Parcul Național Retezat este unul dintre cele mai iubite, mai căutate și mai umblate zone montane din România. A câștigat mult în popularitate după ce a participat la competiția New 7 Natural Wonders of the World.
Parcul se suprapune, ca întindere, pe grupa munţilor Retezat – Godeanu. Masivul Retezat este încadrat de depresiunile Petroşani şi Haţeg și ne oferă, generos, o mare diversitate a formelor, ceea ce conferă peisajului specificul care-l face ușor de recunoscut din orice vedere sau fotografie.
Cel mai înalt vârf este Peleaga (2509m), urmat de Păpuşa, care este cu doar un metru mai mică. Relictele glaciaţiunii cuaternare din Carpaţi, cele mai reprezentative forme de relief generat de modificările climatice, fac din Parcul Național Retezat, parcul cu ochi albaștri: nu mai puțin de 58 de lacuri glaciare permanente, situate între 1700 și 2300 de metri altitudine. Fragmentat din cauza numărului mare al văilor care-l străbat pantile abrupte și căderile massive de precipitații pot provoca alunecări de teren.
Potrivit site-ului Parcului Național Retezat, www.retezat.ro în august 1999, o ploaie excepţională a produs modificări majore pe majoritatea văilor din Masivul Retezat. Se estimează că asemenea fenomene naturale se produc o dată la 80-100 de ani.
Rețeaua de râuri merge spre două direcții: spre nord, către râul Strei (bazinul hidrografic Mureş), care captează toate apele din vestul, nordul, centrul şi nord-estul masivului și spre sud, către Jiul de Vest. La 2.200 de metri altitudine apa din Retezat e rece aproape ca gheața: doar 2 grade Celsius.
Cu toate acestea, cele mai calde râuri ale Retezatului pot atinge, vara, temperaturi chiar și de 22 de grade. Cel mai important curs de apă este Lăpuşnicul Mare, dar cascadele sunt frecvente, iar cea mai cunoscută dintre ele este cascada Lolaia.
Rangerii spun că aproximativ 38% din lacurile glaciare ale României se află in Parcul Naţional Retezat! Mai mult, câteva dintre ele sunt în topul recordurilor naționale: Lacul Bucura (peste 88.000 de metri pătrați) – cel mai întins lac glaciar, iar Zănoaga (29 de metri) – cel mai adânc!
Potrivit legendei, lacurile ar fi apărut când doi “urieși” înfierbântați de luptă au scobit în pământ câte o “căldare” care s-a umplut cu apă. Fiecare a băut, însetat, în jur sărind stropi uriași care au format tăurile mai mici din apropiere.
Ideea aceasta, că zona ar fi fost locuiă, cândva de giganți este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv al hațeganilor (cel mai probabil din cauza oaselor mari de dinozaur pe care aceștia obișnuiau să le găsească frecvent în timpul muncilor agricole sau când cutreierau pădurile și luncile, la vânătoare, și pe care le interpretau ca fiind oase umane).
După cum putem lesne observa, ideea că locurile acestea au fost locuite de giganți se regăsește chiar și în toponimia locurilor. Una dintre variantele poveștilor despre “nașterea” masivului este aceea că unul dintre cei doi frați uriași, care-și împărțiseră muntele și trăiau în bună pace, a furat puțin din moșia celuilalt, convins că al doilea frate nu va observa.
Acesta, însă, a văzut hotarul mutat și, de supărare, și-a aruncat sabia urieșească, în încercarea de a lovi furul, ca să-l pedeapsească. Fratele vinovat s-a ferit, dar sabia a lovit și a tăiat vîrful muntelui care, de atunci, se numește Retezat. Acestea sunt, însă, doar câteva legende. Numărul lor este foarte mare, însă, ca să le aflați, va trebui să porniți la drum și să încercați cazarea la localnici.
Mlaştinile apar și ele în parc și pot fi considerate o atracție în sine: valea glaciară Judele, Tăul Negru, lacurile Lia, Bucura, Tăul Răsucit, locul perfect pentru dezvoltarea speciilor iubitoare de apă.
Cât privește flora și fauna, peste o treime dintre plantele din România pot fi regăsite și în Parcul Național Retezat! 90 de specii de plante endemice, pot fi văzute doar aici, în timp ce multe plante rare sau aflate în pericol, mai pot fi admirate (doar) în Retezat. De asemenea, Parcul Național Retezat reunește 185 de specii de păsări și o mulțime de animale.
Splendoarea lui, însă, nu poate fi descrisă în cuvinte! Vorbesc imaginile și, mai ales, trăirile de la fața locului! Noi vă spunem doar atât: dacă ați ajuns pentru câteva zile în județul Hunedoara, Parcul Național Retezat nu e de ocolit sau de ratat. Verdele brazilor, rozul aprins al rododendronilor, caprele negre, cerul albastru, tăurile limpezi precum cristalul, florile unice și norii… vă vor oferi o vacanță de neuitat!