Poarta 1 a Cetății Deva devine cel mai important punct de acces în monumentul istoric, pentru perioada următoare. Aceasta, datorita lucrărilor de la telecabina care asigură accesul in cetate. Astfel vechea telecabina va fi înlocuită cu una nouă care are o capacitate mai mare (peste 30 de persoane). Dar pana când lucrările se vor finaliza, accesul in Cetatea Deva se va face pe jos pe la Poarta 1.
Pentru a ajunge în Cetatea Deva, simbol al municipiului cu același nume, turiștii au la îndemână patru trasee pe care pot ajunge în incinta monumentului istoric. Toate cele patru trasee pornesc din Parcul Central, unde se află și casa lui dr. Petru Groza.
Odată ce ieși din parcul de la poalele cetății, pe lângă Palatul Magna Curia, care găzduiește Muzeul Civilizației Dacice și Romane, traversezi strada și poți observa o înșiruire de trepte. Dacă te încumeți să ajungi până în capătul lor, poți să continui urcarea, prin partea dreaptă, trecând prin tunel, spre monumentul istoric.
Dacă urcatul scărilor este, poate, puțin mai dificil pentru unii, ulterior, urcarea este sinuoasă, prin pădure, iar pe traseu poți să mai faci câte un popas pentru a admira orașul, ori Valea Mureșului. Imediat ce ai ajuns la Poarta 1 (după cel mult 15-20 de minute) ești în cetate, iar de acolo poți explora nestingherit monumentul istoric.
Cel de-al doilea traseu pornește din capătul acelorași trepte, din fața tunelului, înspre stânga. După ce treci prin pădure, ajungi într-o poiană, iar mai apoi continui drumul până la aceeași Poartă 1. Pe acest traseu, în maximum 10 de minute ajungi la destinație.
Cel mai lung traseu, dar poate și cel mai frumos, este cel care pornește din spatele Restaurantului Perla, în fața căruia se află o parcare, aflat în aceeași zonă. Urmând cărarea bătătorită, vei putea să te bucuri de liniștea pădurii și să admiri peisajul deosebit care ți se dezvăluie. Și acest traseu duce tot la Poarta 1 și poate fi parcurs în aproximativ 20 de minute.
Pe traseul cu numărul patru se poate ajunge cu autoturimsul până la Poarta 1. Însă, orice conducător auto, care decide să acceadă pe aceast rută, trebuie să știe că odată ajuns la capătul drumului, la circa 50 de metri de Poarta 1, nu există o parcare amenajată.
Mai mult, trebuie să ia în calcul și faptul că panta este una destul de abruptă, iar drumul până la destinație este îngust, existând foarte puține porțiuni unde două autoturisme au loc să treacă una pe lângă alta. Astfel, turiștii care se încumetă, totuși să aleagă această variantă, trebuie să pornească pe drumul dintre Parcul Central și Liceul Sportiv și să țină tot dreapta până în pădure.
Monumentul istoric poate fi vizitat zilnic, între orele 9:00 și 21:00
Cetatea Deva a fost atestată documentar în 1269 și este situată la 378 de metri altitudine, pe un con vulcanic. Accesul în Cetatea Deva s-a făcut prin Poarta 1, abia din secolul XVIII. Acolo, străjerii verificau fiecare oaspete, fie că era pedestru ori călare sau efectua vreun transport. Potrivit specialiștilor de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Poarta 1 a fost construită în perioada 1699-1700, iar acolo se afla o cameră de gardă.
Vă recomandăm și: