Cheile Băniței (rezervație naturală) se află în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina și sunt situate în apropierea Peșterii Bolii, fiind săpate de râul Bănița în același masiv calcaros. Cheile sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit.
Stâncile sculptate de apă încântă privirea, la fel și coloritul acestora care este unul spectaculos, întrucât există zone în care stâncile acoperă parțial cheile, precum o umbrelă.
Cheile Băniței se afla la 8 kilometri nord de Petroşani, în culoarul Băniţa-Merișor-Baru, în zona în care Depresiunea Petroşani se unește cu Depresiunea Haţegului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului și apelor pe care acesta le adună din Șureanu și Retezat.
La Cheile Băniței se poate ajunge ușor atât cu trenul, cât și cu mașina. Cu mașina, pe DN 66, venind dinspre Petroșani, trebuie mers până la serpentinele care urcă spre Pasul Merișor.
Cu trenul, venind dinspre Petroșani, se coboară la Halta Peștera Bolii și se urcă aceleași serpentine- Petroșani-Simeria.
Cheile Băniței reprezintă o sculptură naturală, de o frumusețe rar întâlnită prin zonă. Turiștilor, care ajung în aceste chei, le este recomandat un echipament adecvat, chiar dacă traseul este unul de dificultate mică.
Ineditul traseului îl reprezintă faptul că trebuie să mergi prin apă, fiind recomandate încălțări pentru apă, cu talpă cauciucată aderentă, pentru a nu aluneca pe pietre.
În timpul verii, apa nu este foarte adâncă, ajungând în cele mai multe locuri până la glezne, doar în câteva părți ajunge până la genunchi, astfel că poate fi parcurs acest traseu fără probleme.
Cheile Băniței sunt formate de Bănița care parcurge o porțiune de perete din calcar destul de înalt. De-a lungul timpului a săpat în acest calcar un culoar sinusoidal destul de adânc. Înălțimea pereților depășește 10-15 metri și modul în care Bănița a erodat roca este foarte interesant, iar în multe locuri stâncă este exact desupra turiștilor.
Lungimea cheilor nu este una mare, acestea având aproximativ 250-300 de metri lungime, ele formându-se din prăbuşirea tavanului unei peşteri. La intrare în chei se pot observa câteva excavații în stâncă, ce reprezintă foste cursuri secundare ale apei, ce sunt denumite „La nări”, din cauza formelor pe care le au.
Pe dealul care se înalță deasupra și lângă Cheile Băniței se află o cetate dacică, Cetatea Băniței, care făcea parte din sistemul de apărare dacic din Munții Șureanu, ce deservea Sarmizegetuza Regia.
Sursa foto: facebook/Corina E. Mateescu