Un hunedorean bate la pas Munții Retezat pentru a surprinde în imagini toate ochiurile de apă care au nume de pe acest tărâm fermecat. Și sunt câteva zeci. Deloc puține și unele destul de greu de găsit, dat fiind faptul că potecile pe care se poate ajunge la ele sunt nemarcate. Doar două lacuri mai are de fotografiat și colecția este întregită.
Este vorba despre hunedoreanul Sorin Avram, care de peste 40 de ani cutreieră munții, iar acum vrea să le prezinte tuturor locurile minunate pe care le vede în drumețiile sale. Pagina sa de Facebook este un adevărat album foto, cu locuri de poveste.
„De câțiva ani încerc să fotografiez toate lacurile din Retezat, cele care au nume.
Pasiunea pentru drumețiile montane este una veche, din 1980. În vremea aceea fotografiam lacurile cu aparatul Smena. Le păstrez și acum, doar că sunt pe alt suport și mi-am propus să le am și în format electronic. Așa am început să reiau drumețiile și să arăt lumii aceste minunății.
Multe dintre aceste lacuri nu au nume și sunt mai puțin cunoscute și destul de dificil să ajungi la ele. Spre exemplu, tăurile din Valea Rea sunt șase și doar câteva dintre acestea au nume. Mai sunt Lacurile Vasielu, grupate într-o vale.
Le-am fotografiat pe toate cele care apar pe hărți sau în diferite cărți, în afară de două: Tăul Turcel, la care se ajunge foarte greu, pe care l-am văzut mai demult, dar nu am nicio fotografie cu el, și Lacul Groapele, pe care nu l-am văzut încă”, a declarat, pentru GO Hunedoara, hunedoreanul Sorin Avram, de profesie inginer energoenergetician.
Tăul Țapului, Ciomfu Mare și lacurile cu nume de fete, cele mai impresionante
Pentru Sorin Avram fiecare lac în parte are farmecul său, însă cele care l-ai impresionat sunt Tăul Țapului și Tăul Ciomfu Mare, care seamănă cu un rinichi. La ambele este destul de greu de ajuns, mai ales la Tăul Ciomfu Mare, până la care ai de parcurs o potecă nemarcată.
„Și lacurile de pe valea Bucurei sunt foarte frumoase, cele cu nume de fete. Frumusețea fiecărui ochi de apă de aici depinde de mulți factori, dar mai ales de vremea pe care o prinzi când ajungi”, mai spune Sorin Avram.
Respectați muntele și păstrați comorile naturii
Montaniard cu state vechi, Sorin Avram îi îndeamnă pe cei care pornesc în drumeții montane să respecte muntele și natura.
„Îi îndemn pe toți cei care pornesc în drumeții să respecte muntele, să nu se aventureze fără echipament adecvat și să se bucure de tot ce are de oferit acest tărâm fermecat cu ochi albaștri, în așa fel încât și generațiile viitoare să aibă posibilitatea de a moșteni aceste comori de neprețuit”, conchide Avram.
Tărâmul fermecat cu zeci de ochi albaștri, lacuri de origine glaciară
Majoritatea lacurilor din Munții Retezat sunt de origine glaciară și sunt răspândite pe cele aproape 40.000 de hectare ale Parcului Național Retezat din județul Hunedoara. Printre ele sunt 40 de lacuri mari și mijlocii și 18 lacuri mai mici, toate permanente. Dintre acestea cele mai importante din punct de vedere turistic sunt: lacurile Ana, Lia, Viorica, Biliboaca, Bucura, Ciumfu Mare, Ciumfu Mic, Florica, Galeșul, Groapele, Peleaga, Pietrele, Stânișoara, Ștevia, Tăul Agățat, Tăul Păpușii, Tăul Porți, Tăul Țapului, Zănoaga Mare și Tăurile Custurii.
Rangerii spun că aproximativ 38% din lacurile glaciare ale României se află în Parcul Naţional Retezat! Mai mult, câteva dintre ele sunt în topul recordurilor naționale: Lacul Bucura (peste 88.000 de metri pătrați) – cel mai întins lac glaciar, iar Zănoaga (29 de metri) – cel mai adânc!
Foto: Sorin Avram