Zona montană de agrement Râușor (Stațiunea Râușor) a apărut după ce, în urmă cu aproximativ 40 de ani, aici a fost ridicat motelul Râușor. După 1990 aici s-au construit peste 50 de case de vacanță și pensiuni, care au transformat locul într-o zonă căutată de iubitorii sporturilor de iarnă.

La Râușor, găsiți trei pârtii de schi

Astăzi la Stațiunea Râușor funcționează trei pârtii de schi. Practic, domeniul schiabil de aici s-a extins de la 350 de metri de pârtie la 3.500 de metri. Acum, sunt trei variante de coborâre. Varianta ușoară, ce pornește din vârful vechii pârtii, pentru începători, varianta medie și Pârtia Neagră, pentru avansați.

Două teleschiuri vor face mai facil urcușul pentru schiori. Unul este instalat în partea de jos și va transporta câte două persoane, iar celălalt în partea de sus transportă câte o persoană.

Pentru zilele în care zăpada naturală nu este suficientă, sunt pregătite să intre în acțiune șase lănci, amplasate pe zonele abrupte, și trei tunuri. 

Punct de plecare pentru împătimiții schiului de tură și iubitorii de drumeții

Stațiunea Râușor este, în același timp, și un punct de plecare pentru împătimiții schiului de tură. De altfel, zona de agrement Râușor este și una dintre principalele porți de intrare în Retezat.

Ca să ajungeți la Râușor trebuie mai întâi să ajungeți în comuna Râu de Mori. Aveți ocazia să treceți prin Suseni, acolo unde ați putea vizita, vara, dar și iarna, mănăstirea Colț și Cetatea Colț, pe care Jules Verne avea s-o facă faimoasă prin romanul său “Castelul din Carpați”.

După ce ați trecut de mănăstirea Colț (pe dreapta) și Cetatea Colț (pe stânga), veți intra într-un defileu îngust de piatră, cu mici poieni și păduri de brazi, coborâți abrupt spre șosea. Mai sunt doar câțiva kilometri și serpentinele strânse ajung în zona de agrement, acolo unde sunt casele de vacanță și pensiunile, amplasate de o parte și de alta a drumului, până sus spre golul alpin, în partea din stânga.

De aici mai e doar un kilometru până la Râușor. Un restaurant deservește turiștii ajunși aici, însă zona este una potrivită nu doar pentru iubitorii sporturilor de iarnă, ci și pentru împătimiții de drumețiile verii, care caută verdele brazilor, aerul alpin, tare, dar și bucuria întâlnirii cu albastrul tăurilor de munte și al lacurilor glaciare, care fac din Retezat un paradis al drumețiilor într-o atmosferă sălbatică, a recordurilor și frumuseții.

Poartă de intrare în Paradis!

Aproape 60 lacuri glaciare permanente și un total de 80 de lacuri temporare și permanente, sunt situate între 1700 și 2300 de metri altitudine. Aproximativ 38% din lacurile glaciare ale României se află în Parcul Naţional Retezat!

Mai mult, câteva dintre ele sunt în topul recordurilor naționale: lacul Bucura (peste 88.000 de metri pătrați) – cel mai întins lac glaciar, iar Zănoaga (29 de metri) – cel mai adânc! Cât privește flora și fauna, peste o treime dintre plantele din România pot fi regăsite și în Parcul Național Retezat! 90 de specii de plante endemice, pot fi văzute doar aici, în timp ce multe plante rare sau aflate în pericol, mai pot fi admirate (doar) în Retezat.

De asemenea, Parcul Național Retezat reunește 185 de specii de păsări și o mulțime de animale, așa că o excursie la Stațiunea Râușor pe timp de vară vă poate oferi bucuria neprețuită a descoperirii unei naturi de o splendoare greu de descris în cuvinte, neatinsă, încă, de mâna uneori nesăbuită a omului și de civilizație.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image