Biserica mănăstirii franciscane din Baia de Criș este cea mai impunătoare clădire medievală gotică de pe valea Crișului Alb. Aceasta este situată pe raza comunei Baia de Criș, la aproximativ 10 kilometri distanță de municipiul Brad.
Edificiul poate fi vizitat de turiști în orice perioadă a anului, iar clădirea este una impunătore, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea, trecând de-a lungul timpului prin mai multe încercări, chiar și printr-un incendiu, care a distrus o mare parte din mobilier, fresce și chiar ziduri. Din fericire, a trecut testul timpului.
Mănăstirea franciscană din Baia de Criș are ferestrele înalte, gotice, prevăzute cu rozete. Zidurile sunt de piatră și cărămidă. Din clădirea medievală s-au păstrat zidurile și arcul triumfal, precum și pilaștrii masivi, externi, de sprijin al zidurilor.
La sfârșitul secolului al XVI-lea un nefericit eveniment a condus la izbucnirea unui incendiu, iar biserica a fost arsă și a rămas timp de aproape 200 de ani fără acoperiș, fiind părăsită. În această perioadă s-a prăbușit bolta ogivală gotică a bisericii, au pierit frescele și întregul mobilier medieval.
În anul 1722, călugării franciscani din cadrul Parhohiei Romano-Catolică din Baia de Criș au reușit să readucă la viață acest edificiu. Ei au construit o capelă provizorie în partea de sud a bisericii, iar în perioada 1770-1776 au reușit să restaureze biserica așa cum ea arată în prezent.
Un singul lucru nu au refăcut în forma sa inițială, bolta bisericii. Aceasta era înainte de incendiu gotică, iar călugării au refăcut-o în formă rotundă, așa cum se construia în perioada stilului baroc. O altă schimbare față de original, a fost și la fațada bisericii, acolo unde au mai construit un turn înalt în stil baroc. Din păcate, acesta s-a prăbușit în anul 1925 și nu a mai fost posibilă reconstruirea sa.
Din păcate, nu mai sunt foarte multe obiecte care au rămas neatinse de incendiu și de cele câteva sute de ani de existență a bisericii. Totuși, din mobilierul bisericii din perioada restaurării, se mai păstrează, în prezent, cele două altare laterale și amvonul, care sunt opere originale în stil baroc cu valoare artistică, în special amvonul decorat cu statuia „Bunului Păstor” și trei basoreliefuri reprezentând scene din patimile Domnului.
În același stil baroc ca și la altarele laterale era construit și un mare altar principal, care însă a fost înlocuit în 1860 de actualul altar neogotic care nu prezintă o valoare artistică deosebită. Partea centrală (tabernacolul) al marelui altar baroc demontat se păstrează și astăzi în mănăstirea franciscană din Baia de Criș, iar tabloul altarului principal vechi se poate vedea pe peretele bisericii (în partea dreaptă), care este o pictură în ulei, reprezentând vizita Fecioarei Maria a vara sa Elisabeta. Autorul nu este, însă, cunoscut.
Biserica a fost pictată în anul 1898, atunci s-au executat pe bolta bisericii cele trei tablouri care reprezintă Sfânta Treime, sfântul Ioan de Capistrano după victoria asupra turcilor la Belgrad (1496), respectiv Maica Domnului.
Clădirea de lângă biserică a fost construită în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea pentru a-i adăposti pe călugării franciscani care deserveau biserica. Arhiva și biblioteca veche a mănăstirii au avut de suferit în urma revoluției din 1848.
Foto credit: Daniel I. Iancu