Cu o istorie de câteva veacuri, Mănăstirea Crișan, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vaca, este o mănăstire ortodoxă situată în satul Crișan, din comuna Ribița. Mănăstirea se dezvăluie treptat credincioșilor, imediat ce treci pe sub poarta de lemn de la intrare.

Este un loc ce te îmbie la reculegere și instrospecție. Mănăstirea cu obște de călugări, întemeiată în secolul al XVI-lea, este situată la o distanță de aproximativ 7 kilometri nord de Brad și la 46 de kilometri nord de Deva. La nord de mănăstire se continuă dealul împădurit.

Ansamblul monahal este situat pe deal, cu diferență de nivel, și de aceea a fost necesar pentru construcția clădirilor să se spargă și să se niveleze malul dealului. Mănăstirea poartă hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Izvorul Tămâduirii”. În incinta mănăstirii se află și un lac artificial, unde, vara, pot fi admirați zeci de nuferi de diferite culori.

Țara Moților este cunoscută în întreaga țară, ca fiind un tărâm în care oamenii au foarte bine împământenit patriotismul și dragostea față de acest popor. Chiar și în biserica de aici, au fost pictați cei trei conducători ai Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, dar și Crăișorul Munților, Avram Iancu.

Mănăstirea Crișan – Vaca, istoric

Mănăstirea a fost numită de-a lungul timpului, „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești din anul 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

Acest așezământ monahal ortodox a fost ctitorit în cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea prin dragostea și jertfele românilor ortodocși din satele „Vaca”, numit satul Crișan, începând cu anul 1930, și Ribița. Începutul vieții monahale în Țara Zarandului poate fi legat de existența pe lângă biserica din Ribița a unui centru monahal încă din secolul al XV-lea, fapt dovedit de conținutul pisaniei bisericii din Ribița, unde este pomenită și „o mănăstire”.

Mănăstirea Crișan a fost construită la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, cu sprijinul și din dorința localnicilor, dar și cu ajutorul financiar primit din partea unor domni ai Țării Românești, între care Mihai Viteazul, ctitor al mai multor biserici și mănăstiri în Transilvania și, prin grija Mănăstirii Prislop, din Țara Hațegului.

Mănăstirea Crișan datează de pe la anul 1450, fiind singura mănăstire din Țara Zarandului cu atestare documentară și care a durat cel mai mult în timp.

Mănăstirea Crișan – Vaca, distrusă, bombardată și incendiată

Biserica a fost ridicată din piatră și cărămidă, trecând de-a lungul vremii prin mai multe faze de distrugere, incendii și bombardamente. În anul 1759, Mănăstirea Crișan – Vaca este menționată ca fiind în ruină. Biserica a fost reclădită după acest an cu sprijinul egumenului Varlaam din Prislop și a protopopului Ghiura din Ilia.

După alte surse, mănăstirea a fost restaurată în anul 1759 de către episcopul Petru Pavel Aron, ctitor aici și al unei școli. După „Conscripția lui Rednic”, din anul 1765, Mănăstirea Crișan este risipită în timpul „revoluției antiuniate” a Sfântului Cuvios Mărturisitor Șofronie de la Cioara și părăsită din anul 1772 până în timpul „Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan” – 1784-1785.

Ultima menționare a mănăstirii, din anul 1772, o amintește pe aceasta doar ca obiect de patrimoniu imobiliar. Cercetările arheologice conduse de profesorul Adrian Rusu din Cluj au atestat existența mănăstirii pe locul în care s-a reconstruit mai târziu. Cu acest prilej s-au găsit mai multe obiecte cu valoare istorică, acestea fiind expuse la Muzeul din Cluj.

Mănăstirea Crișan are o istorie de aproape două veacuri, argumente ale dăinuirii ei în această perioadă fiind însemnările manuscrise de pe diferite cărți religioase românești care au aparținut așezământului monahal și de cercetările arheologice efectuate aici.

Reînființată din 1992

După anul 1989, ieromonahul Visarion Neag, fost călugăr la Mănăstirea Sihăstria de Neamț, dar născut pe aceste meleaguri, a luat inițiativa reînființării mănăstirii, fapt împlinit în urma aprobării Episcopiei Aradului și a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Înainte de începerea construcțiilor, în acest loc a fost necesar să se cumpere terenul fostei mănăstiri, care, între timp, devenise proprietate particulară. Din anul 1992 a început construcția noii mănăstiri, reluând, după o întrerupere de peste două secole, viața monahală a străvechii mănăstiri.

Nu a durat mult timp și a fost ridicată bierica de zid cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, altarul de vară cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, ansamblul de chilii pentru personal și alte anexe gospodărești. Prima dată s-a construit o clădire cu etaj din zid pentru chilii, trapeză și bucătărie, după care s-au construit biserica, la nord-vest de această clădire, și un altar de vară, la nord de biserică.

Biserica de la mănăstirea Crișan – Vaca este o construcție din zid, în formă de cruce, compartimentată în altar, naos și pronaos. Aceasta are și un mic pridvor închis pe părțile laterale. Ușa de intrare în pronaos este din lemn de stejar, frumos sculptată. Catapeteasma este din lemn sculptat, în partea superioară având o ramă din zid. Biserica are o turlă mare octogonală, deschisă pe naos, cu opt ferestre ale căror geamuri sunt pictate, și o turlă pe pronaos, care, până la construirea unei clopotnițe, a servit și pe post de clopotniță.

Lac artificial cu nuferi, în incinta mănăstirii

Un alt colț ce te îmbie la liniște și pace este lacul artificial din incinta mănstirii, pe care vara poți admira zeci de nuferi, de diferite culori, înfloriți. Acesta este amenajat în zona centrală a curții mănăstirii, fiind înconjurat de o alee cu flori, brazi de diferite dimensiuni ce se înalță falnici pe lângă alee.

Priveliștea este una în care te poți pierde zeci de minute, fără a-ți da seama că timpul a trecut atât de repede. Liniștea și blândețea locului te fac să uiți de agitația secolului al XXI-lea, încărcându-te cu o energie pozitivă și pură.

La slujbele religioase participă numeroşi pelerini din întreaga ţară. Cei care doresc să înopteze aici, trebuie să știe că la mănăstire există posibilităţi de cazare pentru 50-60 de persoane.

Mănăstirea Crisan – Vaca poate fi vizitată zilnic.

Detalii și pe www.crestinortodox.ro

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image