. Totodată, sala multifuncțională va fi dotată cu instalație audio performantă și dispozitive de proiecție. Acest spațiu va fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
Expoziție de arme în spațiul în care funcționa magazia de arme
Lucrări de reabilitare a laturii de est, care cuprinde decantorul, fosta magazie de arme și zidurile de delimitare a incintei I, vor crea o altă zonă multifuncțională. Astfel, în magazia de arme se va realiza o sală, care va găzdui o expoziție de arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut monumentul. Deasupra magaziei de arme se va amenaja Platforma Belvedere Est, care va fi folosită pentru manifestări culturale și găzduirea de evenimente cu specific istoric.
Spectacole și concerte în aer liber, în Curtea Mare, în zona de stânci
În zona de Nord a Incintei I, zona de stânci, complet distrusă în urma exploziei 13 august 1849, lucrările exterioare se vor realiza în Curtea Mare, în Curtea Mică și în zona de legătură dintre cele două curți. Urmează ca în Curtea Mare să fie organizate spectacole în aer liber de teatru, operă, concerte de muzică clasică.
„După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Cetatea Deva va deveni un monument istoric pus pe deplin în valoare. Se vor organiza în această incintă cât mai multe evenimente culturale, artistice și educative, iar odată cu acestea va crește și numărul turiștilor. Cetatea Deva va deveni un bastion cultural și un reper în circuitele turistice” a declarat primarul municipiul Deva.
Valoarea proiectului este de peste 18,7 milioane lei, fiind o investiție finanțată din fonduri europene.
Foto: Primăria Deva
Vă recomandăm și: