Satul dintre aluni. Așa I se spunea, cândva, în vremuri demult uitate. Apoi satul a împrumutat numele arborilor care-l înconjurau. Cândva satul forfotea de viață: avea peste 100 de locuitori și era cunoscut ca unul dintre cele mai bogate sate din Ținutul Pădurenilor. Însă aceea care a adus faima satului, avea să fie biserica din Alun. Se spune despre ea că este singura biserică din lume construită în totalitate din marmură. Însă povestea nu se oprește aici: deși în apropiere se află o carieră de marmură – cariera de la Alun – povestea spune că proprietarii italieni și maghiari nu i-au lăsat pe sătenii români să ia piatră de marmură pentru biserică de aici. Așa că locuitorii satului au fost nevoiți să aducă marmura din altă parte, este menționat în spendidul catalog “Incredibilul Ținut al Pădurenilor și Țara Hațegului – insula tropicală din Oceanul Thetys”.
Biserica și drumul de marmură
40 de sate reunește Ținutul Pădurenilor, iar Alunul este doar unul dintre ele. Pe oricare dintre ele decideți să le vedeți, plimbarea și drumeția vor fi o bucurie. La Alun, spre exemplu, nu doar biserica este din marmură, ci și drumul! Aproape 2 kilometri de piatră de marmură, care a fost cea mai la îndemână pentru amenajarea drumului. Dacă decideți o vizită la Alun, trebuie să știți că drumul nu este foarte bun, așa că ar fi de preferat să îl parcurgeți cu o mașină de teren. Astăzi satul este aproape părăsit. Veți vedea multe case cu lacătul pe poartă, lucru întâlnit, deși nu în aceeași măsură, în mai multe sate ale pădurenilor. Partea bună a acestui lucru este că, ajungând aici, este ca și cum ați vizita sate-muzeu. Partea rea, este că oamenii au fost nevoiți să-și părăsească gospodăriile, pentru a-și căuta o viață mai bună în altă parte.
Un traseu de poveste!
Cine decide să viziteze satul Alun este invitat să facă o oprire și la Ghelari, unde poate admira splendida biserică pe care a construit-o aici părintele Nerva Florea. Despre ea, se spune că este cea mai mare biserică din întreaga zonă rurală a României. Așa că, nu degeaba, biserica a fost supranumită Catedrala Pădurenilor. Însă dacă doriți să stați în Ținutul Pădurenilor o săptămână pentru degustări de produse locale, pentru drumeții sau trasee, vă promitem că nu vă veți plictisi. Autoritățile locale pun la dispoziție hărți și ne propun șapte trasee diferite: Drumul băieșilor, Drumul marmurei, Aventură în Pădurenime, Valea Runcului, Drumul fierului, Drumul ecumenic și Mănăstire – Lac Cinciș. Harta detaliată o puteți găsi la Centrul de Informare Turistică din Ghelari, iar de aici, după ce veți fi admirat Retezatul, Șureanu, Munții Apuseni, dar și Muntele Mic, din județul Caraș-Severin, puteți porni oriîncotro doriți!