La Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad va fi o săptămână plină evenimente. Se vor împistri ouă de Paște și vor fi organizate o serie de ateliere, de croșetat- tricotat, ațe împletite prin tehnica macrame și de realizare a pandantivelor din lut polimeric și fimo.
Tradițiile și obiceiurile satului Zărăndean, strâns legate de sărbătoarea Paștelui, vor fi la loc de cinste. Evenimentul va avea loc începând de marți, 23 aprilie, până vineri, 26 aprilie.
Faceți-vă timp pentru o scurtă incursiune în fascinanta lume a satului, sigur nu veți regreta! În plus, puteți învăța cum să împistriți (încondeiați) ouăle de Paște.
Moștenire, transmisă tinerilor
O tradiție străveche, ce se desfășoară an de an, în Țara Zarandului, este împistritul (încondeiatul) ouălor de Paște. Însă, odată cu trecerea timpului, această tehnică a devenit tot mai puțin folosită de gospodine, necesitând multă răbdare și migală.
Și în acest an, reprezentanții Expoziției de Istorie Locală și Etnografie Brad au decis să transmită, îndeosebi tinerilor, această tehnică deosebită și organizează ateliere în cadrul cărora le explică întreg procesul de creație.
Demonstrațiile sunt realizate de către muzeograful Monica Dușan, care va prezenta ustensilele folosite pentru acest meșteșug, precum și tehnica prin care sunt „împistrite” ouăle.
„Prin organizarea acestor ateliere ne dorim să aducem, în fața vizitatorilor noștri, obiceiul tradițional al încondeierii ouălor de Paști. Și, totodată, ne propunem să creștem interesul oamenilor pentru obiceiurile și tradițiile românești, și să promovăm patrimoniului cultural al județului”, a declarat, pentru GO Hunedoara, muzeograf – etnolog Monica Dușan, de la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad.
„Pișița” și ceara, elementele de bază pentru împistrire
Pentru împistrirea (încondeierea) ouălor este nevoie de minime aptitudini pentru desen, dar și de foarte multă îndemânare și timp. Astfel, odată cu acestea, mai sunt necesare: o sursă de căldură (plită), ceară, un recipient pentru topirea cerii, vopsele, un instrumentul numit pișiță, condei și ouă.
„Pișița se confecționează dintr-o bucățică de lemn în care se introduce un tubuleț metalic de 1,5 centimetri. Cu ajutorul acestui instrument, înmuiat periodic în ceara fierbinte, se schițează pe ou desenul dorit. După trasarea desenului, se scufundă oul în vopseaua de culoare galbenă.
După ce s-a uscat, se acoperă cu ceară părțile din desen ce se doresc a rămâne galbene, iar apoi se introduce oul în vopsea roșie sau de altă culoare.La final, oul se încălzește la o sursă de căldură și cu un șervețel se șterg toate straturile de ceară, iar oul împistrit este gata”, a precizat Monica Dușan.
Oul, gata împistrit în 30 de minute
Muzeograful zărăndean a mai menționat că pentru încondeierea unui ou are nevoie de minimum 30 de minute, dar timpul fluctuează în funcție de complexitatea desenului realizat.
Și, dacă ajungeți la muzeul din Brad, nu ratați expozițiile de aici: unelte specifice meșteșugurilor zărăndene, unelte agricole, de prelucrare a lânii și a cânepii, mici instalații tehnice sau machete ale acestora, piese valoroase ale costumului popular zărăndean, piese din lemn, din metal, instrumente muzicale, icoane, documente fotografice etc.
Una dintre piesele valoroase din colecție este mașina de spălat realizată de țăranul din Ormindea, Ioan Stoica, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a cărui invenție, „o pasere zburătoare”, adică un aparat de zbor, a fost expusă în anul 1884, la expoziția organizată de Asociațiunea „Astra” Sibiu.
Acest spațiu mai găzduiește și o sumedenie de dantele, realizate manual, ce împodobeau piesele costumului popular, ferestrele casei, uneori și pereții, provenite din zona Zarandului.
Iată, așadar, încă un motiv în plus să ajungeți la acest micuț, dar extraordinar muzeu, un veritabil „cufăr” al tradițiilor românești din zonă!