Poate cel mai important eveniment organizat în lunile de vară în Geoparcul Internațional UNESCO “Țara Hațegului”, Festivalul Dinozaurilor reunește o mulțime acțiuni-surpriză, cele mai multe interactive, care promovează valorile zonei, specifiul geologic și geografic al locului, dinozaurii, dar și… oamenii, tradițiile locale și un peisaj de poveste!
“Festivalul Dinozaurilor este un eveniment – invitație la descoperirea valorilor geologice, naturale și culturale de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Povestea de zeci de milioane de ani a Pământului (Terra), povestea plantelor și a animalelor de ieri și de azi (Natura) și povestea oamenilor care au construit, de-a lungul istoriei, comunități trainice (Fabula) sunt dezvăluite prin activități educaționale, culturale și artistice inedite. Evenimentul, organizat împreună cu comunitățile locale din Geoparc, se desfășoară anual, în ultimul weekend al lunii iulie”, explică Adina Popa, specialist comunicare la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.
În 2019 Festivalul Dinozaurilor a ajuns la cea de-a cincea ediție, iar pe parcursul anilor organizatorii au așteptat localnicii, dar și turiștii aflați în Țara Hațegului la festival cu tot felul de surprize și activități care mai de care mai atrăgătoare pentru toate categoriile de vârstă.
În 2019, spre exemplu Festivalul Dinozaurilor a venit cu invitația la explorarea diversității planetei Pământ, dar și la descoperirea locurilor și oamenilor din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, care este administrat de Universitatea din București. Prima zi de festival a inclus vernisajul expoziției interactive UNESCO Hunedoara. Geoparcul Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din județ, iar Festivalul Dinozaurilor le-a reunit sub sloganul ”O lume întreagă într-um singur județ”. Cele trei situri i-au invitat pe participanți să le descopere unicitatea prin participarea la activități interactive.
Elevii de la Școala Gimnazială Bretea Română au prezentat piesa de teatru de păpuși ”Hansel, Gretel și… bunul dinozaur”. Piesa este o adaptare a celebrului basm ”Hansel și Gretel ” al Fraților Grimm, într-o abordare inedită, cu trimitere la viețuitoarele unice în lume ce populau acum aproximativ 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.
În cea de-a doua zi de festival, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea a depănat ”Povestea firului de lână” la Școala de dinozauri și meserii (clădirea școlii) din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, un atelier interactiv aflat la cea de a treia ediție. Cei prezenți au descoperit tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obținute din plante, iar copiii au putut să participe la un atelier în care și-au putut crea crea propriul suvenir care să le amintească de acest eveniment și de vizita în Geoparc. Tot în Sânpetru, în cea de-a doua zi de festival a fost deschis un nou portal de călătorie în timp pentru ca turiștii să se bucure de întâlnirea virtuală cu pterozaurul Hatzegopteryx thambema . În geositul ”La Scoabă”, una dintre cele mai mari creaturi care au trăit vreodată pe Pământ a survolat, din nou, locurile care îi erau familiare în urmă cu 70 de milioane de ani. Grație unei aplicații de realitate augumentată, disponibilă pe telefon, dezvoltată de Asociația Wild Roots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, cei prezenți au putut chiar să-și facă un selfie cu gigantica reptile zburătoare!
În cea de-a treia zi de festival, în satul Peștera, comuna Sălașu de Sus, turiștii au fost invitați să descopere elemente de patrimoniu tehnic popular, împreună cu Asociația Social – Culturală ”Sălășana”. O moară și o vâltoare realizate și utilizate de săteni în urmă cu peste 100 de ani, i-au așteptat pe turiști pe o potecă tematică, amenajată în cadrul proiectului ”Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă”.
Ultima zi de festival a adus vernisajul expoziției ”Povestea Pământului” la Muzeul Pedagogic din Brașov. Expoziția a fost organizată împreună cu Forumul Național al Geoparcurilor și a fost o invitație adresată celor mici la descoperirea Planetei Pământ și a diversității sale prin intermediul rocilor și fosilelor. Șase voluntari pentru Geoparc au susținut aici ateliere educaționale care i-au ghidat pe cei mici în aventura descoperirii.
Potrivit reprezentanților Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, acesta cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, fiind parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări! Geoparcul ne propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, atrăgând turiștii nu doar cu geologia specifică, ci și cu arheologia, istoria și cultura locului. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.