Asociaţia de Turism Retezat a organizat, la Hațeg și Sarmizegetusa Ulpia Traiana, în perioada 2016, 2017 și 2018, trei ediții ale Festivalului Roman Dacia Felix – Sub semnul acvilei – In memoriam Dorin Alicu.
Din 2017, evenimentul și-a schimbat denumirea, din Festivalul Roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa în Festivalul Roman Dacia Felix – Sub semnul acvilei, în timp ce un alt eveniment de tradiție din județul Hunedoara, a fost creat în jurul Sarmizegetusei Regia: DacFest – Sub semnul lupului.
Evenimentul din Țara Hațegului a fost dedicat memoriei arheologului clujean Dorin Alicu, cel care și-a dedicat mai bine de 30 de ani cercetărilor științifice în situl din județul Hunedoara, o personalitate a lumii arheologice din România, un om și un profesionist prețuit atât în comunitatea locală din Sarmizegetusa și Țara Hațegului, cât și în mediul universitar din Cluj-Napoca.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane, administratorul sitului arheologic în care se desfășoară activitățile de reconstituire istorică. Ceilalți parteneri au fost Asociația Terra Dacica Aeterna Cluj- Napoca, cea mai mare și mai experimentată organizație de reenactment istoric din România, care a oferit demonstrații de “istorie vie” dar și profesorul universitar Alexandru Diaconescu, de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca, cel care asigură ghidajul și explicațiile pentru toate activitățile din programul evenimentului.
Festivalul Roman Dacia Felix urmărește promovarea Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat (certificată în 2016 de către Autoritatea Națională pentru Turism) și a sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fostă capitală romană a Daciei, unul dintre cele mai importante obiective turistice și culturale din județul Hunedoara și din România. Asta în condițiile în care, potrivit managerului Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, Anca Rusu, situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, deși este cunoscut la nivel național, nu este promovat suficient. Deasemenea, mulți turiști nu fac distincția clară între cele două Sarmizegetuse, ambele situate în județul Hunedoara: Regia și Ulpia Traiana. O lecție de istorie vie, pe care o oferă reenactori autorizați, creează o altă vizibilitate asupra sitului și atrage un număr mai mare de turiști, într-o zonă cu un potențial ridicat de dezvoltare turistică, așa cum este comuna Sarmizegetusa, amplasată în Țara Hațegului. Festivalul își propune, inclusiv prin alegerea denumirii, ca, alături de celălalt festival, DacFest – Sub semnul lupului, să promoveze unitar cele două capitale istorice atât de importante pentru români.
Festivalul are un program concentrat pe parcursul a aproape trei zile, iar istoria și viața din lumea romană este atent explicată de către specialiști în istorie și arheologie. Turiștii veniți din județul Hunedoara, dar și din județele Alba, Caraș-Severin, Cluj, Sibiu, Timiș, din restul țării sau chiar din străinătate s-au declarat încântați de eveniment, de ateliere, de explicațiile ghizilor, dar și de acțiunile de reconstituire istrorică, în care au putut să vadă la luptă, în timpul unor diferite ritualuri sau în timpul unor activități gospodărești “actori”, specialiști în istorie, care fac parte din organizația Terra Dacica Aeterna. Primele trei ediții ale evenimentului au adunat, fiecare, câteva mii de vizitatori.
În acest an Festivalul Roman Dacia Felix a luat o pauză, dar Anca Rusu, reprezentanta Asociației de Turism Retezat și a Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, anunță că intenționează ca, în 2020, să reia organizarea evenimentului, care va ajunge, astfel, la cea de-a patra ediție.
Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat acoperă trei dintre cele mai importante zone turistice din România – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Parcul Național Retezat, ambele cu recunoaștere internațională UNESCO, precum și o parte a unei alte arii protejate mari, respectiv Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, este a treia astfel de zonă din România certificată de către Ministerul Turismului. Ea își propune să ofere vizitatorilor o experiență unică, prin intermediul produselor, serviciilor de ecoturism la cele mai înalte standarde, dar și prin promovarea unei atitudini responsabile față de mediu și comunitatea locală.
Zona Țării Hațegului – Retezat este una extrem de atractivă grație nenumăratelor obiective naturale, istorice și culturale, dar și celor peste 40 de trasee de drumeție sau de biciclete, cele de cicloturism fiind omologate de Ministerul Turismului.