Turiştii ajunși în Ținutul Pădurenilor sunt invitaţi la Ghelari pe drumul băieşilor, pentru a parcurge potecile minerilor şi pentru a le afla poveştile. De la Hunedoara, la Ghelari, pe o distanţă de aproape 20 de kilometri, drumul de asfalt urcă sinuos pe Valea Cernei.

Dacă ajungi în zonă ca turist, la 5 kilometri de Hunedoara, prima intersecţie importantă unde drumul face stânga spre Cinciş, te întâmpină cu un panou uriaş. Şapte trasee au gândit autorităţile locale pentru turiştii care ajung în zonă. Și, pentru că suntem “ibi ubi ferrum nascitur” (adică “acolo unde s-a născut fierul” – trad. din latină) primul dintre acestea, nu putea fi altul decât „Drumul băieşilor”.

Șapte trasee turistice diferite

Ținutul Pădurenilor este întins și cuprinde șapte trasee turistice: drumul băieșilor, drumul fierului, drumul marmurei, drumul ecumenic, aventură în pădurenime, Mănăstire – lac Cinciș și Valea Runcului. Primul traseu, drumul băieşilor sau al minerilor urmăreşte refacerea traseului zilnic parcurs de minerii din satele Ruda, Florese, Vălari, Topliţa şi Goleş, care veneau să lucreze la Mina din Ghelari.

Turiştii parcurg un peisaj splendid, cu locuri în care vreme de sute de ani s-au desfăşurat activităţi legate de minerit şi topirea fierului. Drumul băieşilor se întinde pe o distanţă de 15 kilometri, are o dificultate medie, iar timpul necesar pentru parcurgerea acestuia este estimat la şase ore.

Dacă vă gândiţi, însă, să parcurgeţi traseul cu maşina, fie ea chiar şi una de teren, aţi putea să vă luaţi gândul de la o asemenea idee. Asta pentru că traseul pleacă de la Centrul Informare Turistică, traversează poteca prin parcul din Ghelari, include vizitarea Bisericii reformate de la 1900, trece printre carierele Lucaci şi Mihaly, pe lângă baza sportivă din apropiere, apoi continuă pe DJ 687E.

Platoul Măstăcăneţ se deschide în zare, cu o minunată panoramă, iar la ieșire din Ghelari spre Ruda autorităţile au ridicat turn de observaţie. Evenimentul numărul unu al zonei este competiţia internaţională de Enduro care are loc aici, în fiecare an, în luna mai. Sute de motociclişti vin aici, însoţiţi de echipele lor, dar zona a început să fie tot mai căutată şi de turiştii care vin aici pentru drumeţii în natură.

Vârfurile domoale ale pădurenilor

Traseul trece, apoi, pe lângă Vârful Pleşa, un vârf domol, care depăşeşte doar 830 de metri, trece prin Ruda şi coboară pe poteca prin pădure, spre satul Vălari. Aici se pot vedea fostele amenajări de bocşe de producere a mangalului pentru furnalul din Topliţa şi dacă tot aţi ajuns aici, nu puteţi pleca fără a vizita biserica din lemn din Vălari, o biserică veche de mai bine de două secole, datând de la de la 1.800.

Drumul băieşilor continuă pe valea pârâului Vălăriţei, până în Topliţa, unde se pot vizita ruinele fostului Furnal de la 1700. Întoarcerea în Ghelari se face pe Valea Tăului, iar apoi poteca minerilor care traversează pădurea comunală şi dă în cartierul Cuţ. Dacă ați ales pe acest traseu, va trebui să urmăriţi marcajul pătrat alb, cu punct albastru în mijloc.

Biserica Fetelor, ascunsă într-o peșteră

Iar după ce aţi parcurs drumul Băieşilor, aţi putea încerca să ajungeţi la Grota Biserica Fetelor. Ieşirea din sat către grotă se face pe primul drum la stânga, imediat ce aţi trecut de splendida catedrală din Ghelari, despre care se spune că este cea mai mare dintre toate bisericile din satele României.

Dacă aveţi o maşină de teren, puteţi ajunge până la aproximativ 200 de metri de grotă, în timp ce, cu un autoturism, va trebui să parcurgeţi vreo 2 kilometri pe jos. Peisajul este splendid, așa că fotografii, fie ei amatori sau profesioniști, nu se vor plictisi aici. Un singur panou de informare e amplasat la vreo 50 de metri distanţă de peşteră, așa că dați-vă timp și nu renunțați prea ușor. O simplă plimbare în zonă e o încântare, așa că veți fi câștigați chiar și în cazul în care nu veți reuși să ajungeți la peșteră!

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image