Lapidariul, cea mai variată colecție, din țară, de pietre mari sculptate sau gravate, provenind din preistorie, din epoca dacică şi perioada romană, aflată în curtea exterioară a Magnei Curia, din Deva, nu mai poate fi vizitată pentru o vreme. Reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane au anunțat că spațiul care găzduiește impresionanta expoziție va intra în renovare și reamenajare.
„Expoziția Lapidariu va fi închisă, în următoarea perioadă, pentru a fi efectuate lucrări de reparații la cele două module exterioare care adăpostesc colecțiile cu inscripții, lei funerari, conuri funerare și altele. Intervențiile sunt necesare pentru schimbarea acoperișurilor realizate în urmă cu zece ani, deoarece între timp au apărut infiltrații pluviale. Aceste lucrări au fost incluse în Lista de investiții a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, listă aprobată de către Consiliul Județean Hunedoara. Suma alocată pentru restaurarea celor două module este de 137.000 de lei”, a declarat, pentru GO Hunedoara, dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul MCDR.
Impresionanta expoziție adună laolaltă o serie de exponate descoperite în urma săpăturilor arheologice desfășurate pe teritoriul județului Hunedoara. Între care se află și cel mai mare grup de statui menhir descoperit în România. De asemenea, aici se regăsește unul dintre cele mai valoroase piese ale muzeului, un relief Mithraic, dar și un sarcofag din vremea Daciei Romane.
Prin lumea fascinantă a detectivilor de la muzeu
Însă, până va fi redeschis Lapidariul, sunteți așteptați să admirați fascinantele colecții ale muzeului de la poalele cetății. Puteți afla povestea incredibilă a lui Venus de Murany, iar colecția de cărți vechi este fabuloasă. Cea mai veche carte deținută de muzeul devean a fost publicată în urmă cu peste 500 de ani, la Veneția. Matrița se află și ea la loc de cinste, iar bijuteriile romane sunt așezate alături de alte obiecte prețioase ce fac parte din tezaurul Hunedoarei.
În colecția de artă a MCDR puteți admira o serie de piese de ceramică fină de Batiz, realizate la începutul secolului XIX. Documentele vremii spun că aici era „cea mai dezvoltată fabrică de faianță fină din Transilvania și Ungaria”.
O altă expoziție interesantă este cea de arheologie. Acesta reunește unele dintre cele mai spectaculoase piese arheologice, de o certă valoare pentru evoluția societății umane în spațiul geografic hunedorean. Alături de artefacte păstrate cu grijă în colecțiile muzeului, sunt prezentate și piese descoperite pe șantierele arheologice, de către cercetătorii deveni, în ultimele două decenii.