Ne-am obișnuit și tot mai mulți dintre noi așteaptă, în fiecare an, evenimentul intitulat Noaptea Muzeelor, organizat în data de 18 mai sau în sâmbăta cea mai apropiată de această data. El ne oferă ocazia de a vizita muzeele gratuit, dar și de a asista la tot felul de activități, care de care mai inedite, mai atractive și mai interactive! Noaptea Muzeelor este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Prima Noapte a Muzeelor a fost, de fapt… o zi
Evenimentul s-a desfășurat în anul 1997, la Berlin, în Germania. Turiștii au fost încântați de idea accesului gratuit, așa că tot mai multe instituții s-au raliat demersului și au început să organizeze acest eveniment cultural. Apoi acest fenomen cultural s-a extins și în Franța, cu un nume foarte poetic „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées). Ministerul francez al culturii a decis ca evenimentul să aibă loc primăvara, într-o zi de duminică. În 2001 evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului General al Consiliului.
În 2005 Ziua Muzeelor devine Noaptea Muzeelor: evenimentul este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se mai ales tinerilor, dar și familiilor. Noul eveniment s-a extins în toată Europa iar data de 18 mai a fost declarată de Consiliul Internațional al Muzeelor Ziua Internațională a Muzeelor.

Demonstrații de antrenamente, lupte și ateliere de tot felul
Anul acesta Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, sub patronajul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat sâmbătă, chiar în data de 18 mai 2019, „Noaptea Muzeelor la Deva (Palatul Magna Curia), la Orăștie (Muzeul de Etnografie și Artă Populară) și la Brad (Muzeul de Istorie Locală și Etnografie).
Evenimentul a oferit un periplu istoric în „reverse-mode” prin timpurile în care castelul Magna Curia a reprezentat un element vizibil, de la perioada interbelică, perioada înființării „Muzeului Județean Deva”, până în timpurile medievale târzii, când a fost ridicată Magna Curia. Imagini pe gramofon – Teatru stradal, susținut de Teatrul de Artă din Deva și Teatrul “Tudor Vianu” din Giurgiu, o prezentare de armuri medievale, susținută de Compania Dragonului, din Cluj-Napoca, dar și Ignis et ferrum – care a cuprins demonstrații de antrenamente, lupte full-contact în armură, tir cu arc istoric, și o acțiune de prezentare de artilerie de ev mediu, au fost doar câteva dintre acțiuni. Devenii au putut să afle câte ceva despre lumea vânătorii medievale de la membrii Cercului Vânătoresc “Sfântul Hubert” din Cluj-Napoca, dar s-au bucurat și să afle povestea castelului Magna Curia prin intermediul proiecțiilor video-mapping pe clădire. Cei care au dorit au putut să participe la un atelier interactiv de dans medieval, dar și la ateliere de ceramică, artă textilă, crestături în lemn, curelărie, etc. Vizitarea expozițiilor Muzeului Civilizației Dacice și Romane a fost gratuită.

De la civilizația lemnului, la xilogravură
La Orăștie la evenimentul „Noaptea Muzeelor” la Secţia de Etnografie şi Artă Populară Orăştie a fost vernisată expoziţia Civilizația lemnului – „Codrul frate cu românul”, unde va fi prezentat, într-un cadru natural specific zonei, structura etajată a vegetaţiei, tipurile principale de esenţă lemnoasă, descoperiri arheologice şi relaţia dintre om şi lemn.
Alături de expunerea elementelor de arhitectură românească realizată în lemn (casă, anexe, stâni) au fost prezentate şi creaţii inedite ale unor meşteri populari (Constantin Perţa şi Ilie Todescu) realizate dintr-o singură bucată de lemn. Mai mult, la evenimentul „Noaptea Muzeelor”, desfăşurat la Orăştie, au venit și elevii Şcolii Populare de Artă de la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva, coordonați de profesorul Mircea Lac, recunoscut drept “tezaur uman”, care a prezentat obiecte tradiţionale şi artizanale realizate în lemn, precum și o demonstrație interactivă de xilogravură prezentată de conservatorul – restaurator Andrei Buda, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Seara s-a încheiat cu un spectacol de dansuri populare ale ansamblului folcloric „Germisara” Geoagiu.

Brad: ultimul meșter fluierar
La Brad Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad a vernisat expoziția „Icoana pe sticlă – meșteșug, artă și har”. Și, pentru că icoanele din casele țăranilor români au fost întotdeauna însoțite de ștergarele cu rol decorativ țesute în război, ele „învelind” icoana și „îmbrăcând” casa, vizitatorii au fost invitați și la expoziția „Ștergarul zărăndean”, dar și la expoziția ultimului meșter de fluiere din Zarand, Mateș Petru, din satul Dumbrava de Sus, comuna Ribița, care a cuprins obiecte lucrate în lemn: fluiere simple, fluiere duble și crucifixuri. În curtea muzeului, vizitatorii au fost așteptați cu expoziția de fotografie „Satul hunedorean în imagini” a artistului Nicu Jianu. O șezătoare și o întâlnire cu poeții populari din zonă care au recitat din creațiile proprii a încheiat seara la Brad.

Hunedoara: un grandios spectacol de lumini spune povestea Castelului
La Hunedoara, după ce anul trecut, „Noaptea Muzeelor” a adus mii de oameni la Castelul Corvinilor, invitată a fost Paula Seling care a concertat live la castel. Până la miezul nopţii hunedorenii și turiștii au admirat grandiosul spectacol de video-mapping și artificii, în timp ce cercetaşii au pregătit un festival al luminii care a luminat cu mii de gulguțe curtea principalei atracții turistice a Transilvaniei. Fațada celui mai mare castel medieval din sud-estul Europei s-a transformat într-un ecran uriaș de cinema pe care a fost recompusă, prin video-mapping, povestea Hunedoarei. De departe, evenimentul de la Hunedoara a fost cel mai spectaculos dintre toate, arhitectura impresionantă a Castelului Corvinilor îmbrăcat în lumini care-i spun povestea, atrăgând annual cel mai mare număr de vizitatori, hunedoreni, turiști veniți din județele învecinate, dar și din țară.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image